Nosalty Logó

Paradicsom egészben, télire - tartósítószer nélkül

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Vicikó
Ezen a képen: Paradicsom egészben, télire - tartósítószer nélkül
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 90 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 180 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 18 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    253.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    472.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    505 micro
  • β-karotin
    2245 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    12865 micro
  • Lut-zea
    615 micro
Összesen 90 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    506.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    240 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.9 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    945.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    420 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    137 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    79 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1010 micro
  • β-karotin
    4490 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    25730 micro
  • Lut-zea
    1230 micro
Összesen 180 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    50.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    94.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    101 micro
  • β-karotin
    449 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    123 micro
Összesen 18 Kcal
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megmosott, előkészített paradicsomokat éles késsel az aljuknál keresztben kicsit bevágjuk, majd lobogó forró vízbe tesszük. (Ettől nagyon könnyen le tudjuk húzni majd a héjukat.) Kb. 1 percig benn hagyjuk, majd kivesszük a vízből, és meghámozzuk. A csumájukat is kivágjuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. A levét is meghagyjuk!
  2. Az előkészített, nagyon gondosan kimosott csavaros tetejű üvegekbe rakjuk a levével együtt, és jól lezárjuk.
  3. Egy nagyobb méretű lábas aljára egy konyharuhát teszünk (emiatt majd nem zörögnek, táncolnak az üvegek), és beletesszük a megtöltött üvegeket.
  4. Annyi langyos vizet engedünk a lábasba, hogy az üvegek "nyakáig" érjen, és feltesszük melegedni.Figyeljük, mikor kezdene forrni a víz, azonnal vegyük vissza, mert csak éppen gyöngyöznie szabad. Így hagyjuk kb. 15 percet.
  5. Kivesszük a vízből, és száraz dunsztba ( takarók, paplanok közé) tesszük. Ott hagyjuk kihűlni kb. 2 napig. És kész!
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 34
  • Össznézettség: 217164
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 17.

Receptkategóriák

Vicikó 251 recept

Mivel semmiféle tartósítószer nincs benne, így még szívesebben veszem elő télen a paradicsomjaimat, ha pizzaszószt, bármiféle zöldségételt készítek, vagy csak éppen egy pörköltbe szeretnék tenni. Kisebb üvegekbe (200- 250 ml-es) szoktam rakni, hogy  egyszerre elfogyjon. Ha mégis megmarad belőle használatkor, megbontva is néhány napig a hűtőben lehet tárolni.. Évek óta teszem el így is a paradicsomot. Tökéletesen eláll, és nagyon friss íze van.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Kedves Vicikó! Nagyon köszönöm Neked ezt a receptet. Végül is ez olyan, mint a hámozott egész paradicsom, saját levében, csak az konzerv, mert ha akarom egyben is hagyhatom a paradicsomokat?? Jól értettem, nem feltétlen kell felvágni, ha igen, nem kell teljesen kicsikre ?? Éppen Olaszné Ancival értekeztünk a hámozott egész paradicsom eltevésér?l, mert nekem megtetszett a konzerv változata, de sokkal finomabb volt most nyáron a friss paradicsom, héja nélkül, és úgy szószt készíteni bel?le, teljesen más volt , bármilyen olaszos étel készítése, de lassan itt az ?sz, nem lesz friss paradicsom, és csak gondolkodtunk, hogy lehetne eltenni, de ne legyen konzerv. Megoldottad:-)) És tényleg, akkor nyugodt szívvel teheti az ember lánya, tésztára, pizzára, szósznak, bárhogy, és igen, nincs semmi tartósítószer, vagy adalék,... jobban is fog esni, bármi étel bel?le:-))) Még egyszer köszönöm szépen ezt a receptet. Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Vicikó

Kedves Éva-Anyóca! Igazán, nagyon szívesen osztottam meg Veletek! :-)) Igen, ez a konzerv saját készítés? változata. Én is régebben a konzerv paradicsomot használtam az olaszos, szószos kajákhoz, de abból is csak a jó olasz fajtákat, mert a magyar és egyéb társaik nekünk mind nagyon savanyúak. És aztán rátaláltam a piacunkon egy kedves bolgár kertész id?sebb házaspárra, akik csoda-finom paradicsomot árulnak minden évben! Szinte csak ezzel foglalkoznak, de meg is van az eredménye... Szóval, t?lük veszem azóta mindig, és teszem el a paradicsomot így is - úgy is. Jól értetted, nem kell apróra vágni a paradicsomokat, de lehet, mint pl. én is, így szoktam, mert általában f?zéshez használom és akkor jobb már, ha kisebb darabokban van.( nekem így praktikusabb, mert hamarabb megf? az étel ) Neked is szép hétvégét, jó sütést-f?zést továbbra is! Üdv. Vici

Éva-Anyóca

Kedves vicikó! Nagyon köszönöm, és még van paradicsomom, tehát így rakom el, az el?z?eket lefagyasztottam, el?tte a héját leszedve, de mondjuk meg, nem találtam az igazinak. Raktam el levet is, na de az nem olyan sikeres, mint a darabos:-)) Igen, a konzervb?l, csak a jó olasz márkát veszem én is, valóban az az, ami, :-)) , a többi csak valami utánzat, ahogy írod, még pénzt sem érdemes adni érte!!, én csak kóstoltam, és nem értettem, hogy az ismer?s étele, akinek a receptet is megadtam, miért olyan savanykás, nem olyan, mint az enyém. A konzervdoboz láttán, volt némi sejtésem:-)) Jöv? évben, mivel én is úgy érzem, hogy finom, édes, húsos de mégis lédús paradicsomot fogtam ki, aminek a héja gyorsan lejön, csakis ezen mód rakom el a paradicsomokat, meg persze paradicsomlének:-))))) Szerencsére, már 3 éve ett?l a nénit?l veszem, meg is jegyzett magának, úgyhogy idén is úgy kiabált utánam.Remélem, foglalkozik ezzel jöv?re is:-)) És ha majd eljön a tavasz,....:-)) , akkor mehetek hozzá palántáért:-)) Nagyon szép napot kívánok mára és az egész hétre, bár,...lehet az ?sz kezd beköszönteni.:-) Éva-Anyóca

Vicikó

Kedves Éva-Anyóca! Ugye milyen jó, hogy vannak ilyen nénik-bácsik a piacokon?? Nagyon kedvelem ?ket! Szerencsésebb vagy, mint én, hogy Te magad is nevelgetheted a paradicsomokat és akkor talán még mást is, gondolom. Kellemes további eltevést kívánok Neked, szép hetet és nem olyan nagy baj szerintem, ha kicsit kezdenek majd már színesedni a falevelek...... :-) Üdv. Vici

Éva-Anyóca

Kedves vicikó! Felbontottam egy üveggel,a hétvégén,- már nem bírtam tovább a kíváncsiságommal:-)) És fantasztikus, s?t, csúcs, jobb : de klasszisokkal, mint a konzerves:-)))))) Máskor is, azaz majd most már jöv?re, csak lének teszek el, és ebben a formában:-)) Köszönöm szépen! Szép hetet kívánok! Éva-Anyóca

Vicikó

Kedves Éva! Óóóh, de jó! Örülök, hogy ezek szerint nagyon jól sikerült az eltevés! :-))) Igen én is jobbnak találom mindig a sajátjaimnak az ízét, mint a konzervét. Én még ugyan nem bontottam fel egyet sem idén bel?lük, nekem nem újdonság ;-) , de azért kacsintgatnak rám is, ha feléjük megyek a spájzban :-)))) A héten pizzát készülök csinálni, így én is kibontok majd egyet. A levet hogy érted így eltenni, ezt nem értem? Neked is jó hétkezdést kívánok! Üdv: Vici

Éva-Anyóca

Kedves Vicikó! Idén is raktam el, sokat, sokat, :-o - remélem, elég lesz, majd ?sszel és télen felbontáskor derül ki,- ha tavaly sikerült, finom lett és elég, idén is biztos, köszönöm a receptet.:-o Szép nyárias napokat kívánok! Éva-Anyóca

Mucianyus

Kedves Vicikó ! Pont ilyen eltevési módot keresgélek. Holnap lesz a napja az üvegbe rakásnak. Könnyítésül : én már évek óta a süt?ben dunsztolok. Magas falú tepsibe vizet teszek, ide jönnek az üvegek. A dunsztolás h?foka szabályozható. Amikor pedig száraz dunszt következik, akkor a h?t?táskát veszem el?. Ugyanazt tudja, mint a takarók és paplan, de így kényelmesebb. Ebbe is mehet egy kis pléd, vagy törülköz?. Üdv! Mucianyus

itthonboszi

Egy barátn?m kérésére kerestem meg ezt a receptet. Neki nagyon sok "cherry" paradicsoma termett (apró, cseresznye nagyságú), azt szeretné eltenni. Lehet ezzel a módszerrel? Nekem nagyon tetszik a recept, én biztos kipróbálom!

Vicikó

Természetesen lehet, csak kicsit " munkásabb " a megtisztítása a kis paradicsomoknak. De megéri, mert azok még édesebbek is, mint a normál paradicsomok. Jó munkát hozzá! :-)) Üdv: Vici

itthonboszi

A napokban kipróbálom. Köszönöm!

evacili

Nagyon jó recept,egyszer?, pillanatokon belül elkészíthet?.Örülök, hogy rátaláltam.Most pihennek a dunsztban. Üdv: Cili

Hoborc

Sajnos nekem felforrtak. Szerencsére csak négy kicsi üveggel próbáltam ki. Házi paradicsom, a dunsztolásban már gyakorlatom van, valamiért ez így mégsem lett jó. Nem adom fel a tartósítószer mentes eltevést, most próbálom úgy hogy olajat tettem a paradicsom tetejére. Remélem így más sikerrel járok. Csak azért írtam le, hogy talán el?ször mindenki próbálja ki kisebb mennyiséggel, hogy ne vesszen kárba a paradicsom és a munkája.

Vicikó

Kedves Hoborc! Sok éve így teszem el a darabolt paradicsomot! Nekem vannak akár 2 éves, így eltett paradicsomjaim, amiknek semmik bajuk. 15-20 kg-ból szoktam készíteni, mint tavaly is, és maradt bel?le annyi ezévre, hogy nem tettem el idén, és azoknak sincs kutyabajuk. A probléma szerintem a tiednél volt, ne haragudj, hogy ezt írom, lehet hogy nem forraltad elég ideig, vagy az üvegekkel volt, netán ha csavaros tetej?ek voltak, akkor a tetejükkel a gond, nem pedig a recepttel. Természetesen meg lehet próbálni olajjal a tetején is, de akkor már teljesen más jelleg? a kész termék. Ami a receptemnél pedig a lényeg, hogy semmi sincs benne, csak a paradicsom. Üdv: Vicikó

Hoborc

Kedves Vicikó! Elhiszem neked és nyilván azért tetted fel a recepted, mert sikerült ez a módszer. Évek óta készítek savanyúságot és bef?tteket, nagyon odafigyelek a tisztaságra és a dunsztolásra, ett?l függetlenül lehet nem csináltam valamit jól. Nem az a célom, hogy bárkit lebeszéljek err?l a receptr?l, csak a tapsztalatomat osztottam meg és a véleményem, hogy érdemes kisebb mennyiséggel megpróbálni. Én ezért szeretem ezt az oldalt, hiszen a kommentekb?l sokat lehet tanulni, új öteleteket kapni. Elnézést, hogy nem állok be a dícséretet zeng?k táborába, ha sikerült volna a recepted, mindenképp megtenném. Üdv, Gabi

evacili

Ne add fel a próbálkozást. Én kb. egy hónapja csináltam meg, gyönyör?ek. Ma ismét nekiállok, a maradék paradicsomunkat így teszem el. Sok sikert. Üdv: Cili

Törölt felhasználó

ma felbontottam 1 uveget abból a paradicsomból,amit július elején raktam el,teljesen hibamentes,nagyon tuti! koszi a receptet! :-)

Vicikó

Nagyon szívesen! Örülök, hogy ízlik! :-) Üdv: Vici

pakóca

Köszönöm a receptet, tökéletes lett a nyáron eltett paradicsom ezzel a módszerrel. Tegnap bontottam fel az els? üveget. Nem mellékesen nagyon finom is! Minden jót kívánok! pakóca

Vicikó

Nagyon örülök kedves pakóca, hogy ilyen jól sikerült Neked is az eltevés, és, hogy még ízlik is! :-)) Jó hétvégét Neked! Üdv: Vici

Jolán

Kedves Vicikó ! Nagyon örülök, hogy rátaláltam a receptedre. Rendkívül egyszer? volt elrakni és annak különösen örülök, hogy tartósítószer nélküli. Felbontottam a napokban egyet - nem mellesleg, de nekem 1 üvegbe cca 1 kg paradicsom került - és nagyon kellemes volt. Valamikor nagyon sokat f?ztem be...és most újra elkezdem, de hát ugye eltelt vagy 20 év...most újra tanulom. Szeretnék szinte mindent üvegben elrakni...nem is férne el a fagyasztóba, meg hát takarékoskodnunk is kell ebben a világban !!! Mégegyszer köszönöm :-) üdv Jolán

V2rider

Kb. 12 uveggel raktam el júliusban,van balole három,csak egy romlott meg,ezt a fedél számlájára írom. Hihetetlen de tényleg olyan az íze és az illata,mint a friss paradicsomnak! Idén 3x annyit rakok el. Koszonjuk a receptet!

Vicikó

Kedves V2rider! Nagyon szívesen, és örülök, hogy ízlik az eltett paradicsomod! :-) Igen, a fedelekkel nagyon kell vigyázni. Én ha látok rajta valami hibát, vagy ha már túl használt, akkor inkább újat veszek. Mert olcsóbb, és nem annyira mérgesít?, mint a nagy gonddal, és munkával eltett megromlott bef?tt, akármi el?vétele a kamrából. Köszi, hogy visszajeleztél! Üdv:-) Vici

evacili

Nekem még mindig van a tavalyiból, egy sem romlott meg. Olyan mintha friss paradicsomot tennék az ételbe. Nem mindegy , hogy nem kell télen drága paradicsomot venni az ételekhez.Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom.

Vicikó

Köszi..! :-) És azt is, hogy bejelölted az elkészítettek közé;-) Szép hétvégét kívánok Neked! Üdv:-) Vici

Sz. Ági

Három üveggel tettem el bel?le még tavaly nyáron (próbaképpen), annyi változtatással, hogy én az üvegeket- biztos ami biztos - kif?ztem. Aztán kíváncsian vártam, mi lesz ebb?l, hiszen semmi nincs benne, ami tartósítaná, se só, se cukor, se tartósítószer. Pár hete került el?, egyiknek se volt semmi baja, és az ízével sincs semmi gond. Klassz recept, megtartjuk. Most azon gondolkodom, vajon ?szibarackot lehetne-e hasonló módon eltenni. Valószínúleg kipróbálom.

Törölt felhasználó

Szuper jó, ajánlom mindenkinek! A tavalyról maradt még mindig hibátlan, nyugodtan vágjatok bele, hiper tiszta üvegekkel! Kössz Vicikó!

Vicikó

Nagyon ssszívesen! :-) Üdv:-) Vici

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

A böjt alatt sem kell lemondanunk az édességekről

Trükkös időszak ez az úgynevezett nagyböjt. 40 nap, amikor elvileg vissza kéne venni, de persze könnyű azt mondani! Itt vagyunk a tél végén, lassan egy éve ráadásul egy fokozottan nehéz helyzetben, és a legtöbbünknek az utolsó, ami eszébe jut, hogy kevesebb édességet egyen.

Nosalty

További cikkek