Aggódnunk kell az alma jövője miatt is?

Aggasztó adatokkal szolgálnak a statisztikák az idei év almatermésére vonatkozóan. A csökkenő betakarított mennyiség borús képet fest a kedvelt gyümölcs jövőjéről.

Az idei év almatermése sajnos nem mutat olyan jó számokat, mint az előző években. Az uniós almatermelő országok becsült gyümölcshozama ugyan minimálisan meghaladja majd a tavalyit, azonban az egyes országok között hazánk némileg elmarad, az almatermés jelentősen csökken az előrejelzések szerint.

Aggódnunk kell az alma jövője miatt is?

12,168 millió tonna termés várható az Európai Unió 21 legnagyobb almatermelő országában: derült ki a nemzetek becsléséből. Ez a szám csupán 1%-kal haladja meg a tavalyi hozamot.

A 2019-2021 közötti évek átlagtermését pedig csupán 9%-kal ugorja meg a 2022-es becsült érték.

A World Apple and Pear Association (egy szervezet, amely a világ körte- és almatermelőit tömöríti) adatai az Agrarszektor.hu oldalon jelentek meg. E adatok szerint az almatermés így alakul majd egyes országokban (a tavalyi számokhoz képest):

  • Lengyelország: 5% növekedés
  • Franciaország, Németország: 6% növekedés
  • Ausztria: 23% növekedés
  • Csehország: 16% növekedés

A magyar almatermés harmadával lesz kevesebb, mint tavaly volt: a 2021-es 520 ezer tonnához képest 350 ezer tonna körüli termés várható. Horvátországban illetve Romániában is visszaesés várható.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

Két pályaelhagyó nyitotta meg az egyik legmenőbb kávézót Budapesten –...

Kicsit túlhaladva a Klauzál téren, egy letisztult, világos belső terű, otthonos kávézó várja vendégeit, immár negyedik éve. A Görföl Emese és Mario Jimenez által nyitott Dorado nem az első volt a fővárosi specialty kávézók sorában, valószínűleg nem is az utolsó, de mindenképp azok közé tartozik, amelyek túlélték a koronavírusos időszak okozta nehézségeket, és akik ki tudtak alakítani egy olyan vendégkört maguk körül, amelyre nehéz időkben is számíthatnak. Kávétúra Spanyolországból indulva, Új-Zélandon át Budapestig.

Nosalty

További cikkek