A gyömbér ízének köszönhetően elképesztően sokféleképpen alkalmazható a konyhában. Használhatod italokban, édességekben és sós ételekben a tésztáktól a barbecue-szószig egyaránt. Ha kíváncsi vagy, hogyan építheted be a friss gyömbért az ételeidbe és italaidba, összegyűjtöttünk 8 tippet, hogyan tedd meg ezt!

Mi is a gyömbér?
A gyömbérre gyakran gyökérként hivatkoznak, pedig valójában egy Kínában őshonos trópusi növény száráról van szó. Erős, melengető ízű, virágos és citrusos jegyekkel. Jellegzetes enyhe csípősségét a gingerol adja, amely a kapszaicinnel – a paprikában található vegyi anyag, amely a csípősségét adja – rokon, de annál sokkal enyhébb.
Dobd fel a leveseket, pörkölteket és sülteket
A friss gyömbér nagyon jól passzol a sós ételekhez. Kombináld olyan kiegészítő ízekkel, mint a fokhagyma, a citrom, a szója, a kínai ötfűszer, a miso vagy a kurkuma. A friss gyömbér apróra vágva vagy lereszelve szószok alapjaként vagy húsok bedörzsöléséhez használható.
A szeletelt gyömbért levesekhez és húslevesekhez is adhatod a friss, citrusos aroma elérése érdekében.
Gyömbéres italok, nem csak télen
A friss gyömbért egyszerűen áztasd teának forró vízbe, majd adj hozzá citromot és mézet. Ha kalandvágyóbb lennél, készíts gyömbéres kombuchát vagy egyszerű szirupot, hogy gyömbéres alapot adj a limonádéknak és koktéloknak.
Mártások és pácok citrusos sztárja
A gyömbér erős íze a mártásokban és pácokban tud igazán ragyogni, mert van ideje átjárni a folyadékot és összeolvadni a többi összetevővel. Adj gyömbért a koreai BBQ-páchoz, a mézes-citromos szószhoz vagy a házi barbecue-szószhoz.
Készíts gyömbérolajat
A gyömbér erőteljes ízét összesűrítheted egy olajba is (önmagában vagy más aromákkal együtt), így később egyszerűen és gyorsan megízesíthetsz vele bármilyen készülő ételt, mártást vagy pácot.
Adj gyömbért a rizshez és a tésztaételekhez
A gyömbér erőteljes kiegészítője az olyan ételek ízalapjának, mint a rizs, a tészta és más párolt ételek. Tegyél felaprított, reszelt vagy akár pürésített gyömbért az étolajjal együtt a serpenyőbe más fűszerek kíséretében, hogy a zsiradékban kibontakozhasson az íze.
Salátaöntetbe vele
A gyömbér csípős ízt kölcsönöz a salátaöntetnek. Finomra aprítva vagy reszelve könnyen elkeverheted egy olajos vagy tejszínes öntetben.
Készíts pácolt gyömbért
A pácolt gyömbér több mint a sushi kísérője. Élénk, fűszeres íze nagyszerű kiegészítője salátáknak, és rizs- vagy tésztaételek tetején is megállja a helyét. A sós páclevet akár salátaöntetekhez és mártásokhoz is remekül felhasználhatod.
A pácolás ezen felül remek módja a gyömbér tartósításának. Légmentesen lezárt edényben hűtve akár két hónapig is eláll.
Emeld vele új szintre a desszertjeid
A gyömbér enyhe fűszeressége és virágos aromája nagyon jól működik édes ételekben. Míg sok recept porított gyömbért használ, a friss gyömbér olyan édességeket emelhet új szintre, mint a citromos muffin vagy a jamaikai gyömbérkenyér.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasznos konyhai tippek várnak itt is: