6 méltatlanul lenézett alapanyag a konyhában

Unalmasak, íztelenek, nem elég minőségi vagy épp elegáns hozzávalók – jó néhány alapanyag van, amit manapság nem divat használni, pedig bőven megvan a helyük a mai konyhában is. Mutatunk pár ételt és hozzávalót, amihez érdemes bátran nyúlni!

A Buzzfeed gyűjtéséből szemezgetve bemutatunk néhány olyan értékes és a főzésnél fontos alapanyagot, fűszert és ételtípust, amit valamiért szeret az emberek többsége lenézni, kevésbé értékesnek vagy finomnak tartani, pedig remek lehetőségek rejlenek bennük. Igazságot szolgáltatunk hát nekik!

Tofu

Míg itthon a vega és vegán életmódot folytatók körében elterjedt, és sokak számára egyszerű és unalmasnak tartott húshelyettesítőnek tekintett alapanyag, az ázsiai konyha a hússal egyenértékű, megbecsült kelléke a tofu, amelynek legalább annyi elkészítési módja van, mint a húsételek sokaságának. A tofut nem egyszerűen a hús helyett teszik az ételekbe, hanem saját fűszerezése, sütési módjai vannak, érdemes tehát nem egyszerűen átpirítanunk vagy beletennünk egy egytálételbe, hogy kellemetlenül szétfőjön, hanem pácoljuk, süssük, pirítsuk, reszelve és zöldségekkel párosítva készítsünk belőle fasírtgolyókat, szárnyaljon nyugodtan a fantáziánk.

Állati zsír

A magyar konyhából kikopni sosem fog, de itthon is egyre elterjedtebb a különböző olajok használata az állati zsírok helyett a főzésben.

Pedig okosan használva sokkal finomabb lehet a zsírral készült étel: a krumpli ropogósabb, a hús ízesebb, az omlós tészta finomabb lesz tőle.

Természetesen nem jó mindent csak zsírral készíteni, de teljesen száműzni sem kell a konyhából, egy kevés belőle még jót is tesz az egészségünknek. Mi a kacsazsírra szavazunk!

Ketchup

Sokak által lenézett alapanyag, amit csak a sült krumpli fogyasztásakor tesznek az asztalra, pedig a ketchup – főleg, ha házi változatban készült – egy univerzális és nagyon jól használható alapdarabja a főzésnek. A szószok ízét elmélyíti, pont azt a kívánt édességet és savasságot adja meg az ételnek, amitől pikáns és különleges lesz, használjuk hát bátran a főzésnél – könnyen lehet, hogy mindenki azt fogja kérdezni tőlünk, hogy mitől lett az általunk főzött ragu vagy szószos hús annyira finom és ízes, mint máskor sosem.

Fokhagymakrém

A friss, jó minőségű fokhagymának nincs párja – ez tény. De mi van akkor, ha csak fonnyadt, kellemetlen szagú, netán rothadásnak is indult fokhagymát kapunk a boltban? Sokkal jobban járunk, ha inkább fokhagymakrémet veszünk helyette, ami bár sóval van tartósítva, így a használata beleszámít a fűszerezésbe, de biztosak lehetünk benne, hogy kellemesen fokhagymaízt adunk így az élteleinknek. Hiszen egyetlen kis darab romlott fokhagyma az egész ételt el tudja rontani.

Párolt zöldség                                                         

Unalmas, íztelen, nyammogós – sokan ezt tartják a párolt zöldségről, de csak azért, mert nem ettek még igazán jól elkészített párolt zöldséget. A titok ugyanis annyi, hogy tényleg gőzölni kell, nem pedig átfőzni a zöldségfélét: a forró gőz és pára kell hogy átjárja az ételt, és épp csak annyira puhítsa meg, hogy ress legyen, de ne főjön szét. Így a zöldség ízei koncentráltak maradnak, friss és ízes lesz az ételünk, amihez csak egy egész kevés sót kell adni és a fogyasztása magában is remek élmény.

Lapkasajt

Az élelmiszergyártás mostohagyermeke, sem nem finom, sem nem egészséges. Ezzel nehéz vitakozni, a lapkasajt valóban nem a legjobb minőségű ételféleség, jobb, ha friss és minőségi sajtot teszünk a pizzára, a melegszendvicsre, az ételeinkre. A Buzzfeed újságírója egyetlen esetben tartja jó ötletnek a lapkasajtok használatát: a házi sajtburger készítésénél nincs másik sajtféle, ami olyan könnyen és szépen olvadna rá a húspogácsára, mint a különböző ízű lapkasajtok.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több olvasnivaló:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek