Mikor hogyan idd a kávét?

Rövid vagy hosszú kávét? Tejjel vagy anélkül? Vajon melyik napszakhoz mely kávétípusok illenek? Szakértő véleményét még nem hallottad erről! (x)

Mely élethelyzetben van szükségünk a kávéra? Általánosságban mikor milyen kávét fogyasszunk? Kérdéseinkre Gávris Iván, a Douwe Egberts Omnia kávészakértője válaszolt.

Omnia Reserve szakács

Gávris Iván: "Ha már élethelyzetekről van szó, akkor vegyük végig a napszakokat, talán ez a legjobb megközelítés."

Reggel

G.I: Ébresztőként én egy dupla eszpresszót szoktam inni langyos vagy gőzölt tejjel. Egyrészről azért, mert ennek elég magas a koffein- és csersavtartalma is, ha jó kávéból isszuk. Tejet azért öntök hozzá, mert nélküle eléggé megviselné a gyomrot. Az olaszok is általában délelőtt isszák a tejes kávékat, ahogy a franciáknál is a café au lait és a friss croissant indítja a napot. Megvan benne a koffein, a tej, a tejcukor. A kávénak megvan az élénkítő hatása és finom aromája, hogyha jól készítettük el.

Munkába érkezéskor

G.I.: Amikor a szállodában tartózkodom, akkor reggelente kifejezetten szeretem a hosszúkávét. Otthon a saját gépemmel presszót készítek, de bent a munkahelyemen mégis hosszan iszom. Nemcsak azért, mert én általánosságban szeretem a hosszúkávét, mint fajtát, hanem azért is, mert jó sokáig szürcsölgetni a tejeskávémat. Közben kollégáimmal megbeszéljük a napi teendőket. A közös kávézásnak hihetetlen csapatösszetartó ereje van.

NoSalty.: Akkor ezt a kávétípust hétvégére is ajánlod, ugye?

G.I.: Igen, a hétvégi reggeliknél több időnk van arra, hogy együtt legyünk, megterítsünk, például ham and eggs-et süssünk, közben beszélgessünk, és ehhez nagyszerűen illik a hosszú kávé sok tejjel. Hétközben erre nincs lehetőségünk, mindig sietünk.

NS.: A munkahelyeden mindig hosszúkávét iszol?

G.I.: Nem, én kifejezetten jó helyzetben vagyok a munkahelyemen, mert nálunk karos presszógép is van, amivel olyan kávét tudunk készíteni, amilyen a vendéglátóhelyeken kapható. Ezért cappuccino-t szoktam készíteni magamnak, mely 120 ml. Ebből 40 ml kávé, 40 ml gőzölt tej és 40 ml tejhab, ez a klasszikus recept. Ennek van egy olyan hangulata, ami megalapozza a nap további jó kimenetelét. A kávéfőzőgép körül minden reggel nagy a tumultus, hiszen mindannyian szeretjük a kávét és a társaságot. Ez egyfajta ceremónia reggelenként.

NS.: Akinek nincs a munkahelyén ilyen karos kávéfőzőgép, de valamilyen más kávét tud készíteni magának, annak is a hosszú, hosszabb tejeskávét ajánlod?

G.I.: Persze, egyértelműen, mivel ekkor még általában csak keveset, vagy egyáltalán nem ettünk, és a gyomrunkat kímélnünk kell.

Ebéd után

G.I.: Délben, ebéd után mindig kávézunk. A kávénak az ebédnél digestive hatása van. Természetesen alkoholt nem iszunk a munkában, ami az aperitif szerepét töltené be, de ebéd után jólesik egy kávé, amely segíti az emésztést. Serkentő, élénkítő hatású, nem hagyja, hogy elnehezedjünk. Utána jókedvűen dolgozunk tovább. Ilyenkor már nem nagyon teszünk bele tejet. Jöhet egy eszpresszó vagy egy dupla ristretto. A bennük rejlő savak szabadon fejtik ki jótékony hatásukat.

NS.: Igen, erre mindenkinek szüksége van, hogy újból fel tudja venni a munka fonalát.

G.I.: Sokszor tartok előadásokat, tréningeket, és állítom, hogy az ebéd utáni első előadónak van a világon a legnehezebb dolga. A résztvevők többsége ilyenkor szinte alszik. Na, ekkor szoktak a trénerek fizikai aktivitást igénylő feladatokat bevetni ébresztő gyanánt. Óriási segítség ilyenkor egy finom kávé. Visszatérve a munkahelyre, ahol hozzám hasonló kávészerető emberekkel dolgozom együtt, délután négy óra körül általában még iszunk egy kávét. Például egy latte macchiato ilyenkor nagyon jól tud esni.

Jázminos shortbread recept

Munka után

G.I.: Ha a modern városi életvitelre gondolunk, akkor például az én külföldi kollégáim munka után általában beülnek egy kávézóba. Nem mennek egyből haza, hanem egy közeli vendéglátóhelyre, pubba ülnek be, ahol egy pohár bor és egy latte macchiato mellett megbeszélik a napot. Ennek a szokásnak van egy fajta feszültséglevezető hangulata.

Este

G.I.: Aki igazi kávészerető ember, este is iszik egy kávét, mondjuk egy koffeinmenteset. Akár lefekvés előtt is. De ha valahova elmegyünk este és megiszunk néhány pohár bort, akkor akár közben is jólesik egy kávé, amely elűzi a fáradtságot. (x)

Ismerd meg az Omnia Reserve single origin kávécsalád termékeit!

A Kávézz! rovat korábbi cikkeit itt olvashatod!

Címlapról ajánljuk

5 módszer, hogy okosan újrahasznosítsd a régi ruháidat

Alapvetően évente egyszer érdemes átnézni a gardróbunkat, hogy ne legyen tele felesleges darabokkal: így helyet csinálhatunk az új ruháknak, és sokkal rendezettebb lehet a ruhásszekrényünk is. De mit csináljunk azokkal a farmerekkel, pólókkal és társaikkal, amiket ilyenkor kiszelektálunk?

Szabó Anna

További cikkek