Csokitrükk: olvasztás, reszelés, forgácsolás

Tudod-e, hogyan kell csokoládét temperálni? És a csokiforgács hogy készül? Vagy hadilábon állsz a csokiolvasztással is? Most lerántjuk a leplet a csoki előkészítéséről.

Ha az első kettő mozzanat nem megy, sebaj, de a csokiolvasztás művelete alap a konyhában, szárnybontogató konyhatündéreknek is itt az ideje elsajátítani. Középhaladók forgácsolhatnak, haladó csokizók pedig temperáljanak a három módszer valamelyikével.

Alapfok: csokoládéolvasztás és -reszelés

Csokit kell olvasztanunk a torták, sütemények bevonásához, számtalan édesség készítésekor, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a csokiolvasztás módjával, és a csokoládénak mint alapanyagnak a viselkedésével.

Gubára fel! >>

Csokoládét kétféleképpen olvaszthatunk:

Klasszikusan vízgőz felett. Az alábbiak betartásával sima ügy lesz a legközelebbi csokiolvasztás:

 • Teljesen száraz legyen az edény, amiben a csokoládét olvasztjuk.
 • Vágjuk minél kisebb darabokra a csokit.
 • Ne érjen az edény alja a vízhez!
 • Tökéletesen illeszkedjen az olvasztó tál a lábasra, hogy ne tudjon gőz kiszökni.
 • Kis lángon, lassan, folyamatosan kevergetve végezzük az olvasztást.
 • Amikor majdnem homogén, vegyük le a tálat, és néhány további keverés után kész is.
 • Sose hevítsük túl a csokoládét, mert 46 fok felett megpörkölődik, 50 fok felett pedig megég!

Választhatjuk a mikrós módszert is. Ehhez az apróra vágott csokoládét betesszük egy mikrózható tálba, 800-900 W-on melegítjük, 10 másodpercenként kivesszük, átkeverjük. Amikor felolvadtak a csokidarabok, addig keverjük, míg teljesen homogén olvasztott csokit nem kapunk.

Isteni csokis receptekért kattints a képre!

{ GALÉRIA = title:Csupa%20csokis%20nyal%C3%A1nks%C3%A1gok, 0,1,2,3,4,5,6 }

Találkozhatunk olyan receptúrával, melybe csokit kell reszelnünk. Hogy elkerüljük a sok bosszúságot, tartsuk be a következőket:

 • Mindig hideg csokoládéval dolgozzunk,
 • gyors mozdulatokkal,
 • és időnként tisztítsuk meg a kézi reszelőn a lyukakat (hogy ne tömődjön el a csokitól).

Középfok: csokiforgács készítése

Torták vagy egyéb desszertek (pl. pudingok, pohárkrémek) díszítéséhez kapóra jöhetnek a csokiforgácsok, melyeket könnyedén előállíthatunk otthon is, az alábbi módon:

 • Szobahőmérsékletű legyen a csokoládé.
 • Rövidebb forgácsok készítéséhez egyszerűen egy éles zöldséghámozóval nyessünk ki a csokoládé hosszabb éléből forgácsokat.
 • A hosszabb forgácsokhoz olvasszuk meg a csokit, majd simítsuk szét egy lapos felületen, hagyjuk egy kicsit hűlni, de ne várjuk meg, míg teljesen megdermed, és egy hosszú pengéjű, éles késsel hántsuk le a felszínét, majd ismételjük a műveletet.

Ezt edd és idd, ha lehangol a tél! >>

Felsőfok: csokoládé temperálása

Haladóknak ajánljuk, kiváltképp azoknak, akik belevágtak a házi bonbonkészítésbe. Emőke szakácsunk segítségével gyerekjáték lesz a temperálás is, a lényeg, hogy pontosan kövessük az instrukciókat.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

Így fékezd meg, hogy csilliárdokba kerüljön a karácsonyi lakoma

Karácsonykor általában mindenből kicsit többet készítünk és ha az év többi napján nem is, ilyenkor igyekszünk különlegesebb, drágább alapanyagokból főzni, gazdagabb, igazi ünnepi lakomákat rendezni. Idén azonban a legtöbben jobban meggondolják, mire mennyit költenek, kreatív ötleteket adunk a finom, de nem elszállós karácsonyi finomságokhoz.

Szekeres Dóra

További cikkek