Így lehet repedésmentes a sült hurka és kolbász – megfejtettük a rejtélyt

Víz vagy zsír aláöntésével, villával vagy fogpiszkálóval kiszúrva, esetleg minden nélkül – hurkát és kolbászt sütöttünk, minden módszert tesztelve. Jöjjön az ítélet.

Nem olyan egyszerű, ahogy a címből kitűnik, de mindenképpen tanulságos a következő eset. Egy hurka- és kolbászsütési praktikákat tartalmazó gyűjtőcikk kapcsán nagy zavar támadt a szerkesztőségben. Én magam ritkán készítek ilyen disznóságokat, mert rajtam kívül más nem kedveli a családban, sőt van olyan gyermekünk, aki kifejezetten rosszul lesz a keletkező illatoktól, ha ilyesmivel foglalatoskodom a konyhában. Ezért nálam sokkal szakavatottabbakhoz fordultam, körbekérdeztem az irodában, ki-hogyan süti a hurkát és a kolbászt. Főként azokat interjúvoltam, akik gyermekkorukat vidéken töltötték, és lehetőségük akadt akár többször is disznóvágáson részt venni, ők tartották a véres edényt, vagy mosták, szeletelték és abálták a füleket a majdani disznósajthoz.

Portája válogatja

Egyik férfi kollégánk kérdésemre rögtön rávágta: "Aláöntök egy kis vizet, és már teszem is a sütőbe."

Az irodánk konyhájában aztán a kolléganőm azonnal megcáfolta: "Vizet? Soha nem öntünk alá vizet. Sül belőle ki annyi zsír, hogy nincs szükség rá."

Egy másik hölgykolléga, akinek az édesapja állatokat, köztük bölényeket is tart, szóval az ő házuk táján nem szurkálnak, de vizet öntenek a tepsibe.

Aztán jött, akire a leginkább számítottam: felhívattam egyik kollégámmal az édesanyját, aki elmesélte, hogy ő nem is teszi tepsibe, hanem fent a gázon süti meg. Nem szurkálja a szálakat, csak szépen átforgatja, és lepirítja mind a két oldalukat. Még az esti bevásárlásnál is elkértem a telefont a férjemtől, aki egy mesterszakács barátunkkal beszélt, legalábbis ezt hittem, de végül egy nagyon profi szakács újságírót kaptam vonalvégre, aki pici szurkálást és kevés vizet javasolt.

Más vélemények

Szerencsére az oldalunk bővelkedik házi praktikákban, nagyon sok receptfeltöltőnk megosztja akár legféltettebb titkait is, miként jár el az egyes sütési-főzési folyamatok során. Találtam olyan trükköt, hogy fogpiszkálót kell beleszurkálni a hurkába, e mentén könnyen távozhat a belőle kisülő zsiradék. Van aki nem lacafacázik, villával szurkálja végig a szálakat, hogy biztosan jól átsüljön az övé.

Vagyis: mindeni másképp csinálja.

A négy fő irányelv

Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni a sok vélemény láttán. Akinek nincs egy családtagja, aki biztos tanácsot adhat, annak fel kell kötni azt a bizonyos alsót! Végülis elhatároztam, hogy magam járok a végére a dolognak. A sütő előmelegítése, a kb. 160-170 fokon való lassú sütés szinte mindenhol megegyezett. Az ezek után fennmaradó kérdéses részek alapján négy fő slágot határoztam meg: vízzel vagy anélkül, szurkálva vagy simán. Ez utóbbi lett a se nem lyukasztott, se nem vizes bázisú. A merényletet kétféleképpen követtem el: villával végig és fogpiszkálóval helyenként, utóbbi alá egy kevés zsírt adagoltam. Így a négy tepsi összetétele a következő lett:

  1. simán, pőrén
  2. simán, víz aláöntésével
  3. szurkálva (villával) / minden aláöntés nélkül
  4. szurkálva (fogpiszkálóval) / zsírozással

Mindegyiket megfordítottam félidőben, a 3. és 4. típusokat meg is szurkáltam, mindegyiket meglocsoltam, és körülbelül egy ideig sütöttem őket.

Végeredmény

Sajnos mindenkit el kell keserítenem. Egyik verzióban sem élte túl a hurka. A kolbász viszont annál biztosabban teljesített. Féltem tőle, hogy az egyes darabok közötti bélrészek elvágásával utat engedek a tölteléknek, hogy a tepsibe folyjon, de ezt a masszát nem olyan fából faragták. A végeknél semmi probléma nem történt. A hurkák kifejezetten közép tájon engedték el magukat. A kolbászok viszont olyannyira kemény legények voltak, hogy a villával agyonszurkált darabok átfordítás és újbóli végigszurkálás után sem hatódtak meg a vandálkodástól. A víz aláöntésével készült páros túl nagy különbözőséget nem mutatott, itt is a hurka repedt, a kolbász tartotta magát.

Még egy kör

Mivel a kis edényekbe nem fért, csak két szál: egy kolbász és egy véres hurka, ráadásul az eredménnyel egyáltalán nem voltam elégedett, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, ezért másnap a májas hurkákat is sütőbe dobtam. Ugyanabban a rendszerben dolgoztam. A végkifejlet három hasadt és egy egészen tökéletes darab lett.Elárulom: a víz aláöntésével és fogpiszkálóval szurkált példány élte túl a megpróbáltatásokat.

Ítélet

Kollégáim és magam nevében is állíthatom, hogy a megszurkált kolbászok jobbak lettek. A véres hurkánál ugyanez nem mondható el. Mivel mindegyik kirepedt, körülbelül ugyanolyan ízűek lettek. A májas csoportból az egyben maradt darabot gyönyörűen lehetett vágni, ezért esztétikailag nyert, de a kifolytaknak sokkal finomabb lett az ízük.

A legjobb sütési variáció tehát:

  • előmelegített sütő
  • 160-170 fokon, lassú sütés
  • pici (nálam fél pohár) víz aláöntése
  • pár fogpiszkáló beleszúrása
  • középidőben átforgatás
  • ekkor újbóli szurkálás
  • kb. 30-40 perc sütés

Utószó

Miért is izgulunk mi azon, hogy reped vagy sem? Vajon mi lehet az oka a kollektív pániknak, ha hurka-kolbász sütésére adjuk a fejünket? Lehet, hogy a kissé kifolyt hurka kevésbé csodás látvány, mint az egyben maradt társa, de tegye mindenki a szívére a kezét: sokkal finomabb az a rész, amelyik egy kicsit jobban megpirult, nem?

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (17)

Bretagne

ez az egész úgy rossz ahogy van, nekem még soha nem repedt szét a hurka, a kolbászra pedig nem is jellemz? a repedés..., h mi a titkom? az is marad-TITOK! :))

ariszasz

Akkor nem is hiszem el :)

witch

Konfitalas?

Latencia

A megszurkálás szerintem nem azt jelenti, hogy telerakod fogpiszkálóval, hanem csak beleszúrod, de ki is húzod. Vagyis kilyukasztod több helyen, hogy távozhasson a g?z. Ha bennehagyod, elzárod a g?z útját, vagyis semmit nem ér.

Gréti

Szia, ennek a módszernek, direkt ez a lényege, hogy benne marad a fogpiszkáló, úgy, mint a lufiban, ha benne hagyod, akkor nem pukkad tovább, csak mellette finoman jön ki a hurkából a zsír, a lufiból ereszt a leveg?. üdv, G

witch

Nekem csak a majas hurka reped szet, a veres hurka meg a kolbasz soha. Hideg sutobe rakom, hogy lassan melegedjen at az egesz es kozepes langon sutom. Tobb modszert probaltam es az eredmeny mindig ugyan ez.

Gréti

Nálunk, sajnos, a véres hurka minden esetben szétrepedt, de hideg süt?ben még nem nem próbáltam a sütést kezdeni, erre is sort kerítünk! köszi a tippet! G

Törölt felhasználó

Na most ez igy,egyik sem állja meg a helyét. Szúlkálhatod stb.ha szar a hurka töltése ,min?sége ,alapanyagok aránya ,akkor bármit csinálhatsz! Viz meg amúgy felesleges bele ,attól nem lesz semmi jobb . Én amióta nem magunk csináljuk van egy üzlet ahonnan mindig veszem ,az sosem folyik ki stb.. és nem is variálok vele sokat. Belerakom egy porcelán lasagne süt? edénybe kis olajat a tetejére .vár ezt el leget hagyni,aztán sütöm 170fokon kb 20-25 per Nem 40-45 perc ,annyi id? alatt 1 kiló hús átsül! A hurka elméletileg abálva van ,azaz szinte kész csak ízt és színt kell neki adni azzal hogy megpiritod. Ha serpeny?ben sütöd meeg max 10 perc !! Gondolj bele egy nyers marha kolbász is ennyiid? alatt átsül.

Törölt felhasználó

És hát lássuk be,most sem sikerült (legalábbis a f?címben beharangozott állítas szerint ) módszert találniuk a szétfolyás ellen ,csak próbálkoztak ezzel azzal aztán valami sikerült valami nem . Szóval semmi. Úgyis mondhatjuk ,hogy nem találták meg a módszert. A kolbasz meg amúgy sem szokott szétfolni ,az azért már durva lenne ,legalábbis ha normális kolbász nem valami pépes szar. De azért renélem a hozzászóláskjból meglesz a válasz ,ezzel a probl3mával már ugyis régóta foglalkoznak sokan ,aztán akkor lesz bel?le még egy érdekes cikk.

Lizinka_

Én is a hideg süt?be-tételre szavazok. Már egy jó ideje így sütöm a disznótorost. Megszurkálva, kevés zsír, nem lefedett tepsi, hideg süt? amely lassan éri el a kívánt h?fokot, és a sülést?l számított kb 15-20 perc. Egy kedves sporttársamtól hallottam, hogy ? alufóliába külön-külön becsomagolva süti a hurkákat a süt?ben, külön tepsiben zsírral a kolbászt és amikor kész, akkor teszi kicsomagolva a hurkákat a kolbászhoz. Én is megpróbáltam ezt a módszert. Tényleg m?ködött.

Gréti

Szia Lizinka! Ez idáig a legkülönlegesebb módszer, amit idáig hallottam. Édesapám csomagolta a csirkecombokat külön-külön alufóliába, de hurkát még nem hallottam ezzel a módszerrel sütni. Ezt is ki kell próbálni majd! Köszi, Gréti

szzh01

Csodálkozom, hogy a hideg süt?ben történ? sütés alternatívája tesztelés során nem merült fel. A netr?l (talán pont err?l az oldalról) bogarászva szedtem össze régebben ezt az ötletet, s azóta mindig hideg süt?be tolom be a hurkát, nem reped meg. Ahogy többen is írják, a kolbász sütése eleve is sokkal kevésbé problémás. Nem teszek alá vizet, csak hideg vízzel leöblítem és úgy teszem a minimálisan kiolajozott tepsibe a hurkákat, semmi szúrkálás. Utána közepes lángon (max. 170-180 fokig szabad felmenni) sütöm légkeverésen, kb. 45 perc alatt kész (ebben a felmelegedés id?tartama is benne van). Nemrég kicsúsztam az id?b?l és menet közben feljebb vettem a h?fokot 200-ra, akkor rögtön ki is durrantak a hurkák, szóval nem szabad türelmetlenkedni. Való igaz, hogy a kidurrant hurka finomabb, viszont az egyben maradt esztétikusabb és könnyebben kezelhet?. Ha vendéget is hívünk, nem baj ha nem durran ki... :-)

Gréti

Így jártam: az én környezetemben él?k, dolgozók, el?melegített süt?ben készítik a hurkát, ami valóban szebb egyben, mint szétfolyva. De ha magunknak készítjük, akkor teljesen igazad van: kit érdekel, ha kidurrant?! Sokkal finomabbak a lepirult részek! Üdv, G

Ranyu

Éppen tegnap volt disznóvágás nálunk. Apu tanácsára úgy sütöttem, hogy el?melegített süt?ben el?ször bement a hurka bökdösés nélkül. Fél óra után megforgattam a hurkákat, megszurkáltam és ment melléjük a kolbász. Azokat is fél óra után megforgattam szurkáltam. Összesen 1,5 órát sültek. Nem repedt szét egyik sem. Valóban a hurka a kritikusabb. Szerintem is a töltés min?sége is befolyásolja, mennyi rizs van a hurkában, stb. A rövid sütési id?vel nem értek egyet, még ha abálva is van a hurka anyaga. A rakott krumpliban is minden meg van f?ve, mégis sütjük 1,5 órát azt is.

Gréti

Pontosan, addig kell sütni, hogy szép pirult és roppanós legyen a külseje. Túl rövid sütés alatt ez nem történhet meg. Ez az id? pedig mindenkinél tetsz?leges, amikor jónak látja, akkor veszi ki a süt?b?l a hurkát-kolbászt. Valószín?leg, ha több helyr?l szerzem be az alapanyagokat, akkor ezek között is lehetett volna versenyt indítani, hogy melyik jobb, a piaci vagy a háztáji? De hát, ahány ház, annyi töltési módszer, akkor most minden évben lehetne egy megmérettetés ebben a tárgyban. Nekünk az irodában ez a két nap hurka-kolbász illatok között jól telt, de minden nap azért nagyon sok lenne! Üdv, Gréti

englis

Nekem sajnos nem jön be. Sütöttem gázon, és süt?ben, lemosva, és nem lemosva. kikent tepsiben, és az nélkül. fed? alatt és nélkúle. szurkálva, és nem szurkálva. Nekem minden alkalommal kidurran! Igaz hogy csak boltit tudok venni, másikhoz nincs szerencsém. Az igazság hogy így is jó iz?en megeszük.

Gréti

Köszönjük az ?szinte vallomást! Kívánom, hogy legyen alkalmad házi készítés?höz is, minél hamarabb! Üdv, Gréti

sivatag

Valamelyik séf mesélte régen a TV-ben, vagy a rádióban, hogy a hurkát is meg a kolbászt is külön külön süt?edénybe téve föl kell ereszteni annyi hideg vízzel, hogy ellepje. 10 perc után az összes vizet le kell róluk önteni. Vékony t?vel 5 - 6 helyen (oldalt, fölül) meg kell szurkálni. A hurkát mindig hideg süt?ben kezdjük sütni max 170 fokon cirka fél óráig. Amikor bemelegedett a süt?, akkor kell betolni mellé a kolbászt, cirka 20-25 percre.....Én még annyit változtattam ezen a technikán, hogy közben egyszer megfordítom ?ket, majd a legfels? rácsra teszem, és a h?fok változatlanul hagyása mellet 2-3 percig grillezem. Finom, pirult lesz a disznóság, szétröffenés nélkül.

Gréti

Ez is egy új megoldás. Köszi, hogy megosztottad velünk! Biztosan lesznek vállalkozók, hogy kipróbálják! üdv, G

bettinea

Én azon lep?dtem meg, amikor el?ször ettem olyan hurkát, amit nem a nagyszüleim csináltak, hogy megkérdezték, hogy májasat, vagy véreset kérek-e. Nálunk csak egy féle hurka szokott lenni és abban a vér is benne van meg a máj is. És nagyon finom!

Gréti

Felvidéki kollégám mesélte, hogy náluk a vért nem teszik a hurkába, csak megsütik és köretként adják a hurka mellé, amibe nem csak máj, más bels?ségek is kerülnek. Hát igen, ilyen színesen, változatosan szép a magyar konyha! üdv, G

Törölt felhasználó

Mi családunkban pont a repedt hurkáért, kolbászért megy a harc. Mindenki azt szereti, talán azért mert azok egy kicsit jobban megpirulnak.

Gréti

Bevallom, én is a kifolyt, jól megpirult részekért rajongok! üdv, G

hegyespiros

Ajánlom,hogy víz vagy zsiradék helyett karikára,vagy hasábra vágott burgonyát tegyetek a hurka, kolbász alá. Ha sok zsír sül ki, én kicsit megbillentem a tepsit és kikanalazom bel?le. Így, ha kipukkad a hurka nem a zsírban úszik, hanem a burgonya tetején.

Gréti

Igen, más is ajánlotta már ezt a variációt, egyszer kipróbáljuk! köszi

Andianyus

Szia Gréti! Nemrég hallottam, hogy úgy lehet repedésmentes hurkát és kolbászt sütni, hogy sütés el?tt 20 percre beáztatják hideg vízbe. Kipróbáltuk többször, és M?KÖDIK! Ha belegondolunk, logikus is, hogy a sütés során nedvesség távozik, a hurka-kolbász külseje (bél) kiszárad, belülr?l meg feszíti a g?z, szóval annak meg távoznia kell. Szóval, mi már így csináljuk, és sütéskor teszünk alá zsiradékot (én olajat). Ennyi. Üdv.: Andi

Gréti

Szia Andi! Ezt egy séft?l is hallottam, és valóban ésszer?nek t?nik. Az egyik sütésünk el?tt a hurka kicsit ázott a vízben, de nem sokáig és ki is pukkadt. Legközelebb hosszabban hagyjuk. Köszi a tippet. Üdv, Gréti

Lászlóné Emi Szabó

Szabó Lászlóné Emi A hurkát kolbászt lazára kell tölteni, hogy legyen helye terjeszkedni, és így 170?fokon szép lassan meg lehet sütni, és biztos a siker! Sajnos a henteseknél, vagy a boltokban vásárolt hurka kolbász túl keményre vannak töltve, és ezért szakad ki a töltelék árú! Szerintem csak ennyi a titok!

Gréti

Igen, elég nehéz boltban házi töltés? hurkát kapni, talán piacon könnyebben elérhet?. Akinek van olyan rokona, aki disznót vág, mindenképpen keresse fel ebben az id?szakban. Köszi a hozzászólást!

Címlapról ajánljuk

További cikkek