Amikor már azt hiszi az ember, hogy a süteménysütés baleset nélkül lezajlott, akkor is simán beüthet a krach. A formába ragadt sütemény elsőre minden házi cukrásznak szívbajt okoz, hiszen a tapadás azt jelenti, hogy valamit elronthattunk a sürgés-forgás során, és nem mellesleg az egész projektünket is kudarccal fenyegetheti. Nem kell azonban rögtön a kuka felé sandítani, ugyanis a formába ragadt sütemény egy-két ügyes trükkel még menthetővé válhat. Az alábbi megoldások például segítségünkre lehetnek.
Hagyd pihenni egy kicsit
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl hamar szeretnék kiszabadítani süteményüket a formából. Ez azonban problémát okozhat, ugyanis a kisült tészta melegen sokkal instabilabb, mint egy rövid pihentetés után. Minden sütemény szilárdul valamennyit, ahogy egyre hidegebb lesz, ezért okos dolog lehet várni a forma eltávolításával.
Ne hagyjuk azonban teljesen kihűlni a sütiket (főleg, ha bonyolultabb, bordázott formában sült), mert így beleszilárdulhat a piskóta az edénybe, ami szintén problémát okoz. 10-15 perc pihentetés után próbálkozzunk meg a forma eltávolításával.
Fordítsd a fejére
A gravitáció is segítségünkre lehet a sütemények megmentésében: az egyszerű, kapcsos tortaformákban sütött piskóták esetében érdemes egy tálcával, tállal vagy ráccsal lefedni a formát, majd azt a feje tetejére állítani (természetesen a fent ajánlott pihentetés után).
A határozott átfordítás arra ösztönözheti a leragadt masszát, hogy nagyjából egyben, esetleg egy-két kisebb töréssel elváljon a sütőforma aljától és oldalától. Fontos, hogy hagyjuk egy kis ideig ilyen pozícióban pihenni a süteményt, és csak utána bontsuk ki a kapcsos börtönből.
Vess be egy kést vagy spatulát
Olyan esetek is adóthatnak, amikor a szituáció rosszabbnak tűnik, mint amilyen valójában. Ilyenkor futtassunk végig egy spatulát vagy kést a forma oldala mentén (vigyázva, hogy ne karcoljuk szét a fémet). Amennyiben a formánk kapcsos, így könnyen eltávolíthatjuk az oldalsó gyűrűt, és már csak az alsó, lapos résztől kell megszabadulnunk.
Amennyiben ez az alsó rész nagyon ragaszkodik a süteményünkhöz, mondjunk le annak talpáról és egy éles, recés késsel vágjuk át a piskótát ott, ahol a fémlap véget ér. Így marad egy kisebb, de egyben lévő piskótánk.
Mentsd a menthetőt
A teljes kudarc esetén, amikor piskótánkat semmi szín alatt nem tudjuk egy teljes darabban kimenteni a formában, kénytelenek leszünk tervet változtatni. Ha torta, piskótatekercs vagy muffin nem is lesz a dologból, készítsünk a szétesett, morzsás részekből pohárkrémet, sütigolyót vagy más maradékmentő desszertet.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Less el további hasznos konyhai tippeket innen: