7 alapanyag, amit eddig rosszul pucoltál és vágtál

Mandarin, avokádó, mangó vagy hagyma – mutatjuk, hogyan érdemes pucolni ezeket az alapanyagokat, hogy a saját dolgodat is megkönnyítsd!

A zöldség- és gyümölcspucolás sose volt a kedvenc konyhai foglalatosságunk, hát még akkor, ha a héj nem adja magát könnyen. Mint kiderült, van pár trükk, amivel jóval egyszerűbb lesz néhány alapanyag megpucolása, figyeljetek:

1.) MANGÓ

A mangó pucolása nem egy könnyű feladat, hiszen ha nagyon puha, akkor pucolás közben esélyes, hogy mindent beterít majd a leve, ha meg éretlen, még késsel is nehezen megy, meg persze felesleges is belekezdeni, hiszen élvezhetetlen lesz. Na de most mutatunk egy remek ötletet, ami megkönnyítheti a dolgunkat:

2.) AVOKÁDÓ

A legtöbben félbevágjuk az avokádót, késsel kieszkábáljuk a magját, majd kivájjuk a gyümölcs húsát kanállal. Egyszerű művelet és állítólag nem is ezzel van a baj, hanem hogy értékes antioxidánsoktól is megválunk ezzel a technikával. Nem úgy, ha csak simán félbevágjuk, majd lehúzzuk a héját:

Avokádóhámozás (via)

3.) HAGYMA

Ha könnyedén szeretnénk egyforma nagyságú hagymadarabokhoz jutni, először is vágjuk le a tetejét, majd állítsuk a vágott talpára, hagyjuk kicsit pihenni, majd vágjuk félbe. Távolítsuk el a héját, támaszkodjunk rá a tenyerünkkel, és vágjunk azonos szélességű vízszintes csíkokat bele. Ha ezzel megvagyunk, következzenek az azonos szélességű függőleges vágások, végül a kockák.

Hagymavágás (via)

4.) LIME

Ha a lehető legtöbb levet préselnéd ki a lime-ból, a következőképpen kell eljárnod: vágd körbe úgy a gyümölcsöt, hogy a közepe egy hasáb maradjon, amit aztán csak el kell csavarnod, és már ki is préselted belőle a levet, majd ugyanígy folytasd a többi darabjával. Mindössze négy vágásra lesz szükséged!

Lime-vágás (via)

5.) MANDARIN

Sokszor nem könnyű a pucolásuk, ha például túlságosan ragaszkodik a héj a gyümölcshúshoz, vagy ha egy kicsit szárazabb már a héja. Hogy mi ilyenkor a teendő? Nézd meg az alábbi képet a folyamatról. Alja, teteje levág, egyik oldalon bevág, szétnyit! Hát nem pofonegyszerű?

Próbálj meg így pucolni narancsot vagy mandarint! (via)

6.) GRÁNÁTALMA

Vágjuk le a gránátalma tetejét, aztán az alját, majd kövessük, illetve vágjuk be a „gerinc” mellett épp csak annyira, hogy a héját átvágjuk a késsel. Végül nyissuk szét a gerezdeket!

7.) RÉPA

Általában késsel vagy krumplihámozóval fentről lefelé haladva pucoljuk a répákat, pedig fordítva sokkal biztosabban foghatjuk ezeket a gyökérzöldségeket.

Próbáld ki úgy, hogy a répa vastagabb fele van lefele! (via)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több trükk itt:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...