Tankolj fel paradicsomból!

Csapjunk le az utolsó paradicsomokra, még pár száz forintért juthatunk hozzá egészséges, lédús darabokhoz! Télen nagyon hálásak leszünk a kamrapolcokon tárolt finomságokért!

Még mindig hegyekben áll a piacokon, a zöldségesnél a paradicsom. Ez az utolsó nagy hajrá, szeptemberben még lakmározhatunk kedvenc piros finomságunkból, aztán újabb egy évet kell várnunk a zamatos, nap érlelte paradicsomokra (a januárban kapható import, ízetlen verziók nem számítanak bele a szezonba). Ha eddig nem tettük, főzzünk sűrű, szaftos ketchupot, ezt lehetőleg lucullusból, ne sajnáljuk az időt isteni szószokra, melyek rengeteg friss bazsalikommal feldobva, sajttal megszórva rögtön visszarepítenek majd a nyárba.

A paradicsomlé készítése ugyan macerás, de ha rászánunk egy délutánt, nem fogjuk megbánni, télen odaleszünk a kamrából előkapott „instant napfényért”, vitaminbombáért. Szárított paradicsomot is készíthetünk, az indián nyár napsugarai még megteszik a magukét. Gyártsunk paradicsomsalátákat, lilahagymával, petrezselyemmel klasszikus; de számos ötletünk van arra is, ha valaki mást szeretne a hagyományos helyett.

Tudtad? A paradicsomból hő hatására vagy zsíros, olajos oldatokban szabadul fel a likopin nevű anyag, ami az egyik legerősebb antioxidáns karotinoid, hatékony szere a rákmegelőzésnek!

Te mit készítesz paradicsomból?

10 konyhai trükk Julia Childtól – 1. rész >>

Piacmustra: hajóval a Nagycsarnokba >>

A rovat korábbi cikkeiért kattints ide >>

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a saját készítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...