Pénztárcabarát fogások hó végére

Összeállítottunk nektek egy ételsort, mellyel fizetésig kihúzhatjátok, s közben mégis jókat ehettek: 7 fogást ajánlunk, tartalmas levesekkel, krumplilepénnyel, tésztára pestót és két desszertet.

A friss zöldbab és a zöldborsó idénye még azért messze van, de miközben távolba révedünk és a nyárról ábrándozunk, jó, ha a mélyhűtő aljára nézünk és felderítjük a tartalmát. Sokunknál árválkodnak a télen készített, szép emlékű főzelékekből maradt alapanyagok, így nem lesz nehéz egy zsenge kapros-tejfölös zöldbablevest összedobni. A savanykás ízvilág a nyári ételek egyik legjellegzetesebbje, kevés füstölt hússal pedig a húsevők örömére turbózhatjuk az ételt. Hasonló a helyzet a zöldborsólevessel: ha elég gazdagra főzzük, akár főfogásként is megállja a helyét, csirkeaprólékkal, máj- vagy húsgombóccal fokozhatjuk az élvezeteket. Ha van időnk, főzzük a szokásosnál is hosszabban a leveseket: extra ízélményben lehet részünk, ha elég türelmesek vagyunk.

Piknik a szabadban >>

Mindkét leveshez tökéletesen passzol a tócsni, ezért is választottuk: krumpli, liszt, vöröshagyma, fűszerek – ezek szinte mindig akadnak otthon. Dolgozzunk vele viszonylag gyorsan, mert a krumpli ellenkező esetben megbarnul. Hamarosan úgyis itt a temérdek cukkini, amivel könnyíthetjük a tócsnit, hiszen simán helyettesíthető vele a burgonya. S ha a hagyományoson túl valami friss, tavaszias ötleten törnénk a fejünket, akkor a mostanra 100–200 forintos áron elérhető medvehagymából isteni, fokhagymás pestót rittyenthetünk, csak a jó erős botmixer legyen kéznél!

Desszert 15 perc alatt >>

Halmozhatjuk bármilyen tésztára kevés tejszínnel – a mi kedvencünk a széles metélt! Még egy nosztalgikus buktareceptet is ajánlunk: a lekváros kelt tészta emléke sokunk emlékezetében az iskolai menzák egyik kulcsszereplője, most dobjuk össze otthon! Reform desszertre is hoztunk ötletet: a gyümölcsös-vaníliás, amivel fogyókúrázók is „megszeghetik” az étrendjüket. Spórolj és egyél jókat április utolsó hétvégéjén is, s irány a szabadba, mert ezen a szombaton akár 30 fok is lehet már!

Ízletes kucsmagomba >>

Az Itt a szezon! cikkei között további érdekességeket találsz! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?