Ezekre figyelj nagyon a strandbüfékben, nehogy rosszullét legyen a nyaralás vége

Idén óriási forgalom várható a magyar üdülőhelyeken, a megnövekedett látogatószám pedig a strandbüféket és a környező vendéglátóhelyeket is érinti. A vendéglátóhelyeknek komoly higiéniai szabályoknak kell megfelelniük a nagy melegben. Ezekre figyelj, hogy biztosan ne egy ételmérgezés tegye be a kaput a nyaralásnak.

Őrületes rekordok dőlhetnek meg idén nyáron a turizmus-vendéglátás szektorban, ebben az évben ugyanis még sokan kizárólag belföldön terveznek nyaralni. A megnövekedett forgalmú vendéglátóhelyeken bár folyamatos élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket tartanak a hivatalos szervek, a nagy melegben nagyobb eséllyel futhatunk bele romlott ételekbe és italokba is.

A Pénzcentrum cikke szerint a tavalyi évben több mint 13 ezer ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek munkatársai (a Nébih és a kormányhivatalok). Az ellenőrzéseken feltárt különféle problémák száma összesen 1225 volt.

A szezon kellős közepén nemcsak az erős napsugárzásra kell figyelnünk az egészségünket illetően, az sem mindegy, milyen vendéglátóhelyre látogatunk el. Nyaralás közben nem ritka, hogy az ebédet egy-egy strandbüfében költjük el, és bár az elmúlt évek tapasztalatai szerint ezek a büfék egyre rendezettebbek, bizony nem árt odafigyelni néhány részletre, mielőtt kiválasztjuk a megfelelő éttermet. Ilyenkor az élelmiszerek fokozott figyelmet igényelnek, a nyári melegben pedig könnyebb belefutni romlott ételekbe. Ezekre figyelj, nehogy véletlenül ételmérgezés legyen a nyaralás vége.

  • Ellenőrizzük a környezetet: ha a vendéglátóhely koszos, nincs karbantartva vagy rendezetlen, nem tiszták az abroszok vagy az asztalok, inkább ne álljunk meg ott enni.
  • Ha a pincérek, pultosok ruhája, megjelenése ápolatlan, könnyen meglehet, hogy a vendéglátóhely tisztaságára sem fordítanak elég figyelmet.
  • A nem megfelelő körülményekről árulkodhat az is, ha a vendéglátóhelyen sok a rovar, légy, hangya, darázs stb.
  • Nézzük meg a terítéket, evőeszközöket és poharakat: Tiszták? Az egyszer használatos evőeszközök higiénikusan vannak tárolva a fogyasztók számára?
  • Nézzük meg, van-e legalább kézmosási lehetőség az adott helyen!
  • Tekintsük meg az étlapot: bár az, ha túl sok étel közül lehet választani, még nem jelenti azt, hogy a kínálat ne lenne jó, de nagy eséllyel már elkészült, lefagyasztott, majd rendelés után újramelegített ételek kerülnek az asztalra. Ha nem megfelelőek a higiéniai körülmények, ezek az ételek rosszabb minőségűek vagy akár romlottak is lehetnek, érdemes tehát mérlegelni, nem jobb-e egy olyan hely, ahol kevesebb, de biztos, hogy frissebb étel közül lehet választani?
  • Feltüntették az étlapon, milyen allergéneket tartalmazhatnak egyes ételek? Ha nem, mindenképpen tájékozódjunk a pincértől. Ha ő sem tud válaszolni, nem biztos, hogy jó helyen vagyunk...

Sok étteremről és étkezdéről már az interneten is találunk véleményeket, ajánlásokat, ezeket érdemes választás előtt elolvasni.

A meleg időben rizikós lehet tojásos, tejes, tejszínes, magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztani, valamint ne feledkezzünk meg a már jól ismert fokhagymás-húsos ételekről sem, amelyek sajnos számos esetben a már régebben elkészített ételekből lettek "újrahúzva".

Amennyiben valaki szabálytalanságot vagy olyan körülményeket tapasztal valahol, amely veszélyeztetheti a vendégeket, ingyenesen hívhatja a Nébih ZöldSzámát (06-80-263-244) a nap 24 órájában. A bejelentést megteheti a Nébih Navigátor applikáción keresztül is.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek