Megváltozhat a tepertős pogácsa receptje

 A „Magyar Pékek Fejedelmi Rendje” szerint nem megfelelő a tepertős pogácsa leírása, ezért módosítást nyújtottak be.

Megmondanák a pékek, milyen az igazi tepertős pogácsa.A hagyományos tepertős pogácsa uniós eredetvédelem alatt álló különleges mezőgazdasági termék, ezért pontosan le van írva, hogyan is kell kinéznie, miből, hogyan kell készülnie.

Tepertős pogácsa házilag:

A „Magyar Pékek Fejedelmi Rendje” szerint ez a termékleírás nem megfelelő, ezért módosítást nyújtottak be - tudta meg a24.hu. A pékek a következő dolgokon változtatnának:

  • ne 3-5 cm átmérőjű és 25-50 gramm súlyú legyen az igazi tepertős pogi, hanem 3-10 cm-es és 25-100 grammos;
  • az omlós tepertős pogi csak „kerek, henger alakú” legyen ránézésre, nem kell az „egyenletes” jelző, mivel a kelesztés és sütés során kicsit deformálódhat;
  • az alapanyag ne csak tepertőkrém lehessen, hanem darált tepertő is, csak sertésből, lisztkilogrammonként legalább 300 gramm;
  • sóból 2,5 százalék helyett legfeljebb 3,5 százalék, borsból 0,001% helyett 0,5% százalék mehessen a pogácsába;
  • tejföl mellett vizet is lehessen bele tenni a megfelelő állag eléréséhez;
  • többé neszabják meg, hogy hány percig kell sütni,csak hogy meddig kell keleszteni, illetve hány fokon;

A portál azt írja, hogy ha valakinek nem tetszik az új tepertőspogi-definició, az két hónapon belül kifogást nyújthat be, írásban.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek