Aszalj te is otthon! – I. rész

Azaszalt gyümölcsökegekbe szökött árai éppen eléggé meggyőzőek, hogy nekilássunk otthon elkészíteni őket. Tudj meg mindent az aszalásról, hogy már az első próbálkozásod sikeres legyen!

A szárítás, aszalás a gyümölcsök és zöldségek legősibb, és egyben legkíméletesebb tartósítási eljárása, mely során a hő hatására távozik a víztartalom, s ami visszamarad, az egy rendkívül koncentrált ízű aszalvány. A nedvességvesztés következtében a végeredmény jóval kisebb tömegű és méretű a kiindulási anyaghoz képest, így lényegesen kisebb helyet foglal tárolása. Óriási előnye még, hogy semmilyen tartósítószert nem igényel az eljárás, megfelelő körülmények között tárolva sokáig elállnak az aszalt finomságok.

Mit aszaljunk?

 • Gyümölcsök közül leggyakrabban a szilva, sárgabarack, alma, körte, eper és meggy kerül az aszalótálcára, de próbálkozhatunk őszibarack és cseresznye szárításával is.
 • A zöldségeket illetően a sárga- és fehérrépa, illetve a hagyma bírja jól ezt a fajta tartósítási eljárást.
 • További kedvelt alapanyagok: a paradicsom, a gombák és a fűszernövények.

Alapok

 1. Csakis ép, friss és egészséges alapanyagot használjunk.
 2. Az apróbb gyümölcsöket egyben, a nagyobbakat felvágva aszaljuk. A forma mindegy, a lényeg, hogy egyenlő méretű darabokra szeleteljük (hogy egyenletesen száradjanak).
 3. A nyersanyagot egy rétegben terítsük szét az aszalótálcán.
 4. Akkor kész a szárítmány, ha összenyomva nem enged egy csepp levet sem, de még rugalmas, hajlítható.
 5. Befejezésül ajánlatos az aszalványt legalább egy (még jobb, ha több) napon át útószárítani szobahőmérsékleten (tiszta konyharuhán, abroszon szétterítve), s csak aztán eltenni.

Első lépés: a napon szárítás

Többféle szárítási, aszalási mód közül választhatunk, kezdjük a legkézenfekvőbbel, a legősibbel, a nap melegével.

 • Olcsó, környezetbarát és kíméletes megoldás.
 • Legegyszerőbb, ha egy lyukacsos tálcán terítjük szét (vágott felükkel felfelé!) a gyümölcsöket, de könnyedén barkácsolhatunk is egy szárítótálcát: egy fakeretre erősített tüll vagy szitaszövet tökéletesen szolgálja a célt.
 • Fontos, hogy egy rétegben, tömötten, de ne túlzottan szorosan legyenek egymás mellett az alapanyagok.
 • Tüll anyaggal lazán takarjuk le, így elkerüljük, hogy bogarak és kosz kerüljön a szárítótálcára.
 • A szellőzésére különösen figyeljünk oda, és a szárítás időtartama alatt (jó néhány nap) párszor forgassuk meg a gyümölcsöket.
 • Tűző naptól védjük az aszalványunkat, mert rontja azok beltartalmi értékeit.
 • Éjszakára mindig vigyük be a tálcát.
 • A módszer egyedüli hátránya, hogy időjárásfüggő.

Cikkünk második része itt >>

További aszalt szilvás receptek itt >>

További aszalt sárgabarackos receptek itt >>

További aszalt gyümölcsös húsreceptek itt >>

NoSalty-tipp:Ha elromlana az idő, sütőben is befejezhetjük az aszalást. (A módszerről bővebben cikkünk folytatásában esik szó.)

Top receptek itt >>

Nem lehetetlen! Olcsó, diétás fogások! >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.