Ezt teszik a cukros szénsavas üdítők az agyaddal

A cukros üdítőknek rengeteg rossz hatása ismert, azonban lehetséges, hogy kevesen tudják, hogy az agyunkra is hatással van, ha sok ilyen italt fogyasztunk.

A cukros üdítőknek nagyon rossz hírük van az egészséggel kapcsolatban, nem is véletlenül: tele vannak cukorral, és észrevétlenül rengeteg felesleges kalóriát vihetünk be, ha rendszeresen fogyasztjuk őket. Azzal viszont ritkábban találkozunk, hogy milyen hatással van az üdítőfogyasztás az agyra.

Ezt teszik a cukros szénsavas üdítők az agyaddal

Növelhetik a demencia kockázatát

Egy 2017-es, a Stroke tudományos folyóiratban publikált kutatás kimutatta: még a cukormentes üdítőkben sem bízhatunk, ugyanis ezek is lényegesen megnövelik a stroke és a demencia kialakulásának esélyét. Ugyanez a kutatás azt találta, hogy a mindennapi light üdítőfogyasztás gyakori fogyasztása megháromszorozta az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Megnöveli a stroke esélyét

Hazánkban 40-50 ezer ember kap évente stroke-ot, 10 percenként kerül egy beteg kórházba stroke miatt, s ami még ennél is sokkolóbb, hogy a szélütés következményeként Magyarországon minden félórában meghal egy ember. A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában, éves viszonylatban 1,4 millió halálesetet regisztráltak. Hazánkban 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. A Stroke tudományos folyóiratban megjelent, korábban idézett tanulmány szerint a diétás szénsavas üdítőket rendszeresen fogyasztóknál megháromszorozódott a stroke esélye azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak ilyesmit. A Journal of the American Heart Association tudományos folyóirat tanulmánya azt mutatta ki, hogy a napi egy, cukros vagy édesített szénsavas üdítő fogyasztása 21 százalékkal növelheti a stroke kialakulásának valószínűségét.

Rontja az alvásminőséget

A cukros, szénsavas üdítők nagy részében található koffein is, ami be tud zavarni az alvásminőségbe, de fordítva is igaz az összefüggés: ha keveset alszol, több cukros löttyöt kívánsz. Egy 2017-es kutatás például a Sleep Health tudományos szakfolyóiratból kimutatta, hogy az alváshossz összefügg a cukros üdítők fogyasztásával, ilyenkor az ember többet iszik belőlük, főleg, ha koffeint is tartalmaznak.

Memóriaproblémákat okozhat

Bár csak állatokon kutatták, a Translational Psychiatry tudományos folyóiratban idén megjelent tanulmány szerint a gyerekkorban fogyasztott nagy mennyiségű cukorfogyasztás hatással volt a felnőttkori memóriára. Korábban már említettük, hogy nagyon könnyű elcsúszni a cukorbevitellel, ha az ember sok cukros üdítőt iszik, így, ha az emberi szervezetben is hasonlóan működik a mechanizmus, a cukros üdítők felnőttkorban a memória romlásához vezethetnek.


Még több a szénsavas üdítőkről:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek