Tankolj fel paradicsomból!

Csapjunk le az utolsó paradicsomokra, még pár száz forintért juthatunk hozzá egészséges, lédús darabokhoz! Télen nagyon hálásak leszünk a kamrapolcokon tárolt finomságokért!

Még mindig hegyekben áll a piacokon, a zöldségesnél a paradicsom. Ez az utolsó nagy hajrá, szeptemberben még lakmározhatunk kedvenc piros finomságunkból, aztán újabb egy évet kell várnunk a zamatos, nap érlelte paradicsomokra (a januárban kapható import, ízetlen verziók nem számítanak bele a szezonba). Ha eddig nem tettük, főzzünk sűrű, szaftos ketchupot, ezt lehetőleg lucullusból, ne sajnáljuk az időt isteni szószokra, melyek rengeteg friss bazsalikommal feldobva, sajttal megszórva rögtön visszarepítenek majd a nyárba.

A paradicsomlé készítése ugyan macerás, de ha rászánunk egy délutánt, nem fogjuk megbánni, télen odaleszünk a kamrából előkapott „instant napfényért”, vitaminbombáért. Szárított paradicsomot is készíthetünk, az indián nyár napsugarai még megteszik a magukét. Gyártsunk paradicsomsalátákat, lilahagymával, petrezselyemmel klasszikus; de számos ötletünk van arra is, ha valaki mást szeretne a hagyományos helyett.

Tudtad? A paradicsomból hő hatására vagy zsíros, olajos oldatokban szabadul fel a likopin nevű anyag, ami az egyik legerősebb antioxidáns karotinoid, hatékony szere a rákmegelőzésnek!

Te mit készítesz paradicsomból?

10 konyhai trükk Julia Childtól – 1. rész >>

Piacmustra: hajóval a Nagycsarnokba >>

A rovat korábbi cikkeiért kattints ide >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...