Így vesd be az uborkahéjat szobanövényeid érdekében

Sokan nem hámozzuk meg, de akik igen, azok bizonyára azonnal hajítják is a kukába az uborka héját. Nem kéne! Mutatjuk, mennyit segíthetsz szobanövényeiden, ha beveted az uborkahéjat!

Az uborkát sokan meghámozzák, ennek oka pedig általában vagy egészségügyi vagy pedig esztétikai, ezt ki-ki döntse el maga. Tudtad azonban, hogy az uborkahéj C-vitaminban, antioxidánsokban és különböző ásványi anyagokban is bővelkedik? Ha te is hámozáspárti vagy, dobhatod az uborka héjat a komposztba is, sőt, természetes kártevőirtószerként és növényvédőként is bevetheted.

Uborkahéjas tápoldat illetve mulcs a növényeknek

Uborkás víz

Ha nehezen indul be a növény fejlődése, fogj néhány friss uborkahéjat, és áztasd őket egy vízzel teli befőttesüvegbe körülbelül 5 napon át. Szűrd le, és locsold a növényt ezzel a káliumban és foszforban gazdag vízzel háromhetente egyszer.

+ előny: a héjban alkaloid van, amit az uborka kesernyés illatával együtt nem kedvelnek a kártevők (atkák, tetvek), így akár permetezhetünk is ezzel az oldattal!

Mulcs hamuvá égett uborkahéjból

Sokan tudják, hogy a hamu természetes növényi trágya és fertőtlenítőszer, mely kálium- és foszfáttartalmának köszönhetően szintén segíti a növények növekedését.

Rakd ki az uborkahéjakat a napra száradni, majd égesd el őket óvatosan, (de akár sütőben is piríthatod őket pár percig, míg őrölhetővé nem válnak), és a hamut szórd a növényekre, kicsit beleforgatva a földjükbe. Szuper tápanyag nekik!

Forrásunk volt.


Még több növényes tipp itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?