Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsom egészben, télire - tartósítószer nélkül

Paradicsom egészben, télire - tartósítószer nélkül
Paradicsom egészben, télire - tartósítószer nélkül
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (69)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel semmiféle tartósítószer nincs benne, így még szívesebben veszem elő télen a paradicsomjaimat, ha pizzaszószt, bármiféle zöldségételt készítek, vagy csak éppen egy pörköltbe szeretnék tenni.
Kisebb üvegekbe (200- 250 ml-es) szoktam rakni, hogy  egyszerre elfogyjon. Ha mégis megmarad belőle használatkor, megbontva is néhány napig a hűtőben lehet tárolni..
Évek óta teszem el így is a paradicsomot. Tökéletesen eláll, és nagyon friss íze van.

hozzávalók / 2 adag

  • 1 kg paradicsom (tetszés szerinti mennyiségben)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott, előkészített paradicsomokat éles késsel az aljuknál keresztben kicsit bevágjuk, majd lobogó forró vízbe tesszük. (Ettől nagyon könnyen le tudjuk húzni majd a héjukat.) Kb. 1 percig benn hagyjuk, majd kivesszük a vízből, és meghámozzuk. A csumájukat  is kivágjuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. A levét is meghagyjuk! 
  2. Az előkészített, nagyon gondosan kimosott csavaros tetejű üvegekbe rakjuk a levével együtt, és jól lezárjuk.
  3. Egy nagyobb méretű lábas aljára egy konyharuhát teszünk (emiatt majd nem zörögnek, táncolnak az üvegek), és beletesszük a megtöltött üvegeket.
  4. Annyi langyos vizet engedünk a lábasba, hogy az üvegek "nyakáig" érjen, és feltesszük melegedni. Figyeljük, mikor kezdene forrni  a víz, azonnal vegyük vissza, mert csak éppen gyöngyöznie szabad. Így hagyjuk kb. 15 percet. 
  5. Kivesszük a vízből, és száraz dunsztba ( takarók, paplanok közé) tesszük. Ott hagyjuk kihűlni kb. 2 napig. És kész!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 66
össznézettség: 183 696
elküldve: 125
receptkönyvben: 1 238
elkészítve: 66/90
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, befőtt, kompót

egyéb elnevezések

hámozott és darabolt paradicsom télire, eltett egész paradicsom

Hozzászólások (69)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

duduska2009
duduska2009 Wed, 2018-07-18 19:38

Csodálatos recept, egy hónapja tettem el, mindent ponosan a recept szerint betartva és mind gyönyörű, egyik sem pezseg és nem bírtam ki, a napokban egyet felhasználtam... csodálatos, friss, nyers paradicsomok kerültek ki az üvegből. Nincs kétségem a további elállással kapcsolatban.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2017-08-29 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.08.28. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2017-08-26 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.08.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Motyóbábi
Motyóbábi Fri, 2017-08-25 11:18

tudom, tudom, ezt önálló receptként kéne feltennem, de ahogy olvasom a hozzászólásokat, gondoltam ide írom le a mi módszerünket.

fogtunk egy hatalmas tepsit, némi olívaolajat, sok fokhagymát, paradicsomot daraboltunk bele, meg egy rakás zöld fűszert. ezt ízlés szerint mindenki olyan arányban teszi, ahogy szereti.
addig sütöttem, míg kb. egyharmadára nem sűrűsödött. akkor megvártam, hogy kihűljön, zacsikba tettem és ment a fagyasztóba. télen csak előkapom, és kész is a mártás a tésztára, vagy a pizzához, vagy épp egy tepsis sülthöz. :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2017-08-25 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.08.24. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

cranberry
Sóskaramell / cranberry Mon, 2015-01-26 09:06

nekem nem jött be. dunszt után két fázisra vált, felül a paradicsom sűrűje, alul a víz, kb. 1/3 részben. Néhány nap után elkezdett pezsegni. Hagyományos módon fejeztem be, fazékban felfőztem, turmixoltam, hogy homogénebb legyen, aztán még sűrítettem vagy fél órát. Visszaraktam az üvegekbe, dunszt, és egy sűrű, élénkpiros paradicsompürénk lett. Tényleg majdnem "egész, hiszen csak a csumája és a vékony héja lett eltávolítva, a férjem szerint emiatt sokkal igazibb az íze. Tényleg finom, sűrű, a magokkal rusztikus. Szóval végülis minden jó, de ezen a nyáron a forrázást megtartom, héját leszedem, és turmixolva összefőzöm.

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Mon, 2014-09-08 13:08

-Mindenkitől elnézést kérek, DE!
-(pl.:-kedves Gabys) : -"ha beírod a keresőbe"-, ahogy én tettem: -"egész paradicsom télire", -akkor én is, -olyan recepted várok, ami a "címben" van, -vagyis, hogyan lehet EGÉSZ paradicsomot eltenni télire...
-Kedves Vicikó!
Nagyon szeretem a receptjeidet, -sokat eltettem a "receptkönyvembe", -de, a -"cím"- itt, szerintem is , kicsit "félrevezető", -bocs..., -esetleg, jobb lenne hámozott, vagdalt paradicsom néven?...
- A fentiektől függetlenül, ezt a receptedet (is), ki fogom próbálni, mert ilyet is szerettem volna eltenni, -köszönöm.

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 Tue, 2014-08-26 17:53

Kedves Vicikó :)
Tavaly így raktam el,az idén is így lesz.Még van 2 üveggel és tökéletesen elállt.Mindenre és mindenbe nagyon finom. Köszi :)

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2014-08-26 22:06

Kedves Ági!

Nagyon örülök, hogy Neked is jól sikerül az eltevés a receptem alapján, és hogy sok mindenbe tudod használni! ;-)

Üdv:-) Vici

szatemp
szatemp Wed, 2014-08-06 16:05

Köszi a receptet! Én tavaly próbáltam ki, sajnos nekem se sikerült a paradicsom eltétele, mindegyik megromlott. Bár idén nem lesz annyi paradicsomunk, mint tavaly, én Idén kipróbálom az olajos verziót is, bár nekem a fagyasztott verzió eddig a legtutibb, amellyel sikerült eltenni nyersen a paradicsomot. :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2014-08-02 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.08.01. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Hasznos Virág
Hasznos Virág / Hasznos Virág Tue, 2013-09-03 11:27

Köszönöm a receptet én semmi kivetni valót nem találtam benne.
Rengeteg szendvics-paradicsomunk lett és sokat elraktam. Gratulálok! Köszönöm Vira

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2013-09-04 10:09

Kedves Vira!

Nagyon szívesen, és köszi, először is.
És meg kell mondjam, hogy én se nagyon találok kivetnivalót a receptemben! :-)))

Üdv:-) Vici

Luna
Luna Thu, 2013-08-29 10:30

Kedves Vicikó!

Tanácsot szeretnék kérni.
A paradicsomot egészben, héjával együtt szeretném télire eltenni.
Kérdésem, hogy ilyen formában kivitelezhető? Amennyiben igen, hogyan?
Esetleg az alábbiak szerint megvalósítható?
Beleteszem az üvegbe a paradicsomokat, felöntöm forró vízzel, majd 10-15 perig gőzölöm végül száraz dunsztba teszem. A forró víz hatására a paradicsom héja nem fog "megráncosodni" és leválni?
Sajnos nincs tapasztalatom.
A választ előre is köszönöm.

cukorbeteg
cukorbeteg Sun, 2013-09-01 09:14

Kedves luna ! En peldaul kivalogatom a kozepes hibatlan paradicsomokat , megmosom , hagyom gyonyoruen megszaradni oket , majd nagyobb dunsztos uvegekben szorosan egymas melle -tetejere sorakoztatom , vigyazva ne nyomodjanak meg, maj megtoltom et olajjal ,hogy el lepje boven a paradicsomot. Nem kell sem tartosito szer , sem so , semmi seem . Lekotozom es akellemesen huvos spajzba teszem , helyukre. Semmi gond, el fog allni ,mivel az olaj nem engedi at a levegot, nmajd hasznalatkor amikor csak akarod ,nyugodtan nyisd fel , ha kifogyott az uveged ,az olajat is nyugodt szivvel el tudod hasznalni.! Tehat semmi rorrazas , semmi fozes!!! Jo etvagyat !

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2013-08-29 22:54

Szia Luna!

A paradicsom héja mindenképpen megráncosodik, meg is repedezik, és leválik a hőtől.

Ha beletennéd egészben az üvegekbe a paradicsomokat, SEMMIKÉPP NE ÖNTS RÁ VIZET, mert magától el fog repedezni a héja, és enged saját levet!( A víztől végképp nagyon fura dolog lenne )
De ez nagyon teoretikus, ahogy itt most gondolkodom, nem tudom mi lenne belőle.
Azért végül is egy üveggel meg lehet próbálni, ha nagyon vállalkozó szellemű vagy! :-)

Bocsi, de most azt hiszem nem nagyon tudtam segíteni...

Üdv:-) Vici

angéla12
angéla12 Wed, 2013-08-28 13:35

Szorítsatok nekem! Most teszem el így a paradicsomot, ami a kertemben termett. Permetezve egyáltalán nincs, úgyhogy nagyon remélem, valóban nagyon-nagyon finomat készítek belőle!
Üdv mindenkinek

evacili
evacili Wed, 2013-09-11 17:38

Szia Angéla! Tavaly több üveggel tettem el, mert sok volt a kertben és idén júniusban bontottam föl az utolsó üveggel. Olyan volt, mintha friss lenne. Ha a recept szerint csináltad, semmi probléma nem lesz. Én most kezdek neki az idei adagnak. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a receptet. Üdv: Cili

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2013-08-28 13:58

Szia Angéla!
Ok, drukkolok neked, de ha a leírásom alapján készíted el, akkor szerintem nem lesz nagy csalódás:-)
Főleg, hogy te saját termesztésű paradicsomból készíted,én pedig venni szoktam.
Üdv:-)Vici

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2013-08-27 02:44

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.08.26. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

barbijoe
barbijoe Mon, 2013-08-26 15:34

Kedves Vicikó!

Én már tavaly is a recepted szerint tettem el a paradicsomot. Véleményem, sőt az egész családom szerint is egyszerű és nagyszerű recept ez:-))) Nemrég bontottam föl az utolsó két kis üveggel és semmi baja sem volt. Használtam pizzához, spagettihez, pörköltekhez, levesekhez és legutóbb a chilis babot is ebből csináltam...No, azt sem rontotta el:-))) Szóval szeretném megköszönni, hogy megosztottad velünk. Éppen most fejeztem be az utolsó adag dunsztolását és most mind ott figyelnek szépen a meleg takarók alatt:-)))
Üdvözlettel: Barbara

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-08-26 18:32

Szia Barbara!

Nagyon örülök, hogy ilyen jól tudtad használni az eltett paradicsomaidat! :)

Az enyéim is még a paplanban alszanak, ( 13 kg-ból tettem el idén) várják a sorukat, ha arra járok, vegyem ki, és tegyem be szépen őket a helyükre a spájzba:-)

Szóval! Nagyon szívesen, örülök, ha bárkinek is segítenek a receptjeim!
Köszi, hogy megosztottad a véleményed!

Üdv:-) Vici

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2013-08-26 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.08.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

orvos orvosovics
orvos orvosovics Mon, 2013-08-26 00:34

Én ugyan nem vagyok befőzőguru, de két dologgal van némi fenntartásom:
1. a paradicsom bogyótermés, miféle csumát kéne kiszednem, ha nincs csumája? Mert szegény paradicsomnak nincs csumája.
2. a lezárt üvegeket, ha majdnem forrásig melegítem, a hőtágulás miatt jó eséllyel szét fognak repedni. Véletlenül nem épp a felmelegítés után kéne lezárni őket úgy, hogy a hűlés miatti térfogatcsökkenéstől a csavaros tető rászoruljon az üvegre?
És még egy apróság, ez nagyon finom lehet, de sok köze nincs a címhez, mert ezek a paradicsomok nem egyben vannak elrakva.
Olyan recept nincs,a mi a címnek eleget is tesz, egyben paradicsom?

V2rider
V2rider / V2rider Tue, 2013-08-27 18:21

Ha túl sok a lé az uvegben,akkor sem repednek szét az uvegek,mert a gumi annyit enged,ha túl nagy a nyomás,ahogy pedig kihul a térfogatcsokkenés így is rászívja a tetoket az uvegekre. Amikor kompótot,vagy savanyságot rakok el,ezt onnan veszem észre,hogy a dunsztolóedényben némi kompót- vagy savanyúságlé keveredik a vízzel.

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-08-26 18:26

Kedves orvos......vics!

A kérdéseidre a válaszomat megtalálod Gabys szakács-társam hozzászólásában. Én sem tudtam volna jobban megírni!
Minden jót neked! Viszlát!

Vicikó

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-08-26 17:07

Kedves orvos+vics:)
Én tényleg jót nevettem a bejegyzéseden. Nem tudom Vicikónak lesz e kedve mosolyogni...De...ez a tipikus káka + a csomó esete.
1./ a paradicsom szár felőli végét én is csumának nevezem (bár tényleg nem alma, körte stb) szerintem sokan értik miről van szó
2./ a lezárt üvegek nem repednek szét, mert felveszik melegítés közben a hőt (nagyon régő befőzési technika)
3./ ez a paradicsom -bár darabolva - de egyben van elrakva kivéve a héját és a kifogásolt csumáját.
+1 (bónusz) a Nosalty-n rengeteg receptet fogsz találni, ha körül nézel, ahol darabolás nálkül egyben eltett paradicsomot találsz. Persze, csak ha beírod a keresőbe.
További szép napot Neked,: Gabi

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-08-26 18:23

Szia Gabikám!

Először is örülök, hogy újra " beszélgetünk " kicsit. Már régen történt.
A napokban gondoltam, hogy írok már neked valahova, mi újság a házad táján. :-) Most kapóra jött a hozzászólásod.
Köszi,nagyon jól megírtad a választ a hozzászólásra, én sem tudtam volna jobban, majd lekeverem valahogy az ügyet.....

Lassan eltelt a nyarunk, szép volt, jó volt....Épp ma mentem először dolgozni, kicsit furcsa volt... :)
De hát dolgozni is kell néha az emberlányának, ha már nem milliomosnak született.

Kicsit mostanában letűntem innen, azt hiszem, sejted miért.. De jó ez így, van pár receptem itt fenn, amit talán jól tudnak néhányan használni. ;-)

Remélem Te jól vagy, minden okés nálatok!? Ha lesz kis időd, megörülök pár sornak Tőled.

Szép, kora őszi napokat kívánok neked szeretettel!
Vici :-)

feketeili
feketeili Mon, 2013-08-26 16:54

Tisztelt orvos orvosovics.
Az üvegek nem fognak szét repedni.
Az üvegek tetejét meg alkohollal kell kimosni.
Évek óta így teszek el mindenféle gyümölcsöt és semmi bajuk.

Edit1206
Edit1206 Sun, 2013-08-25 21:18

Kedves Vicikó!
Mivel rengeteg paradicsomunk termett és már vagy 50 üveg paradicsomlét kifőztem, most a fennmaradó 10-20 kg hasznosítására kerestem receptet. Nagyon örülök, hogy erre rátaláltam és a kommenteket végigolvasva nem is keresgélek tovább :-) Mindössze annyi volna a kérdésem, ha már a befőzésnél raknék hozzá friss bazsalikomot és oregánot, - hogy olyan igazi olaszos legyen - az vajon nem befolyásolja az eltarthatóságot? Imádjuk az olaszos ételeket, így aztán az üvegből, utólagos ízesítés nélkül rakhatnám a pizzára, spagettire.
Köszönöm a választ!

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-08-26 18:41

Kedves Edit!

Szerintem elteheted úgy is, azt hiszem nem fogja rontani az eltarthatóságát.
De ha ennyi ideig főzöd amennyit írtam a recept leírásban, akkor még nem szósz állagú, kell még főzni, hogy kissé elpárologjon a leve, hogy olyasmi legyen mint pl. egy pizzaszósz.
És akkor már akár friss, vagy szárított fűszert is lehet hozzátenni.

De ha mondhatnék még valamit?
Én nem tennék a teljes mennyiséghez fűszereket. Mert ha megtapasztalod majd, tényleg sokféleképpen fel lehet használni, és nem biztos, hogy mindenbe illenek majd azok a fűszerek.
Gondolj utána, hogy csak tényleg azokba az ételekbe használnál télen finom, illatos paradicsomot? :-)

Csak egy ötlet volt, bocs, ha zavart!

Sok sikert hozzá, remélem Neked is ízleni fog!
Üdv:-) Vici

Edit1206
Edit1206 Mon, 2013-08-26 21:14

Köszi a választ Vicikó, igazad lehet :-) Lehet nem variálom, maradok az általad és mások által is bevált receptnél.
Edit

rozsa1958
rozsa1958 Sun, 2013-08-25 17:30

Sziasztok!Én az idén vettem egy befőzőautomatát amiben tartósitószer nélkül lehet minden félét eltenni.Nagyon szuper, igaz hogy nem volt olcsó de meghozza az árárt mert egészséges dolgokat lehet benne eltenni.a paradicsomot is ebben készitem el.Szuper jó ajánlom mindenkinek.befőzőautomata.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2013-08-25 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.08.24. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Hencsa
Hencsa Sat, 2013-08-24 11:50

Szuper jó, ajánlom mindenkinek! A tavalyról maradt még mindig hibátlan, nyugodtan vágjatok bele, hiper tiszta üvegekkel! Kössz Vicikó!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2013-08-24 02:29

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.08.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

szeag
Sz. Ági / szeag Mon, 2013-07-15 07:13

Három üveggel tettem el belőle még tavaly nyáron (próbaképpen), annyi változtatással, hogy én az üvegeket- biztos ami biztos - kifőztem. Aztán kíváncsian vártam, mi lesz ebből, hiszen semmi nincs benne, ami tartósítaná, se só, se cukor, se tartósítószer. Pár hete került elő, egyiknek se volt semmi baja, és az ízével sincs semmi gond. Klassz recept, megtartjuk.
Most azon gondolkodom, vajon őszibarackot lehetne-e hasonló módon eltenni. Valószínúleg kipróbálom.

evacili
evacili Fri, 2013-06-28 17:17

Nekem még mindig van a tavalyiból, egy sem romlott meg. Olyan mintha friss paradicsomot tennék az ételbe. Nem mindegy , hogy nem kell télen drága paradicsomot venni az ételekhez.Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom.

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2013-06-29 00:07

Köszi..! :-)
És azt is, hogy bejelölted az elkészítettek közé;-)

Szép hétvégét kívánok Neked!
Üdv:-) Vici

V2rider
V2rider / V2rider Thu, 2013-02-07 18:47

Kb. 12 uveggel raktam el júliusban,van balole három,csak egy romlott meg,ezt a fedél számlájára írom. Hihetetlen de tényleg olyan az íze és az illata,mint a friss paradicsomnak! Idén 3x annyit rakok el. Koszonjuk a receptet!

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2013-02-08 01:02

Kedves V2rider!

Nagyon szívesen, és örülök, hogy ízlik az eltett paradicsomod! :-)

Igen, a fedelekkel nagyon kell vigyázni. Én ha látok rajta valami hibát, vagy ha már túl használt, akkor inkább újat veszek. Mert olcsóbb, és nem annyira mérgesítő, mint a nagy gonddal, és munkával eltett megromlott befőtt, akármi elővétele a kamrából.

Köszi, hogy visszajeleztél!

Üdv:-) Vici

szuszi
Jolán / szuszi Fri, 2012-11-23 11:17

Kedves Vicikó !
Nagyon örülök, hogy rátaláltam a receptedre. Rendkívül egyszerű volt elrakni és annak különösen örülök, hogy tartósítószer nélküli. Felbontottam a napokban egyet - nem mellesleg, de nekem 1 üvegbe cca 1 kg paradicsom került - és nagyon kellemes volt. Valamikor nagyon sokat főztem be...és most újra elkezdem, de hát ugye eltelt vagy 20 év...most újra tanulom. Szeretnék szinte mindent üvegben elrakni...nem is férne el a fagyasztóba, meg hát takarékoskodnunk is kell ebben a világban !!!
Mégegyszer köszönöm :-)

üdv Jolán

pakóca
pakóca Fri, 2012-11-09 08:47

Köszönöm a receptet, tökéletes lett a nyáron eltett paradicsom ezzel a módszerrel. Tegnap bontottam fel az első üveget. Nem mellékesen nagyon finom is! Minden jót kívánok! pakóca

90
paradicsom 1 kg