Instant, őrölt, főzött: ilyen kávét tegyél a különböző desszertekbe

A kávénak manapság már megannyi különböző formája létezik, így több lehetőség is rendelkezésünkre áll, ha egy csésze feketét szürcsölnénk vagy a kedvenc kávés édességünket készítenénk el. De nézzük, mikor melyik a legelőnyösebb!

Egy kávés édesség legfontosabb alapanyaga bizony nem a vaj, a krémsajt vagy a tojás, hanem a karakteres és erőteljes aromát adó kávé. Ezen a téren biztos minnyájunknak megvan a maga preferenciája, azonban lehet érdemes ezeket inkább félretenni, és a kényelmi illetve költséghatékonysági döntések helyett az aromát előtérbe helyezni. Minden kávéfajtának eljön a maga ideje, vegyük most sorra, milyen kávés édességekben mely fajtákat érdemes használni!

Kávés piskóta kecskesajtos krémmel, kávészemekkel, citromhéjjal díszítve
Ilyen kávét tegyél a különböző desszertekbe

Főzött kávé

A legegyszerűbb azzal a fajtával kezdeni, amit szinte bármilyen édességnél bevethetünk: a folyékony, lefőzött kávé sütemények masszájába, kekszekbe kerülhet, de zselésített desszertekben (pl. panna cotta) is bátran használhatjuk.

Nagy előnye, hogy saját ízlésünk szerint alakíthatunk a kávé erősséggén: főzhetjük hígabbra, de sűrűbbre is, illetve más folyadékokkal is hígíthatjuk (narancslé, alkoholok, tej, víz).

Egyedül talán krémekben nem ajánlott bevetni, mert azokat túl felhígíthatja, ami instabilitáshoz vagy túlzott zselatinhasználathoz vezethet. Mousse-ok, tortakrémek vagy pohárkrémek esetében nyúljunk más alternatívákhoz.

Instant kávé

Kávéivó körökben gyakran lenézik az instant granulátumokat, ugyanis azok aromás, kevésbé természetes ízt produkálnak. Ez sajnos tényleg igaz, azonban a fenti hátrány jobban érezhető akkor, ha forró italként fogyasztjuk a granulátumot – ellenben, ha süteményekben, desszertekben vetjük be, az erőteljesebb aroma talán még jól is jöhet.

Plusz előnye a granulátumnak, hogy szilárdan, feloldás nélkül (vagy minimális hígítással) is használhatjuk, ezzel megoldva az előző etapban említett tortakrémes problémát. Instant kávéval anélkül ízesíthetünk lágyabb krémeket és desszerteket, hogy azok állagát jelentősen megváltoztatnánk.

Az apró szemek könnyen elvegyülnek a sütemények száraz hozzávalóival is, így piskóták, muffinok és kevert tészták ízesítésére is bevethetjük őket.

Őrölt kávé

Utoljára maradt az őrölt kávébab, ami mindhárom alternatíva közül a legmarkánsabb, legütősebb aromát képes átadni. Egyetlen hátránya, hogy szemcsés marad, nem oldódik fel sem krémekben, sem masszákban.

Ha ettől el tudunk tekinteni, illetve, ha nem vagyunk hajlandóak lemondani a természetes és erőteljes ízről, mindenképpen használjunk őrölt kávét: egyes édességekben még jól is mutat majd az apró szemcsékkel pöttyözött külső.

Egyedül annyit tartsunk szem előtt, hogy az őrölt kávé hőkezelés hatására adja ki legjobban aromáját.

Ez nem jelent problémát a süteménytészták esetében, hiszen ezek úgyis a sütő forró belsejében kötnek majd ki. Amennyiben krémekben, öntetekben, mártásokban vagy egyéb, sütésmentes desszertekben használnánk, vagy gondoskodjunk a hőkezelésről vagy válasszunk másik ízesítőt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Less el további hasznos konyhai tippeket innen:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek