Egész évben alma!

Almát egész évben vásárolhatunk, a legolcsóbb immunerősítő gyümölcs. Ilyenkor ősszel még több vitamin és ásványi anyag van benne, mint tél végi, kora tavaszi társaiban.

Almát az útra

Almát tehetünk be a gyerekek tízórais táskájába, kirándulós csomagjába anélkül, hogy izgulnunk kéne a maszatolási faktortól. Talán a legstrapabíróbb gyümölcs hosszú távú szállítás során. Arra azonban ügyeljünk, hogy mindig mossuk meg, mielőtt útnak eresztjük, mivel gyermekeink erről néha könnyen megfeledkeznek.

Almát uzsonnára

Mivel nem egy egzotikus vagy különleges gyümölcsről beszélünk, valószínűleg kevés gyerkőc tör ki örömujjongásban, ha délután a kezébe nyomunk egy almát. Azonban kis időráfordítással és egy kevés fantáziával pár perc alatt olyan színben tüntethetjük fel hétköznapi társunkat, ahogyan biztosan elkel. Készítsünk belőle gyümölcssalátát, bundás almát, almás-fahéjas piskótát, muffint vagy palacsintát, de néha elég, ha csak meghámozzuk és felszeleteljük, illetve lereszeljük és egy kis tálban mézzel bevisszük a szobájukba.

Alma Fenségesen

Idén ősszel is meg kell látogatnunk a császári várost, Bécset. Tavalyi kirándulásunk során is leróttuk a kötelező kört, melynek egyik fontos, ha nem a legfontosabb állomása a Havelka kávéház. Mindegyik süteményük felejthetetlen élményt nyújt. Almás pitéjük pedig egyszerűen abbahagyhatatlan. Háromszor rendelhettünk belőle és csak azért háromszor, mert elfogyott. Picit szomorúak voltunk, mert napestig ettük volna az utánpótlást, ezért hazaérkezésünk után, azon nyomban lejegyeztem egy receptet, ami ugyan nem az eredeti, csak ízérzékelés után készült, de maradéktalanul visszaidézi az ottani hangulatot.

Almás muffin-csodák

Az egyik leggyorsabban elkészíthető süti a muffin. Leggyakoribb gyümölcsünkkel, az almával párba állítani nagyszerű ötlet, ezért gyakran előfordul kis konyhánkban. Van, aki fahéjasan szereti, de ez az ízkombináció túlságosan a telet idézi, és mi ezt jelenleg még nem szeretnénk. Gyömbérrel viszont igen frissítő érzetet kelt, különlegessé teszi a mini süti-bonbonokat. Ha még jobban fel szeretném csigázni a család figyelmét, akkor nem reszelt állapotban keverem a tésztához, hanem kisebb kockákra vágva vajon pirítom és úgy adom hozzá. Egy másik izgalmas vállalkozásom a sajtos-almás variáció kidolgozása. Ebben az esetben ugyancsak kockákra vágott sajtot, leginkább briet és almát dobok a tésztakeverékbe.

Az almás sütik és muffinok sora a végtelenbe nyúlik, hiszen annyi féle-fajta variációban készíthetőek.

Jövő héten egészséges kencéket készítek az iskolából hazaérkező farkaséhes gyermekeimnek. Addig is reszeljünk, aprítsunk, szeleteljünk almát mindenbe.

Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek