Ezért nem mindent megoldó szuperital az almaecet

Időről időre megjelenik egy-egy új csodaszer, ami szinte minden bajra jó – egy ideig ez volt az almaecet, aminek ugyan már csökken a népszerűsége, de még mindig mindent megoldó fantasztikus nedűként tartják számon. Ugyan károsnak semmiképpen nem mondható, de nem is igaz minden, amit róla mondanak.

Az ecetek nagy része valamilyen gabonából készül, de tulajdonképpen bármiből lehet ecetet gyártani, ami erjed. Az almaecet – nevéből talán nem nehéz kikövetkeztetni – almából készül, méghozzá az ecetsav-baktériumok segítségével, amelyek az erjedő gyümölcsöt ecetsavvá alakítják. A felszínen összegyűlik az úgynevezett anyaecet, ami a fermentációt végző baktériumok és az ecet keverékét jelenti, ennek pedig valóban vannak egészségügyi hatásai – ez pedig belekerül a végső termékbe is, így technikailag tényleg kifejtheti őket. Valójában azonban nemcsak az anyaecet, hanem az almaecetben található ecet és a probiotikumok is felelősek a pozitív hatásokért.

Ezért nem mindent megoldó szuperital az almaecet

Az almaecet segíthet szabályozni a vércukorszintet

A rajongók szerint az almaecet nagyon jó a cukorbetegséget is okozó vércukorszint-ingadozás megelőzésében – néhány kis résztvevős tanulmány ezt meg is erősíti, egy 2004-es szerint például evés után lényegesen alacsonyabb az ember vércukorszintje, ha almaecetet is fogyaszt. A diabétesz pedig népbetegség, így bármi, amivel harcolhatunk ellene, óriási segítség lehet.

Lehet, hogy segít a fogyásban

Az almaecetet jobbára azért ajánlgatják rengeteg videóban és a közösségi médián, mert állítólag segít a fogyásban, igazi csodaszer, ha a kilók ledobásáról van szó.

Ez persze nem teljesen igaz, de lehet, hogy valóban segítség lehet, ha meg akarsz szabadulni a feleslegtől: a Journal of Functional Food tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint mérsékelten hozzájárulhat a gyorsabb fogyáshoz, ráadásul a koleszterinszint csökkenését is regisztrálták a kísérleti csoportnál, de továbbra sem csodaszerről van szó.

Magas vérnyomásra feleslegesen iszod

Bár állatkísérletek mutattak minimális változást az alanyok vérnyomásában, emberi kutatások nem készültek még a témában, valószínűleg azért, mert annyira gyenge eredményt hozott az almaecet a patkányoknál is, hogy nem volt érdemes továbbmenni a kutatásokban.

Ha magas a vérnyomásod, inkább gyógyszert szedj, és / vagy válts életmódot, az almaecet nem lesz megoldás.

Nem öli meg a rákot

Néhány kutatás kimutatott érdekes összefüggést a rákos sejtek pusztulása és az almaecet között, de ezek mind sejtkultúrás kísérletek voltak – az emberi szervezet sajnos ennél bonyolultabb, és egyáltalán nem bizonyított, hogy az almaecet így is megállja a helyét.

Ráadásul elég nagy baj lenne, ha vénásan a tumorhoz juttatnák az ecetet, így a kutatások egyelőre olyan kezdeti fázisban vannak, hogy nem lehet kijelenteni bármilyen pozitív összefüggést az almaecet és a rák visszahúzódása között.


Olvass még tovább a témában:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!