Mangó, az elérhető luxus: ezt készítsd belőle

Míg sokak szemében máig luxuscikknek, egzotikus finomságnak számít, a mangó mára a szupermarketek zöldség-gyümölcsstandjain is egyre gyakrabban feltűnik, ára pedig sokszor egészen baráti. Érdemes tehát tenni vele egy próbát, mert fenomenális ízű gyümölcsről van szó.

Ehetjük magában, készülhet belőle zselé vagy mártás, kerülhet sós ételekbe, krémekbe, desszertek mellé, fogyaszthatjuk a reggeli müzlinkbe és/vagy joghurtunkba keverve, a mangó mindig nagyszerű választás. Főleg őszi és téli időszakban örülhetünk neki, mert amikor a hazai gyümölcsszezonnak épp vége szakad, élvezhetjük a mangó lédús, édesen savanykás aromáját a komorabb időjárású hónapokban is.

A mangó, amit néha-néha érdemes belecsempészni a mindennapokba

A mangó, bár messzi országokból kerül hozzánk, jól szállítható, sőt fagyasztható gyümölcs, amelyet vannak, akik kevésbé éretten, inkább rugalmas állagúan, mások egészen puhán, lédússá érve szeretnek igazán. Remek üdítő készülhet belőle, számos gyümölcslébe, mártásba kerül belőle, barackra, nektarinra emlékeztető, annál mégis fanyarabb és egyszerre teltebb íze sokak kedvence. Szerintünk valóban akkor a legfinomabb, ha puha, rostos húsa egészen lédússá érik, egészen függővé is válhat az ember, ha sikerül egymás után több jó minőségű, érett példányt kifognia.

Nem kell elkeserednünk, ha a boltban még csak kemény darabokat találunk, a mangó is olyan gyümölcs, amely szobahőmérsékleten remekül beérik pár nap alatt, onnan fogjuk tudni, hogy már finom, lédús a gyümölcsünk, ha megtapogatva rugalmasan benyomható a héja, de még nem túl puha.

A Himalája trópusi völgyeiből származik, de mára már a világ minden részén, melegebb éghajlatokon termesztik. Egy időben itthon is sokan azt gondolták, hogy az érett mangó színe zöldről sárgára színeződik majd az érési folyamat során, de ez nem így van. A színe gyakorlatilag teljesen változatos: vannak teljesen zöld, sárgászöld és sárgáspiros, sőt narancssárga színű példányok is, az érettségét egyrészt aromás illatáról, másrészt a már említett puha, de rugalmas húsáról tudjuk megállapítani.

Gyümölcs, ami sós ételeket kísér

Az ázsiai konyhában rengetegféle módon használják a mangót, és rendkívül gyakran találkozhatunk vele különböző húsételek kísérőjeként, de salátákban is remekül működik, mint édes-savanykás elem. Számos édes szósz is készül belőle, ilyen például az iraki/zsidó konyhában kedvelt amba nevű szósz, amelyet adnak húsok és falafel mellé is.

Édesen és magában – nem lehet abbahagyni

Természetesen magában is remek, de párosíthatjuk más egzotikus gyümölcsökkel, készülhet belőle gyümölcssaláta, remek fagylalt- vagy sorbet-alapanyag, és könnyen készülhet belőle lekvár, chutney vagy kompót is. És ahogy már mondtuk, jól bírja a fagyasztást is, így ha jó áron jutunk jó minőségű gyümölcshöz, bátran tárazzunk be belőle a fagyasztóba is.

Mivel kitűnő tápanyagforrás, magas a vitamin- és rosttartalma, bátran adjuk a gyerekeknek is, akik általában odavannak az ízéért, vagy az épp belőle készülő fagyasztott finomságokért és édes krémekért.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas alapanyag itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk