Csokitrükk: olvasztás, reszelés, forgácsolás

Tudod-e, hogyan kell csokoládét temperálni? És a csokiforgács hogy készül? Vagy hadilábon állsz a csokiolvasztással is? Most lerántjuk a leplet a csoki előkészítéséről.

Ha az első kettő mozzanat nem megy, sebaj, de a csokiolvasztás művelete alap a konyhában, szárnybontogató konyhatündéreknek is itt az ideje elsajátítani. Középhaladók forgácsolhatnak, haladó csokizók pedig temperáljanak a három módszer valamelyikével.

Alapfok: csokoládéolvasztás és -reszelés

Csokit kell olvasztanunk a torták, sütemények bevonásához, számtalan édesség készítésekor, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a csokiolvasztás módjával, és a csokoládénak mint alapanyagnak a viselkedésével.

Gubára fel! >>

Csokoládét kétféleképpen olvaszthatunk:

Klasszikusan vízgőz felett. Az alábbiak betartásával sima ügy lesz a legközelebbi csokiolvasztás:

 • Teljesen száraz legyen az edény, amiben a csokoládét olvasztjuk.
 • Vágjuk minél kisebb darabokra a csokit.
 • Ne érjen az edény alja a vízhez!
 • Tökéletesen illeszkedjen az olvasztó tál a lábasra, hogy ne tudjon gőz kiszökni.
 • Kis lángon, lassan, folyamatosan kevergetve végezzük az olvasztást.
 • Amikor majdnem homogén, vegyük le a tálat, és néhány további keverés után kész is.
 • Sose hevítsük túl a csokoládét, mert 46 fok felett megpörkölődik, 50 fok felett pedig megég!

Választhatjuk a mikrós módszert is. Ehhez az apróra vágott csokoládét betesszük egy mikrózható tálba, 800-900 W-on melegítjük, 10 másodpercenként kivesszük, átkeverjük. Amikor felolvadtak a csokidarabok, addig keverjük, míg teljesen homogén olvasztott csokit nem kapunk.

Isteni csokis receptekért kattints a képre!

{ GALÉRIA = title:Csupa%20csokis%20nyal%C3%A1nks%C3%A1gok, 0,1,2,3,4,5,6 }

Találkozhatunk olyan receptúrával, melybe csokit kell reszelnünk. Hogy elkerüljük a sok bosszúságot, tartsuk be a következőket:

 • Mindig hideg csokoládéval dolgozzunk,
 • gyors mozdulatokkal,
 • és időnként tisztítsuk meg a kézi reszelőn a lyukakat (hogy ne tömődjön el a csokitól).

Középfok: csokiforgács készítése

Torták vagy egyéb desszertek (pl. pudingok, pohárkrémek) díszítéséhez kapóra jöhetnek a csokiforgácsok, melyeket könnyedén előállíthatunk otthon is, az alábbi módon:

 • Szobahőmérsékletű legyen a csokoládé.
 • Rövidebb forgácsok készítéséhez egyszerűen egy éles zöldséghámozóval nyessünk ki a csokoládé hosszabb éléből forgácsokat.
 • A hosszabb forgácsokhoz olvasszuk meg a csokit, majd simítsuk szét egy lapos felületen, hagyjuk egy kicsit hűlni, de ne várjuk meg, míg teljesen megdermed, és egy hosszú pengéjű, éles késsel hántsuk le a felszínét, majd ismételjük a műveletet.

Ezt edd és idd, ha lehangol a tél! >>

Felsőfok: csokoládé temperálása

Haladóknak ajánljuk, kiváltképp azoknak, akik belevágtak a házi bonbonkészítésbe. Emőke szakácsunk segítségével gyerekjáték lesz a temperálás is, a lényeg, hogy pontosan kövessük az instrukciókat.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!