7 praktika, hogy ne barnuljon meg az almád a levegőn

Senki sem szeret megbarnult almát enni, ezért hoztunk 7 olyan trükköt, amivel elodázhatod ezt a természetes folyamatot.

Kirándulásra, iskolába, munkába, tízóraira vagy uzsonnára, esetleg sütibe – az alma remek energia-utánpótlás napközben, na de senki sem szeret megbarnult almát enni, ami elkerülhetetlen akkor, ha felvágod a gyümölcsöt. Amint levegő éri, elindul az oxidáció folyamata, ami az alma barnulását okozza. Létezik azonban 7 praktika, amivel lelassíthatod ezt a folyamatot – persze eltérő hatékonysággal. Így nem barnulnak meg az almaszeleteid:

7 praktika, hogy ne barnuljon meg az almád a levegőn

Ezt úgy lehet megállítani, hogy létrehozunk egy ’védőréteget’ az alma húsa és a levegő között. Általában valamilyen savat szoktak a folyamat lelassítására, főként citromlé formájában, de ezen kívül más népszerű eljárások is léteznek.

Citromos víz

Egy evőkanál friss citromlevet adj minden bögre vízhez, majd ebbe a keverékbe áztasd az almacikkeket öt percre, végül mosd át folyóvízzel.

A legjobb, ha utána egy lezárható zacskóba teszed az almát, mert úgy tovább eláll, levegőn kicsit kevesebb, mint két órát bír.

Citromsav

Fél evőkanál citromsavval szórd meg az almákat a szakértők ajánlása alapján, majd ezt is mosd le róluk. A módszer valóban működik, akár 12 órát is elállnak így az almák, azonban előfordulhat, hogy keserű marad az ízük. Emiatt inkább csak sütéshez használt almáknál ajánlott bevetni.

Fél evőkanál citromsavval szórd meg az almákat

Citromlé

Fél citrom levével locsold meg az almádat egy tálban, majd keverd össze, hogy mindenhol érje a sav a gyümölcsöt. Öt perc után mosd le őket. Így sokáig, közel 12 óráig bírni fogják a levegőt, de itt is számolni kell a savanykás ízzel, igaz, kevésbé lesz erőteljes, mint a citromsav esetében.

7-Up

Igen, bizony üdítős módszer is létezik, ugyanis ebben is van citromsav, tehát a célnak ugyanúgy meg kell felelnie. Öt percig áztasd őket, majd jöhet a mosdatás. Levegőn három, zacskóba téve pedig hat órán át tartja szép fehéren az almák húsát.

Csapvíz

A legegyszerűbb és legolcsóbb módszer, ha egyszerűen csapvízzel átmosod a felvágott almaszeleteket reggel, hogy délután is tudd fogyasztani. Egyszerűen tedd egy vízzel teli tárolóba az almákat, és hagyd is ott őket addig, amíg elérkezik az ideje, hogy megedd őket. Lezárva ezzel a módszerrel hat órát bírnak az almák, és ugyanolyan ropogósak maradnak, mint frissen, ha csak egy tálba teszed őket fedő nélkül, akkor négy órával számolj.

A méz természetes tartósítószer

Mézes víz

A méz természetes tartósítószer, mivel savas pH-val rendelkezik. Egy evőkanál mézet adj minden bögre szobahőmérsékletű vízhez, hagyd ázni öt percig, majd folyóvízzel mosd át a gyümölcsöt. Ezzel a módszerrel 12 órán át tartják magukat az almák eredeti pompájukban.

Az egyetlen ok, ami miatt a legutolsó és egyben legjobb módszert ajánljuk inkább, hogy a méz drágább és értékesebb, mint az alábbi alapanyag...

A győztes: sós víz

...ami nem más, mint a só. Ez bizonyult a tapasztalatok alapján a legjobb eljárásnak arra, hogy megelőzd az alma megbarnulását. A módszer a már jól ismert: fél teáskanál só menjen minden bögre vízhez, öt percig áztasd, majd öblögesd az almákat. Ezáltal 12 órán át állnak majd rendelkezésre a tökéletes megjelenésű gyümölcsök.

Forrásunk volt.


Van még néhány konyhai trükk a tarsolyunkban:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.