Ezt rontod el! 8 apró hiba, amitől keserű lesz a kávéd

Napi Tippünkben összegyűjtöttük azt a 8 okot, ami miatt keserű lehet az otthon főzött kávéd, és azt is eláruljuk, hogyan tudod ezeket kijavítani.

Ha te is elkötelezetten a kávé rajongója vagy, aki szeret minden kortyot kiélvez, akkor fontos tudnod, miként garantálhatod, hogy a kedvenc koffeines italod ne legyen a kelleténél keserűbb. Végül is, semmi sem tudja úgy elrontani a tökéletes reggeledet, mint egy túl keserű főzet. Összegyűjtöttük, mi az a 8 ok, ami a keserű ízű kávé hátterében állhat, és hogyan tudod ezeket orvosolni.

Túrós kelt kalács egy bögre feketekávéval, villával, virággal tálalva
8 apró hiba, amitől keserű lesz a kávéd

Keserűség: mikortól túl sok

Az emberek gyakran negatív tulajdonságként emlegetik a kávé keserűségét, pedig tisztában kell lenni azzal, hogy koffein, amiről sokan azt feltételezik, hogy íztelen, valójában keserű ízű. Épp ez a keserűség az, amit olyan sokan szeretnek benne világszerte, de több faktor is van, amitől áteshet az élvezhetetlen oldalra.

8 ok, miért keserű a frissen főzött kávéd

Több tényező is felelős lehet azért, hogy a kávéd átlépi ezt a keserűségi határt. A jó hír viszont, hogy ezek mindegyike könnyedén orvosolható.

Túlzott extrakció

Ha túl sokáig tart, amíg a forró víz átfolyik a kávéőrleményen, az eredmény keserű lehet, azonban, ha a gép túl gyorsan főzi meg a kávét, akkor az extrakció folyamata nem zajlik le megfelelően, és savanyú ízű fekete kerülhet a csészédbe.

Próbáld meg az időzítést befolyásolni: ha túl keserű a kávéd, mérd le, a géped, mennyi idő alatt főzi meg. Minél több ideig érintkezik vízzel a kávé, az általában több extrakcióhoz vezet, aminek egyenes következménye a túlzottan keserű íz.

Rossz méretű kávéőrlemény

Az őrlési méret az egyik fő oka a nem kielégítő eredménynek. A kávé túl keserű lehet, ha túl finomra őrölik, ellenkező esetben viszont savanyú feketét kaphatsz.  

Válassz megfelelő őrlőt: a késes kávéőrlő helyett válaszd a tárcsás (angolul burr) darálót, amivel jobban szabályozhatod a kávéőrlemény méretét.

Pörkölési idő

Ha azt látod, hogy egy kávébabot hosszabb ideig pörkölték, akkor készülj fel, hogy keserűbb lehet. A világos vagy közepes pörkölésű kávé több természetes tulajdonságot és finom ízárnyalatot őriz meg, miközben kevésbé keserű, mint a sötét pörkölésű kávé. Ennek oka, hogy ebben a típusban nagyobb mennyiségben fordulnak elő fenilindánok, a keserűséget okozó vegyületek – hívják fel a figyelmet a szakértők.

Nem megfelelő víz

A szűrt víz elengedhetetlen az íz, az aroma és a testesség szempontjából. A nap végén egy csésze kávé 98 százalékban vízből áll, és a víz ásványi anyagai nagyban befolyásolják a kávé extrakcióját.

Használj lágy vizet: a minőségi lágy víz, például desztillált vagy fordított ozmózisos víz használata segít csökkenteni az ásványi zavarokat (kalcium és magnézium), ami tisztább, simább és kiegyensúlyozottabb kávét eredményez. A kemény víz sajnos rossz oldószer, amely lerakódásokat okozhat a főzőberendezésekben.

Jeges kávé jégkockákkal közelről
Nem mindenki szereti a túl keserű kávét

Ellensúlyozd a keserűséget egy kis sóval: a kávézacchoz vagy az éppen lefőzött csészéhez adott csipet só segíthet elmozdítani az ital ízét a keserűtől. A só hozzáadása „becsapja” az ízlelőbimbókat azáltal, hogy fokozza az édes, savanyú és umami ízek érzékelését, miközben csökkenti a keserűét.

Vízhőmérséklet

A vízhőmérséklet is befolyásolhatja a kapott ízt. A világos pörköléshez forró vízre van szükség, a sötét pörköléshez azonban valamivel alacsonyabb hőmérséklet a megfelelő.

Túlhabosított/gőzölt tej

A latte és a cappucino szerelmesei most figyeljenek! A tej az eszpresszóalapú italokat is keserűvé teheti. A túlhabosított/gőzölt tej lebonthatja a fehérjéket, ami keserű ízt és rossz textúrát okozhat.

Főzési módszer

A főzőberendezésed és a főzés kivitelezésének módja is szerepet játszik a végkifejletben. Nézz utána, hogy biztosan megfelelően használod-e a gépedet. Érdemes észben tartani, hogy a dugattyús kávéfőző, más néven french press nagyon megbocsátó módszer, mivel nehezebb túlzásba vinni vele a kávé extrakcióját.

Bab minősége

Akár dugattyús kávéfőzőt, eszpresszógépet, kotyogós vagy automata kávéfőzőt használsz, a kapott italod mindig csak annyira lesz jó, mint amilyen babokat beleteszel.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos konyhai tippek várnak ezekben a cikkekben is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek