Ezentúl te is csak így fogod tárolni a paradicsomot

Napi Tippünkben két módszert is hoztunk, amivel akár tíz napig is eláll a paradicsom!

A nyarat sok egyéb mellett a friss, lédús paradicsom miatt is imádjuk, viszont mivel annyi mind szezonális ebben az időszakban, olykor előfordul, hogy a lelkesedés nagyobb, mint amilyen gyorsan a megvásárolt paradicsommennyiség végére tudnánk jutni. Ezért is voltunk kíváncsiak, vajon létezik-e olyan módszer, amivel hossz ideig eláll a paradicsom. Két olyan bevált módszerre bukkantunk, amikkel anélkül marad friss a paradicsom akár tíz napig is, hogy betennéd a hűtőbe.

Ezentúl te is csak így fogod tárolni a paradicsomot

Első módszer: fejjel lefelé!

Ezzel a módszerrel tíz nap után ugyan tapasztalhatsz némi nedvességveszteséget, de finom, lédús marad a paradicsom.

Ez egy klasszikus módszer, ami első hallásra úgy tűnhet, hogy csak egy vidéki legenda, amit nagyanyáink terjesztenek, pedig egyáltalán nem így van! Ha a paradicsomot ’rendesen’, vagyis a szárával felfelé tárolod, akkor a levegő könnyen áramlik a szár körül, ami lényegében nyílt utat hagy a penész és a baktériumok számára. Ha azonban a paradicsomot, megfordítva, tehát a szárával lefelé tárolod, az oxigén már nehezebben fér hozzá a zöldséghez, vagyis gyümölcshöz, ami lelassítja a penészedés folyamatát. A módszerrel tíz nap elteltével a paradicsom szára körül láthatóak kisebb nedvességvesztési nyomok, de a paradicsom keménységére és édességére így sem lehet panaszkodni.

Szintén pozitívum, hogy azonnal szobahőmérsékletű paradicsomod van, nem lesz hideg, mintha a hűtőből vennéd ki. Az egyetlen hátránya ennek a módszernek, hogy biztosítani kell, hogy a kevésbé stabil oldalán megmaradjon valahogy a paradicsom, anélkül, hogy elgurulna.

Második módszer: a lecelluxozott paradicsom

Így tíz nap után is ízletes és látszólag teljesen ugyanolyan marad a paradicsom, mint frissen.

Ezt a módszert a Serious Eats tesztelte, így tudhatjuk, hogy működő praktikáról van szó. De még mennyire működik! Egyszerű és gyors, ráadásul amiatt sem kell aggódni, hogy felborul a fejjel-lefelé tárolt paradicsom. Az elméleti háttere ugyanaz a tárolási módszernek, mint fentebb, vagyis, hogy egy gátat képezz a potenciális baktérium- és penészdarabkáknak.

Helyezz egy kis darab ragasztószalagot (bármilyen fajta megteszi) a kis szárdudor fölé, és hagyd ott, amíg el nem jött az ideje, hogy felhasználd a paradicsomot.

Ezzel az apró kis ragasztószalag darabbal messzire juthatsz, ugyanis 10 nappal később a paradicsom lényegében újan, mint újonnan. Itt is plusz pont, hogy nem lesz hideg belül a paradicsom, azonnal bármilyen ételbe, szendvicsbe vagy egy lecsóba is fel tudod használni.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásaink voltak.


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Legújabb receptek

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Spenótos-zöldborsós quiche

A quiche receptje sokakat elrettent, leginkább azért, mert nehéznek mutatja magát. Az alábbi verzió ezt próbálja fellazítani, ugyanis mind a tészta, mind a töltelék összeállítás ...

Címlapról ajánljuk

4+1 tipp grillezéshez a Praktiker szakértőitől

Nem kell tapasztalt profinak lenni, akár kezdőként, kisebb tudással is simán belevághatunk nyári grillpartik szervezésébe. Erről a Praktiker grill workshopján is meggyőződhettünk, ahol Abonyi Péter és Boncz Péter, a Praktiker szakértői adtak hasznos tanácsokat, tippeket, Lázár Chef pedig ínycsiklandó fogásokat készített.

Hirdetés

4 virágzó cserje a nyár második felére, mely bírja a...

Az elmúlt évek viszontagságosan forró nyarai után idén sem lehet kíméletes időjárásra számítani. A hőség nemcsak az embereket és állatokat, hanem a növényeket is megviseli, azonban, ha nem szeretnénk lemondani a virágzó kertről, akkor muszáj úgy megválasztani növényeinket, hogy bírják a meleget. Íme, 4 virágzó cserje a nyár második felére!

Nosalty

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...