6 étel és ital, amit kerülj, ha savas refluxod van

A reflux megkeserítheti a mindennapjaidat, épp ezért fontos, hogy ne fogyassz olyan ételeket és italokat, amelyek rontanak a helyzeten.

Reflux esetén többféle irányból is megközelítheted a problémát, de mit sem érnek, ha nem figyelsz oda arra, hogy mit és hogyan eszel-iszol. Az alábbiakban 6 ételt, illetve italt hoztunk, amelyeket mindenképp kerülj el reflux esetén.

6 étel és ital, amit kerülj, ha savas refluxod van

Mi az a savas reflux?

Refluxról akkor beszélhetünk, amikor a gyomorból az étel megemésztésére használt savak a nyelőcsövön keresztül a száj felé haladnak. Evés közben a nyelőcső végén lévő szelep általában bezárul, de néha ellazul, amikor nem kellene, ezzel lehetővé téve a gyomorból a sav ellenkező irányba történő áramlását.

Sok más egészségügyi problémához hasonlóan a savas refluxot sem csak egy dolog okozza. Kiválthatja vagy épp súlyosbíthatja a dohányzás, a terhesség, a stressz, a szorongás, a gyógyszeres kezelés és a túlsúly, nem is beszélve számos ételről és italról.

A reflux tünetei

Az okok lehetnek különbözőek, de a reflux tünetei minden esetben azonosok. Ilyen az, hogy a savas reflux gyakran okoz gyomorégést vagy égő érzést a mellkasban, köhögést, elzáródást vagy karcos torkot, esetleg regurgitációt.

Mit kerülj el reflux esetén

Sült és zsíros ételek

Szomorú, de bármilyen jól is esik néha egy kicsit „bűnözni” és sült, illetve zsíros ételeket enni, savas reflux esetén nem éri meg, mert csak rontanak rajta, részben azért, mert hosszabb ideig tart az megemésztésük.

Erősen savas ételek

Itt gondolj olyanokra, mint a paradicsom és a citrusfélék. Ezek az ételek több savat termelhetnek a gyomorban, ezáltal refluxhoz vezethetnek. Ezt szem előtt tartva, ha rendszeresen refluxtól szenvedsz, akkor a friss paradicsom és a savas gyümölcsök fogyasztását is érdemes visszavenni, sőt, a belőlük készült ételeket is jobb kerülni, így például a pizzát, paradicsomos tésztát és más hasonló fogásokat.

Hagyma

Igen, tudjuk, hogy finomak, és mi is előszeretettel használjuk a hagymaféléket az ételeink ízesítésére, de sajnos köztudott róluk, hogy refluxot okozhatnak. A nyers változat a legveszélyesebb, így, ha nem tudod teljes egészében száműzni az étrendedből, akkor esetleg grillezve, sütve, pirítva vagy karamellizálva fogyaszd, de ilyenkor is mértékkel!

Alkohol

Sajnos vagy nem sajnos, de egyértelmű kapcsolat van az alkoholfogyasztás és a savas reflux előfordulása között, valószínűleg az alkohol és melléktermékei által a nyelőcsőben okozott károsodása miatt.

Ha iszogatás közben, után úgy érzed, rakoncátlankodik a refluxod, az bizony annak az egyértelmű jele, hogy le kell tenni a poharat, de legalábbis jelentősen csökkenteni az elfogyasztott alkohol mennyiségét.

Csípős ételek

Legyen szó pepperoniról, csípős szószról, nachos-ról, paprikáról vagy wasabiról, a fűszerek nagy eséllyel fognak savas refluxot okozni. Van néhány kutatás, ami egyértelműen ebbe az irányba mutat, és a legtöbb irányelv is ezek kerülését javasolja reflux esetén.

Éjjeli eszegetés

Az sem mindegy a refluxnál, hogy mikor eszel, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy minél később történik az étkezés, annál valószínűbb a gyomorégés. Ennek oka, hogy a vízszintes fekvés evés után röviddel a gyomorsav visszaáramlását okozhatja. Tehát ha nem tudod elkerülni, hogy későn egyél, legalább várj egy kicsit, amíg vízszintesbe helyezed magad.

Fontos! Ha a reflux tüneteit tapasztalod magadon, mindenképp keress fel szakembert a problémával.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek?

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek