Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos disznótoros ételek, amik után nagyszüleink is megnyalták mind a 10 ujjukat

A frissen sült, piros kolbász, a gőzölgő májas hurka, és a forró zsírban sült tepertő - olyan finomságok, amiket évszázadok alatt sem tudtunk megunni.

A régi, vidéki disznótorok a téli időszak fénypontjai voltak, sokszor még a házasságokat is a disznóvágáshoz igazították, hogy bőséges lakomával várhassák a vendégeket. Mint mindennek, régen a disznótornak is megvolt a maga hagyománya és az elmaradhatatlan finomságoktól csak úgy roskadoztak az asztalok.

Sült hagymás vér

A sült vér egy külföldinek talán furán cseng, de nekünk mi sem természetesebb a disznóvágások reggelén, mint sült vért enni. A disznóvágás hajnalán az emberek áldomással, azaz házi pálinkával indították a napot, majd reggelire sült vért ettek friss kenyérrel. A vérből tettek félre későbbre is, amit a véres hurkához használtak fel.

Pecsenye

A munkában megfáradtaknak este pecsenye is dukált, ami mellé káposztát, kenyeret, és csalamádét ettek. Az illatok kavalkádja a kántálókat is a házhoz csábította, akik egy-két vicces mondóka fejében enni kértek.

Kolbász, hurka

A kolbász és a hurka örök favorit, szinte nincs olyan magyar ember, aki legalább egyszer ne kerített volna hatalmába a kolbász-fehér kenyér-mustár gasztroremek. A hurka a disznó fejhúsából készül, amit abálnak, kicsontoznak, attól függően, hogy májas, vagy véres hurka készül, adják hozzá a többi hozzávalót.

A hurkaimádatból a városiak sem maradtak ki. A reklám, amit nem lehet megunni:

Disznósajt

Annak köszönhetően, hogy a régiek semmit nem hagytak kárba veszni, megszületett a disznósajt. A disznó fejéből, bőréből és véréből készült szalámiféle a mai napig sokak kedvenc étele.

Tepertő

Anno nem chipset, hanem tepertőt, vagy más néven töpörtyűt ropogtattak az emberek. A komoly fizikai munka miatt ez a legtöbb falusin meg sem látszódott, viszont annál nagyobb hévvel ették a kisütött szalonna darabokat.

Oldalas

Miután lefejtették, az oldalast kétféle módon tartósították: vagy pácolást követően felfüstölték, vagy a zsírszalonnából kisült forró zsírral leöntötték.

Minden, ami hús

A disznóvágás másnapján készültek a füstölt húsok. A hatalmas pácolt sonkákat, a csülköt és a szalonnákat felakasztották a füstölésre,. Ahol nem füstöltek, ott több héten keresztül sózták, majd szárították a húsokat, így a húsok hosszú hónapokig elálltak.

Körömpörkölt

Mivel a disznó egyetlen része sem veszhetett kárba, a körömből körömpörkölt készült. Némely házaknál, a húsokhoz hasonlóan besózták, majd felakasztották szárítani.

Zsír

A zsírszalonnát kisütötték, majd a zsírt nagy zsírosbödönökben tárolták. Régen étolaj és margarin helyett zsírt használtak az asszonyok a sütéshez és a főzéshez is. De gyakran szolgált főételként, néha pedig desszert gyanánt is lecsúszott az utánozhatatlan lila hagymás zsíros kenyér.

Hájas sütemények

Miután lefejtették, a háj nagy részét lefagyasztották, vagy kisütötték, amit a későbbi sütésekhez használnak fel. Persze, a disznóvágáson tevékenykedők sem maradtak ki a jóból: a disznótoros asztalra finom hájas sütemények is került.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!