Most jó a TORMA, most érdemes szedni – 3 tormás módszer nátha ellen

Rossz beidegződés, ha csak húsvétkor vesszük elő, mert eszméletlen élettani és felpezsdítő hatásait egész évben érdemes élvezni - ráadásul most tanácsos szedni illetve keresni a piacon!

Hagyományosan a torma betakarítása októberben és novemberben történik, a legfinomabb pedig az október és február között szedett gyökértörzs. Ebben az időszakban szinte mindenhol megvásárolhatjuk frissen - a krémfehér tormát nedves konyharuhába tekerve hetekig eltarthatjuk, reszelve belőle, amikor épp szükséges.

Könnyeztető, nyálkahártyát kiborító összetevője a mustárolaj, amely tisztítja a légutakat, segít a nátha és az orrdugulás tünetein - ezeket a jó tulajdonságait a népi gyógyászat már a 17. század óta itthon is ismeri és alkalmazza, nemcsak belső, de külső felhasználásra is, pakolásként.

Élettani hatásai

Magas a C-vitamin-tartalma, főleg, ha frissen szedjük, de különösen ásványi anyagokban gazdag, sok benne a folsav, a kálium, kálcium, magnézium, cink, valamint egy speciálisan erre a családra jellemző összetevő, a szinigrin, ami egy glükozinolát, és a tormában található meg belőle a legtöbb. Ez az összetevő az, amelynek vírus- és baktériumölő hatásokat tulajdonítanak.

Konkrét egészségjavító és preventív hatásairól is ismert: gyomorbajokra kiváló, segíti az emésztést, és meghozza az étvágyatMegfázásos időszakban a reszelt torma kevés mézzel elkeverve, igazi orvosság.

Tormatea köhögésre

  • a tormatea köhögés ellen, gyulladt, váladékos torokra kiváló ellenszer
  • leforrázunk egy evőkanál reszelt tormát, majd 10 percig hagyjuk lefedve ázni. Ízesítsük mézzel vagy citrommal!

Inhalálás tormával

  • a reszelt tormából felszabaduló értékes illóolajokat közvetlenül inhalálással hasznosíthatjuk
  • szippantsunk bele a friss reszelékbe, akár többször keveset, ahogy bírjuk
  • tisztítja az arcüreget, a légutakat, és eljut a tüdőbe is, így az asztmával szemben is kedvező hatású.

Mézes reszelt torma torokra

  • torokgyulladás ellen keverjünk el egy teáskanál mézben ugyanannyi, frissen reszelt tormát, és ha bírjuk, magában rágcsáljuk el

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.