Szentségtörésnek tűnhet, de ezért ne pihentesd a sütitésztát sütés előtt

Napi Tippünk felkavarhatja az érzelmeket, de eláruljuk, mikor és miért ne pihentesd a sütitésztát sütés előtt.

Néhány nyers hozzávalóból süteményt sütni nem könnyű feladat, de a mögötte álló tudomány megértése lehetővé teszi, hogy nagyobb magabiztossággal láss neki a folyamatnak. Az egyik gyakorta hallott szabály, hogy a süteménytésztát pihentetni kell sütés előtt. Van azonban, amikor ez kimondottan kerülendő, sőt, olykor még pár perc állás (a sütőbe kerülés előtt) is nagyban befolyásolhatja a végeredményt. Egy kis alapanyagismeret azonban segít megérteni, hogy ez miért nagy hiba, és a jövőben elkerülheted, hogy egy ilyen apróságon csússzon el a sütisütés.

A kovászod abban a pillanatban aktiválódik, amint folyadékkal érintkezik, így ha sokáig hagyod állni a süteménytésztát, akkor egy sűrű, lapos süteményt kapsz, nem pedig az interneten látott mutatós édességet.

Nő süteményt süt, nagyon örül neki
Szentségtörésnek tűnhet, de ezért ne pihentesd a sütitésztát sütés előtt

A legtöbb süteményrecept előírja, hogy a nedves hozzávalókat egy tálban, a száraz hozzávalókat pedig egy másikban keverd össze. A torta ízétől függően a nedves összetevők között valószínűleg vaj, tojás, olaj, vanília és tej szerepel. A száraz hozzávalók valószínűleg lisztből, cukorból, szódabikarbónából vagy sütőporból és sóból állnak.

Ezeket a nedves és száraz összetevőket az elkészítési folyamat utolsó lépéséig több okból is elszeparálva kell kezelni, de talán a legfontosabb ok a kovászolással kapcsolatos.

Minél többet áll a tészta, annál

Amikor a kovász - szódabikarbóna vagy sütőpor - folyadékhoz ér, a tészta elkezd tágulni, és gázt bocsát ki. Minél többet kevered, annál jobban fejlődik a glutén, ezért is kell kerülnöd a túlkeverést. Ha a süteménytésztát a pulton hagyod állni, lassan veszít a kelesztőerejéből, ami azt jelenti, hogy a sütemény nem fog annyira megemelkedni a sütőben, mint amennyire kellene.

Ha nem akarsz lapos tortát kapni, készíts elő mindent

Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek süteménysütés közben elkövetnek, de szerencsére könnyen elkerülhető.

Ne felejtsd el a süteményformát valamilyen zsiradékkal kikenni, és a sütőt már a sütési folyamat legelején melegítsd elő, hogy a tészta összekeverése után minden rajtra kész legyen.

A sütő előzetes előmelegítése lehetővé teszi a hőmérséklet egyenletes eloszlását is, így a süteményed egyenletesebben fog megsülni.

Az hozzávalók előkészítése mellett győződj meg arról, hogy a kelesztő anyag még aktív. Ha a sütőpor lejárt, a süteményed laposabb és sűrűbb lesz, még akkor is, ha a süteménytésztát azonnal beteszed a sütőbe. Mivel a nedvesség és a levegő hatással lehet a sütőpor aktivitására, a lejárati dátum nem mindig a legjobb indikátora annak, hogy még használható-e a sütőpor. Van azonban egy teszt, amellyel megállapíthatod, hogy még mindig aktív-e:

Egyszerűen önts egy negyed csésze forró vizet egy fél teáskanál sütőporra. Ha buborékozni kezd, akkor még aktív, és a kívánt reakciót fogja kiváltani a süteménytésztában. Ha azonban nem történik semmi, akkor az egyértelműen jelzi, hogy nem szabad a süteménybe keverni.

Ha követed ezeket az egyszerű tippeket, szinte garantált, hogy még finomabbak és mutatósabbak lesznek a süteményeid.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos konyhai tippet leshetsz el ezekből a cikkekből:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek