Ha ezt látod, ne vedd meg: 4 zöldséghiba, ami rossz minőségű árut jelez

Mind álltunk már egyre bosszúsabban egy nagy láda répa, padlizsán vagy burgonya fölött válogatva, egyre mélyebbre túrva a kupacban a tökéletes darab zöldségért. Legközelebb ilyen helyzetben konzultáljunk a Napi Tipp alábbi listájával, ami segíthet a választásban.

Gyakran már csak akkor derül ki egy-egy zöldségről, hogy nem a legjobb minőségű, amikor meghámozzuk vagy belevágunk. Ilyenkor már hiába nagy a bosszúság, hiszen pénzt fizettünk egy olyan portékáért, amelynek majd csak egy részét tudjuk felhasználni, esetleg rosszabb íze, állaga lesz az elkészítés után. Milyen jó lenne, ha már vásárlás előtt okosan dönthetnénk arról, hogy melyik vásárfiát tegyük a kosarunkba. Szerencsére néhány külső indikátor segítségünkre lehet – a következő piacozás vagy vásárlás alkalmával figyeljünk az alábbi zöldséghibákra.

Zöldségvásárlás: brokkoli kézben, bevásárlókosár felett
4 zöldséghiba, ami rossz minőségű árut jelez

Zöld burgonya, zeller

A gyökérzöldségek kemény, külső burkán nehéz átlátni, néha mégis jelet adnak arról, hogy mi folyik a gumók belsejében. A halványabb héjú burgonyák és zellerek szerencsére megmutatják, ha a termény még éretlen: amin zöld foltokat látunk, inkább ne vegyük meg, mert sanszosan éretlen még a fele.

Sötét színű fehérgyökér

Jó esetben a fehérrépa megfőzve puha és édes, azonban akadnak öreg és fás darabok, amelyekbe nagyon kellemetlen beleharapni. Általában az idősebb gyökerek rendelkeznek ilyen szálas belsővel, így ezeket érdemes elkerülni vásárláskor. De hogyan ismerhetjük fel ezeket?

Az idősebb répák héja sárgás, sötétebb árnyalatra vált, míg a fiatalabbaké szép, fehér: ez utóbbiakat válasszuk.

Ráncos, puha padlizsán

Szintén meggyűlhet a bajunk az idősödő padlizsánokkal: nem elég, hogy a koros termények húsa puhább, de azok ízre is keserűbbek lehetnek. Arra, hogy egy padlizsán már túlvan érettségének aranykorán, a ráncos héj és a puha, könnyen benyomható felszín utal.

Sárgás brokkoli, fekete karfiol

Az olyan keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli és a karfiol frissen a legfinomabbak: nem megfelelő körülmények közt tárolva elszíneződhetnek, ennek következményeként pedig a rózsák egy részét el kell távolítanunk.

A gyakran fóliába csomagolt brokkoli zöldből sárgás-barnás színre válthat, míg a karfiol fehér húsa a levelek alatt és a zártabb helyeken fekete foltokat növeszthet. Ezeket inkább hagyjuk a boltban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tudás vár ezekben a cikkekben:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek