Nosalty Adventi Kalendárium – December 4. – Kattints, és nyiss ki egy új ablakot!

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! Idén decemberben a Nosalty Adventi Kalendáriumban 24 napon keresztül csoki helyett egy-egy receptet, konyhai ötletet vagy gasztroprogramot találtok majd az oldalunkon. Nyitogassátok velünk az online naptár ablakait, izgalmas és hasznos dolgokat rejtettünk mögéjük!

December negyedikén aszaljunk aromás almakarikákat!

Itt a hétvége, otthon ülünk a kellemesen befűtött (talán már szépen feldíszített) nappaliban, és azon gondolkozunk, mivel töltsük el az első decemberi hétvégénket. Készíthetnénk például aszalt almát, miért is ne? A gyümölcs nem méregdrága, a házi aszalvány pedig egyszerű és nagyon hasznos dolog. Az aszalt almát eltehetjük későbbre, hogy elmajszoljuk magában, esetleg belesüssük süteményekbe vagy más édességekbe tegyük.

Aszaljunk almát

Mosni, magozni, szeletelni

Válasszuk ki a legpirosabb, legfényesebb és legerősebben illatozó almákat, majd vigyük őket haza, szép óvatosan, nehogy megnyomódjanak. Az aszaláshoz ugyanis ép gyümölcs dukál.

Mossuk meg, törölgessük szárazra a gyümölcsöket, majd távolítsuk el a magházukat.

Ha ügyesek és magabiztosak vagyunk, késsel, ha kevésbé, akkor uborkagyaluval szeleteljük vékonyra, hogy gyorsabban kiszáradjon.

A sütőbe vele

Amennyiben nincs aszalógépünk (lehet, hogy ezt kéne kérnünk karácsonyra?), a sütőben tudjuk kiszárítani a gyümölcskarikákat. Ehhez béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, nehogy leragadjanak az almák.

Egyengessük el a szeleteket, hogy ne legyen köztük átfedés, mert egyenletesen kell kiszáradniuk.

Kapcsoljuk be 50-60 fokra a sütőnket, és használjuk a légkeveréses funkciót. Tegyük be az almát a sütőbe, és résnyire hagyjuk nyitva az ajtót, hogy járjon a levegő. Ha vissza akarna csukódni, ékeljük ki egy fakanállal.

Több óráig is eltarthat a folyamat, de ne aggódjunk, mi nem kellünk hozzá. Hagyjuk, hadd aszalódjon, néha-néha szagoljunk bele a levegőbe: érezni fogjuk az alma enyhén fűszeres, tagadhatatlanul ünnepi aromáját.

Amikor már teljesen kiszáradt az alma – ráncos, matt színű, de nem teljesen ropogós – keljünk fel a kanapéról, ahol eddig a kedvenc könyvünket olvasgattuk, és vegyük ki a sütőből a gyümölcsöt.

Megszórhatjuk a karácsony ízével

Persze az aszalt alma önmagában is elég ahhoz, hogy ünnepi hangulatot teremtsen a szánkban és az otthonunkban is, de ezt a hatást még tovább fokozhatjuk a tél jellemző fűszereivel: fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval.

Szórjuk meg a kész karikákat a fűszerekkel, és forgassuk össze az egészet. Esetleg olvasztott csokiba is márthatjuk az egyik felüket, így akár házi készítésű karácsonyi ajándék is válhat belőle.

Ellenkező esetben, ha megtartanánk, tegyük őket egy jól záró, dekoratív üvegbe, hogy ott díszeleghessen a kamránkban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Hangolódj velünk a karácsonyra:

Címlapról ajánljuk

További cikkek