Ezért használj mindig sütőpapírt sütésnél

Napi Tippünkben eláruljuk, miért használj sütésnél mindig sütőpapírt, és hogy milyen eljárással tudod a legbiztosabban kibélelni a sütőformádat.

Nincs is jobb, mint sütni valamit, és tudni, hogy hamarosan megkóstolhatjuk a munkánk gyümölcsét. De azért szorongató kérdéseket is felvet: mi lesz, ha nem lesz tökéletes, megreped a teteje, vagy még rosszabb, beleragad a sütőformába? Utóbbira van egy nagyon egyszerű megoldás, és most azt is megmutatjuk, hogyan alkalmazd ezt a gyakorlatban: használj sütőpapírt!

Ezért használj mindig sütőpapírt sütésnél

A sütőpapírról

A sütőpapír egy nem mérgező, zsír- és nedvességálló papír, amelyet kifejezetten magas hőmérsékleten való alkalmazásra állítottak elő, így akár 230 Celsius-fokot is képes kibírni.

Egy jól tapadó sütőpapír a tepsi alján minden sütésnél elengedhetetlen: nemcsak süteményeknél, hanem brownie-nál, piskótáknál, kekszeknél, mindenféle szeleteknél és még sok másnál. A sütőpapír nemcsak azt akadályozza meg, hogy a finomságok összeragadjanak, de egy kis stratégiai túlnyúlással, a lelógó szélek segítségével könnyebben eltávolíthatod a süteményeket a sütőformából. A használata mellett biztos lehetsz benne, hogy nem fog eltörni vagy megrepedni a sütemény, amikor kiemeled, ezért hiába tűnik olykor feleslegesnek vagy extra macerának, megéri bíbelődni vele.

Hogyan kell kibélelni egy kerek tortaformát

A sütőpapír használata azért elég trükkös lehet, de nem kell rászánni egy-két percnél többet, a lényeg, hogy ismerd a megfelelő technikát, amit most el is mondunk.

Különösen a kerek formákba nehéz beleorigamizni a sütőpapírt, ráadásul a szép egyenletes formát is elronthatja a csálén álló papír. Két népszerű módszer létezik arra, hogy tökéletesen kibéleld sütőpapírral a kerek formák alját.

Rajzolj egy kört: az elsőnél kezdd azzal, hogy a formát ráteszed egy sütőpapír közepére, berajzolod formát, majd kivágod ezt a kört. A végeredmény egy majdnem tökéletes lenyomat lesz.

Érdemes olyan íróeszközt használni, ami biztonságos élelmiszerekkel érintkezve is, vagy azt a részt mindenképp vágd le.

Készíts cartouche-t: a bonyolultan csengő francia név egy hajtogatási eljárást takar. A cartouche egy olyan sütőpapírdarab, amelyet először negyedekre hajtogatnak, majd az így kapott négyzeteket félbe hajtják, egészen addig amíg a kör 16 darabra nem oszlik. Ezután a sarkát igazítsd a sütőforma közepére, és a peremen túllógó részeket pedig egy ollóval egyszerűen vágd le. Ha kihajtogatod a sütőpapírt, annak tökéletesen illeszkednie kell a formába.

@eatsbynicole Learn how to make a paper lid aka cartouche for when you dont have a lid. #cartouche #diy #cookingtips #kitchenhack #cookingtutorial #foodtiktok ♬ Wes Anderson-esque Cute Acoustic - Kenji Ueda

Hogyan kell négyzet és téglalap alakú edényeket kibélelni sütőpapírral?

Egy négyzet alakú sütőforma kibéleléséhez vágj az aljánál 5-7 cm-rel hosszabb darab sütőpapírt. Ha minden saroknál bevágod a papírt, az segít, hogy tökéletesen illeszkedjen a papír a szögletes formába. De az is jó megoldás lehet, ha egy akkora darabot vágsz, ami a forma szélességéhez igazodik, de hosszabb annál, így két ’kiemelő’ fül kilóg belőle.

Tipp: Akár gemkapcsokat (igen, ezeknek sütőállónak kell lenniük) is használhatsz annak érdekében, hogy a túlnyúló részek ne emelkedjenek fel a sütőben a meleg levegő hatására, így biztosan nem rontják el a sütemény tetejét.

A zsírozásról se feledkezz meg!

Akkor se hagyd ki ezt a lépést, ha kibélelted a tepsit sütőpapírral.

Érdemes mindig használni olajat vagy vajat is, hogy minden könnyedén kicsusszanjon a formából.

Ügyelj arra, hogy a sütőpapír elhelyezése előtt kikend zsiradékkal a formát (ami segít a tapadásában, így biztosan fog tartani a papír), majd a sütőpapír felületét is zsírozd meg. A legjobb eredmény érdekében jó, ha kizárólag a vajhoz vagy az olajhoz tartod magad, mert például, ha liszttel szórod be, attól utólag egy ragacsos, lisztes, furcsa réteget kapsz a sütiden.

Tipp: Ugyan a liszt használata nem ajánlott a tapadásmentesség eléréséhez, de a cukor az más kérdés. Ha a recepthez passzol, nyugodtan szórj egy kis cukrot a már kizsírozott sütőformára, ezáltal garantáltan tapadásmentes lesz, és a torta külseje kissé ropogósabbá válik.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!