Fügét mutatunk!

A tréfát félretéve, most eláruljuk, mennyi finomság készülhet az egyetlen, nálunk is termő déligyümölcsből. Persze a füge jótékony hatásait sem hagyhatjuk ki. Fügézz velünk!

Az igazán mázlisták saját fügebokorról szüretelhetik e mediterrán csemegét, szerencsés esetben kétszer is egy évben: ha kedvez az időjárás, a június-júliusi első termést követően késő nyáron vagy kora ősszel még egyszer élvezhetik a mézédes gyümölcsöt. Ha úgy vesszük, mindnyájan szerencsésnek tekinthetjük magunkat, hogy egyáltalán megél hazánkban a fügebokor. Egyedül a fagy veszélyezteti a termést, 15 C-fok alatt a fagykár tizedeli a gyümölcshozamot.

Csakis az érettet!

Akár a kertbe, akár a piacra megyünk fügéért, jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a füge nem utóérő gyümölcs, így csakis érett állapotában szedjük le, és a standról is csak a puha példányokat vegyük le. És ahogy az éretlen, úgy a túlérett füge sem élvezhető. A beszerzett gyümölcsöt mihamarabb fogyasszuk el. Eláll ugyan a hűtőszekrényben, de csak 1-2 napig (tálcára rakosgatva, egy rétegben).

Így fogyaszd!

Legkézenfekvőbb a fügét csak úgy magában, nyersen bekapni, viszont ilyenkor is fokozhatjuk az élvezeteket: a félbe-vagy negyedbe vágott gyümölcsöt csepegtessük meg valódi balzsamecettel és szórjunk rá parmezánforgácsot.

Ha nem a nyers fogyasztás mellett döntünk, vagy kapunk egy nagy adag fügét, készítsünk belőle befőttet, dzsemet, fügés süteményeket, vidámságra vágyók pedig bort vagy pálinkát. Töltve is isteni a füge. És salátákban vagy köretnek, hús mellé, kóstoltátok már?

Sajnos a hazánkban termő, adriai típusú füge aszalásra nem alkalmas, ne is próbálkozzunk vele. A mediterrán tájakon honos, szmirnai fügebokrok aszalni való gyümölcsöt teremnek, ez a fajta nálunk viszont nem él meg. Így marad a bolti aszalt füge, ami egész jó lehet, ha figyelmesen választunk: a félpuha, nem telejesen lapos egyedeket keressük, a kemény, vastag héjúakat pedig kerüljük. Felhasználás előtt áztatással puhítsuk meg.

Hatásos gyümölcs

Rostos gyümölcs lévén, az emésztésre igencsak jótékony hatású a füge, a szívre és idegekre pedig nyugtatólag hat, de vannak, akik vágykeltő mivolta miatt fogyasztják előszeretettel. Az ok tulajdonképpen mindegy, az viszont biztos: csodás gyümölcs a füge.

További fügés receptek itt >>

A mindentudó mozzarella >>

Összegyűjtöttük a legjobb szeptemberi gasztroprogramokat >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...