r
Nosalty Logó

Ünnepi leves aszalt almából

NS
Ünnepi leves aszalt almából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A leveshez

A habaráshoz

227
Kalória
4.3g
Fehérje
40.2g
Szénhidrát
4.1g
Zsír
587.2g
Víz
108.5g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
31.2g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A habaráshoz

Összesen 227 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A habaráshoz

Összesen 910 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A leveshez

A habaráshoz

Összesen 31 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.2 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    587.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 227 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1074.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    472 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    259 mg
  • Nátrium
    248 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    160.6 g
  • Cukor
    125 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    2349 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    349 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    51 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    500 micro
Összesen 910 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    37.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    9 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    81.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 31 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. Egy kisebb fazékban 2 l vizet felteszünk melegedni. Az aszalt almát kisebb darabokra tördeljük.
  2. Amikor a víz forrni kezd, hozzáadjuk az aszalt almát, a mazsolát, takaréklángra vesszük és ízesítjük vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel.
  3. A citromot felkarikázzuk és a felét a leveshez adjuk, majd 15-20 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot.
  4. A tojásos habarás hozzávalóit jól elkeverjük, és a levesbe öntjük. Addig főzzük tovább lassú tűzön, míg a leves be nem sűrűsödik.
  5. Végül fehérborral ízesítjük és, 1-2 perc főzés után levesszük a tűzről. Hagyjuk hűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 35 p

Sok-sok évvel ezelőtt az anyai nagyszülői háznál az volt a szokás, hogy szenteste aszalékleves került az asztalra, mert Ádám, Éva napja még a böjt jegyében telt. Ezt a családi hagyományt újjáélesztve és alapul véve készítettem el egy saját változatot, a fehérboros aszalt alma levest, amelyet tojásos habarással sűrítettem. Egyszerű, gyorsan elkészíthető leves, amely kedvelt szereplője lehet a karácsonyi vagy bármilyen ünnepi menüsornak. Hamarosan hozom az eredeti aszaléklevest is.

További receptek

Vaníliás almakrémleves

Attól még, hogy elmúlt a nyár, nem kell lemondanunk a gyümölcslevesekről. A téli időszakban is készíthetünk friss gyümölcsből, például almából, krémlevest, ami még zamatosabb ...

Nosalty

Kapros zöldbableves

A zöldbableves egy ízletes és tápláló étel, amely tökéletes választás lehet akár főétel gyanánt is. Friss zöldbab, zöldségek és fűszerek harmonikus kombinációja, mely nemcsak a ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...