r
Nosalty Logó

Napon szárított paradicsom

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Petra
Napon szárított paradicsom
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 23 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 270 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 18 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    774.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    30 mg
  • Nátrium
    717 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    118.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    126 micro
  • β-karotin
    561 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3216 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 23 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9291.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    8602 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.4 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1417.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    630 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    206 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    119 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    225 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1515 micro
  • β-karotin
    6735 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    38595 micro
  • Lut-zea
    1845 micro
Összesen 270 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    610.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    565 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    93.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    100 micro
  • β-karotin
    443 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2536 micro
  • Lut-zea
    121 micro
Összesen 18 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A paradicsomokat megmossuk, leszárítjuk.
  2. Kocsányukat eltávolítjuk, félbevágjuk, csumájukat ék alakban kimetsszük.
  3. A magokat kiskanállal kikaparjuk. (Célszerű egy tál felett végezni ezt a műveletet, ui. a végén magos részt átszűrve, finom paradicsomlevet nyerünk, amit behűtve, majd sózva-borsozva, üdítő nyári italt kapunk.)
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a paradicsomokat- vágott felükkel felfelé.
  5. Durva szemű tengeri sóval hintjük.
  6. Vékony muszlinruhával letakarjuk.
  7. Kitesszük a napra, lehetőleg olyan helyre, ahol egész nap érik a napsugarak. (Nálunk a háztetőnk lapos, előtető részén sütkéreztek.)
  8. Éjszakára bevisszük.
  9. A kánikula mértékétől függően kb. 2-3 nap alatt szépen megszáradnak a paradicsomok.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 81
  • Össznézettség: 58409
  • Feltöltés dátuma: 2009. augusztus 04.

Ajánló

Tipp: Fedeles üvegbe téve, olajjal felöntve sokáig eláll. Hűtőben tároljuk.

Receptkategóriák

Érdemes ilyenkor nyáron egy-két kis üveg szárított paradicsomot készíteni otthon. Egyrészt a boltban horror áron adják, másrészt a házi készítésű csemegéknek mindig finomabb íze van. Nagyobb mennyiség szerintem nem kell belőle egy háztartásba, hisz a szárított paradicsom leginkább fűszerként funkcionál, koncentrált íze miatt. Igaz ez a házilag aszalt paradicsomra is: olyan ízbombát kapunk a szárítás végére, hogy hűha.

Hozzászólások

ze(n)derta

szia Petra! te milyen "típusú" paradicsomból csináltad? gondolom célszer? valamilyen jó húsos fajtát beszerezni (pl. Lucullus-t). úgy látszik nem vagyok átlagos háztartás, mert nálam "ipari" mennyiségben fogy a szárított paradocsom ;-) el?re is köszi! szép napot. xxx toma

Törölt felhasználó

Kedves Petra! Gondolod, hogy sima gázsüt? is megfelel a célnak, ha meg szeretném aszalni a több tonna paradicsomot, amit vidékr?l kaptam? Sajnos a pesti belvárosban nincs kertem... :( Köszi :)

Petra

igen, süt?ben is lehet, fogok úgy is készíteni hamarosan, és azt is felteszem, pontosan hogyan kell

Törölt felhasználó

Köszi, már várom! :)

Petra

szia Toma, bocs a megkésett válaszért: igazából fogalmam sincs, hogy milyen fajta paradicsom volt ez, de annyi biztos, hogy "napillatú"- vagyis zamatos, napérlelte (ja, és nem lucullus, azt is tudom- viszont holnap megyek a piacra, megkérdezem a nénit?l, és megírom!) egy a lényeg, érett legyen, de azért még feszes! üdv Petra

ze(n)derta

szia Petra! köszönöm a választ. azt hiszem én is kísérletezem majd. egyébként én is úgy terveztem, hogy majd a gázsüt?ben fogom aszalni. remélem ott is megy majd;-) jó vásárlást és jó f?zést! üdv, toma

Törölt felhasználó

Szia Petra! vidéken nyaraltam a rokonoknál és megcsináltuk a napon szárított paradicsomot. azt szeretném tudni, hogyan tárolod? köszönöm válaszod, Kata

ze(n)derta

szia Kata! én a h?t?szekrényben tartom, egy dobozban. így is sokáig eláll... üdv, xxx toma

kalloka

Köszönöm! Végül úgy döntöttem, hogy olajat öntöttem rá és betettem a h?t?be! Kata

Petra

szia Kata üvegekbe teszem és olajat öntök rá, így sokáig eláll

márti1218

Még finomabb,ha 1 liter vízhez 1dl.ecetet/10%/ adunk,felforraljuk,beletesszük az aszalt paradicsomot és 5 percig f?zzük,lesz?rjük és még melegen üvegekbe rakjuk,f?szerezzük/fokhagyma gerezd,bors,babérlevél,bazsalikom,pár szem kapribogyó/ és felöntjük nekünk kedves olajjal,lezárjuk.Sokáig eláll ,én tésztákra,salátára,kenyérbe,húsok töltésére használom,de gyakran csak úgy magában nassolok bel?le.Az olajat se öntsétek ki,ha a paradicsom elfogyott,mert salátákra mennyei.

Törölt felhasználó

Ezt villanysüt?ben is el lehet késziteni?

Törölt felhasználó

Sziasztok! Most van majd' egy kiló paradicsomom, amit nem szeretnék, ha kárba veszne. De hideg, es?s ?sz lévén, napon nem tudom szárítani. Villanysüt?m van, tudnátok segíteni, hogyan szárítsam meg, vagy hogyan tartósítsam esetleg más módon? Köszönm el?re is! Zit

Törölt felhasználó

Kedves Zit! Nigellanak van egy holdfényben szárított paradicsom cím? receptje, aminél azt csinálja, hogy félbevágja a parikat, de az koktélpari. Te szerintem szeleteld fel kb.4 mm-esre, terítsd ki egy tepsiben ?ket,, ? meglocsolja olívaolajjal, rászór kis cukrot sót, kakukkfüvet, majd 220 C% fokra el?melegített süt?be betolja. Itt a recept szerint ki kell kapcsolni azonnal a süt?t, reggelig tilos kinyitni, majd reggelre megaszalódik. Én lehet hogy kipróbálnám azt a variációt, hogy oregánó helyett, vagy mellett a cukor és só elhagyásával bazsalikomot szórnék rá, mi így szoktuk eltenni, miután aszalógépben megaszaltuk, de a süt?vel is lehet variálni, hogy 50-70C°fokra rakod be hosszú id?re. Az el?z? receptre is rá lehet esetleg segíteni így, ha nem jönne be, mert én még nem próbáltam ki Nigella receptjét ugyan, de biztos m?ködik! Majd írj, hogy sikerült-e! A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Ja, még az is lehet, hogy az olívaolajat is el lehet hagyni az alacsony h?fokon való sütés esetében. Mrs Smith

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én megmosom,szárazra törlöm és mehet a fagyasztó ládába! Télen forró víz alatt lehúzom a héját.Szétf? és észre sem vev?dik,hogy van benne!!!

Marika nagyi

Biztosan nagyon finom. Én viszont már koromnál fogva nem nagyon szárítgatom , inkább kecsapot csinálok bel?le és azt is bef?szerezem és mehet kis üvegekbe, ami egész éven h?tés nélkül eláll.S?r?re f?zöm a parasicsomot és bazsalikomot cukrot kevéske ecetet, rozmaringot f?z?k bele, de csak a végén és már kész is. Lehet ízlés szerint f?szerezni. Majdnem elfelejtettem még piros húsú paprikát is f?zök bele.

Törölt felhasználó

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy kaptam sok barackot, ezzel a módszerrel azt is megtudom aszalni, persze a sót kihagynám bel?le.? Köszi a válaszod

márti1218

Bármilyen gyümölcsöt,zöldséget lehet így aszalni,cikkekre vágva.Az én nagymamám egész nyáron,folyamatosan aszalt,zöldbabot,szilvát és mindent.Vászonzsákban tárolta mikor elkészült,adalékmentes volt és nagyon finom.Akkor még nem volt mélyh?t?,de ma is elkészíthet?. Márti

Petra

szia, Biztosat sajnos nem tudok mondani, mert nem vagyok jártas a gyümölcsaszalásban. Azt javasolnám, hogy próbáld meg egy kisebb adaggal, és ha beválik, mehet a többi barack is napozni. Üdv, Petra

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek