Őszi gyümölcskavalkád babáknak

Értékeld te is az ősz nyújtotta ajándékokat és csemegézz minél több idénygyümölcsöt gyermekeddel, mielőtt beállna a tél, és vele együtt a déligyümölcsök unalmas egyeduralma!

Azért szerencsére nem közeleg ilyen vészesen a tél, épphogy csak az őszbe léptünk, bár hajlamosak vagyunk a nyár kínálta gyümölcsözön és színpompa után finnyásan lenézni az őszi gyümölcskosarat. Pedig igazán kár volna kihagyni a kéklő szilvát, a mézédes szőlőszemeket, ahogy a zamatos körtét, almát és a fügét is. És persze magvak dukálnak mind ezek mellé: gyűjtsünk a parkokban vagy kirándulás közben diót, mandulát, mogyorót (a szerencsések szelídgesztenyét is), és törjünk belőle egy keveset minden nap.

Természetesen mint minden gyümölcs, az ősziek is nyersen tartalmazzák a legtöbb vitamint, így elsősorban így fogyasszuk őket. Vágjuk össze gyümölcssalátába vagy keverjük egy kis natúr joghurtba (méz és durvára vágott dió kíséretében).

Hull a szilva a fáról…

Egyenesen a babák tányérjába: kicsiknek pürésítve, nagyobbaknak félbe vágva, kimagozva. Különösen a székrekedésre hajlamos gyerekeknek ajánlott, közismert hashajtó hatása miatt. Ha magában már unnák a csemeték, rejtsük gombócba, süssük pitébe vagy tálaljuk levesként.

További szilvás receptek itt >>

További szőlős receptek itt >>

Az ősz sztárja: a szőlő

Mindegy, hogy kék vagy fehér, kicsi vagy nagy szemű, együk és etessük a gyerekekkel is: a kisebbeknek vágjuk félbe és szedjük ki a magokat. Készülhet belőle rétes, pite, de egy finom gyümölcsös hús is.

Alma, az alap

Az örökös befutó, mindig van belőle otthon, és ilyenkor még harsogóan ropogós. Tapasztaljuk ki, melyek a gyerkőceink kedvére való fajták, vágjuk cikkekre, tegyünk mellé egy kis diót, sajtot, és kész is az egészséges uzsonna. Időnként meglephetjük a csemetéket a kedvencükkel, az almás pitével is vagy más almás sütivel. És nincs olyan gyerek, aki ellen tudna állni egy tálka finom almalevesnek..

További almás receptek itt >>

További körtés receptek itt >>

A körteszezon is tombol

Az alma után a második legkedveltebb gyümölcsünk, fogyasszon belőle jó sokat az aprónép is, meghálálja értékes vitaminjaival, jótékony hatásával. Az egészen picurkáknak hámozva adjuk (puffasztó hatású héja miatt). Ha nyersen már nem kapós, készítsünk belőle egy finom pitét vagy tortát, tálaljuk kompótként vagy tegyük el télire befőttnek.

Fügézzünk!

Ha sikerül hozzájutunk (idén a fagykárok miatt sajnos nagyon kevés füge termett), kóstoltassuk meg a gyerekekkel is. Sokféle formában kínálhatjuk, hogy miként, bővebben itt olvashattok róla.

További fügés receptek itt >>

További diós receptek itt >>

Az értékes csonthéjasok

Allergizáló hatásuk miatt 1 éves kor után kínáljuk csak a kicsiknek a diót, a törökmogyorót és a mandulát. (Az sem baj, ha kicsit később ismerkednek meg a magvakkal.) Utána viszont legyenek az étrend állandó szereplői, persze nagy energiatartalmuk miatt nem gigászi mennyiségben.

További babakonyha receptek itt >>

Fügét mutatunk! >>

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek