6 izgalmas módszer, amivel a salátát nem csak salátába teheted

Nyáron sok salátát eszünk, ilyenkor a friss, leveles zöldség nagyon jólesik sült húsok, grillételek mellett, szendvicsekben és…salátákban. De mibe tehetjük még a leveleket?

A salátát sokan nem szeretik, mert viszonylag egyhangúnak, unalmasnak tartják, ami azért nem annyira érthetetlen. Mondjuk ennek a problémának elsősorban az a forrása, hogy nem nagyon szeretünk kísérletezni, újat kipróbálni a salátával, meghagyjuk szerény, bár megbízható köretnek. Változtassunk ezen gyorsan, és készítsük el a zöld leveleket az alábbi, izgalmas módok egyikén.

6 izgalmas módszer, amivel a salátát nem csak salátába teheted

Savanyítva

Minden zöldség savanyítható, tehát a saláta is. Ez a savanykás, fanyar ízvonal nagyon jól áll a leveleknek, amelyek képesek bármilyen aromát gyorsan felvenni. Ha ecetes-fűszeres pácba tesszük őket, megszívják magukat az abban lévő ízekkel.

A végeredmény hasonló lesz, mint a jól ismert ecetes fejes saláta, amit a tojásos nokedli mellé eszünk.

Használjunk étkezési vagy almaecetet, tegyünk a levelek mellé vékonyra szelt hagymát, fokhagymát, és fűszerezzük mustármaggal, borssal. Mivel gyenge zöldség, ne hagyjuk sokáig a savanyítólében: 1-2 óra elég is neki. Utána tálaljuk sült húsok, grillételek mellé.

Grillezve

Ha elég bátrak vagyunk, grillezhetjük is a salátát: ehhez ne szedjük szét levelekre, hanem inkább vágjuk nagyobb gerezdekre a fejet. Majd a két lapos oldalát kenjük be enyhén olajjal, fűszerezzük tetszőlegesen, és tegyük a grillrácsra.

Nagyon gyorsan megfonnyad (és könnyen oda is ég), ezért nagyon vigyázzunk rá, ne hagyjuk ott a tűzön, mert percek alatt elkészül.

Pirítva

Grill hiányában, egyszerű serpenyőben is elkészíthetjük a salátát sütve: folyamatosan nagy láng, és egy méretes serpenyő kell hozzá. A nagy felületek könnyebben megpirulnak így, ha a gerezdek vágott oldalát tesszük a forró fémre.

Előtte enyhén sózzuk, borsozzuk, bár az ízesítést utána is megtehetjük, hogy maradjon azért a zöldségben nedvesség, a só és a forróság ne vonja ki belőle az összeset. A serpenyőben pirított saláta 1-2 perc alatt elkészül, nagyon jól illik hozzá valamilyen friss öntet, mártás.

Sütőben sütve

A salátából vághatunk nagy, vaskos szeleteket (a torzsát hagyjuk benne, hogy ne essen szét), majd ezeket enyhén megolajozva, befűszerezve egy tepsire tehetjük, majd mehetnek is a sütőbe. Alulról a forró tepsi ropogóssá teszi a szeleteket, ezért ne felejtsünk el alájuk is önteni egy kis olajat.

A saláta-steak akár vegetáriánus főétel is lehet, gabonakörettel, krumplival, valamilyen öntettel. Persze húsok mellett is megállja a helyét.

Feltekerve

Tortillatekercsekbe gyakran kerül a ropogós, harsány salátákból, mert kellemes frissességet adnak a húsok és zöldségek mellé. De szó szerint kifordíthatjuk magából az egészet, és használhatjuk a salátalevet tortilla helyett.

Érdemes duplán használni a leveleket, nehogy kiszakadjon a tekercs. Ugyanazok a dolgok kerülhetnek bele, mint egy átlagos tortillába vagy burritóba, a feltekerésnél pedig figyeljünk oda, nehogy eltépjük a leveleket.

Levesben

A salátaleves talán nem mindenkinek egy hívogató koncepció, pedig egy igazán könnyed, különleges nyári étel ez, amit érdemes legalább egyszer megkóstolni. A saláta akkor lesz finom, ha nem főzzük szét teljesen, hagyunk neki egy kis textúrát.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Friss, nyári receptek, ötletek és ételek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...