Tankolj fel paradicsomból!

Csapjunk le az utolsó paradicsomokra, még pár száz forintért juthatunk hozzá egészséges, lédús darabokhoz! Télen nagyon hálásak leszünk a kamrapolcokon tárolt finomságokért!

Még mindig hegyekben áll a piacokon, a zöldségesnél a paradicsom. Ez az utolsó nagy hajrá, szeptemberben még lakmározhatunk kedvenc piros finomságunkból, aztán újabb egy évet kell várnunk a zamatos, nap érlelte paradicsomokra (a januárban kapható import, ízetlen verziók nem számítanak bele a szezonba). Ha eddig nem tettük, főzzünk sűrű, szaftos ketchupot, ezt lehetőleg lucullusból, ne sajnáljuk az időt isteni szószokra, melyek rengeteg friss bazsalikommal feldobva, sajttal megszórva rögtön visszarepítenek majd a nyárba.

A paradicsomlé készítése ugyan macerás, de ha rászánunk egy délutánt, nem fogjuk megbánni, télen odaleszünk a kamrából előkapott „instant napfényért”, vitaminbombáért. Szárított paradicsomot is készíthetünk, az indián nyár napsugarai még megteszik a magukét. Gyártsunk paradicsomsalátákat, lilahagymával, petrezselyemmel klasszikus; de számos ötletünk van arra is, ha valaki mást szeretne a hagyományos helyett.

Tudtad? A paradicsomból hő hatására vagy zsíros, olajos oldatokban szabadul fel a likopin nevű anyag, ami az egyik legerősebb antioxidáns karotinoid, hatékony szere a rákmegelőzésnek!

Te mit készítesz paradicsomból?

10 konyhai trükk Julia Childtól – 1. rész >>

Piacmustra: hajóval a Nagycsarnokba >>

A rovat korábbi cikkeiért kattints ide >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek