Májgombócot a levesbe!

Ha eddig nem álltál neki, mert azt gondtoltad, macerás, jó hírünk van: a májgombóc készítése pofonegyszerű. Dobd fel te is a vasárnapi, gyöngyöző húslevest isteni, házi készítésű májgombóccal!

Ha a cérnametélt készítésének nem állunk neki, hanem a nagymamára bízzuk, az bocsánatos bűn. A májgombóc viszont készüljön saját kezűleg. Lássunk is hozzá!

Milyen májból készítsük?

Egyéni ízlés és az aktuális húsleves határozza meg, hogy csirke-, sertés-, marha- vagy pulykamájból készüljön a galuska. Kezdő májgombóc-fogyasztóknak a csirkemájat ajánljuk, lágyabb íze miatt.

Kaparni, darálni vagy mixelni?

Mindegy, hogy a fenti módszerek közül melyikkel pépesítjük a májat, a lényeg, hogy alaposan eldolgozzuk.

Fűszerezzük bátran!

Az alapfűszereken (só, bors) kívül finom ízt ad a májgombócoknak az apróra vágott petrezselyem, de jól illik hozzá a majoránna is.

A tökéletes állag

A májgombóc ezen áll vagy bukik: se nem túl kemény (kellemetlen beleharapni), se nem túl lágy (szétmállik főzés közben). A massza optimális állagának beállításához ügyesen el kell találni a hozzáadott liszt-dara, a zsemlemorzsa vagy az áztatott-kicsavart zsemle mennyiségét. Ha túl lágy a massza, adjunk hozzá egy kis zsemlemorzsát, lisztet vagy búzadarát, ha túl keményre sikerült, lazítsuk egy kis vízzel/ tejjel. És ne feledjük pihentetni a masszát, legalább fél órán át hagyjuk állni szaggatás előtt.

Kis gombóc – nagy gombóc

Többféle szaggatási, formázási mód közül választhatunk: van aki egyszerűen, vizes kézzel formázza kívánt méretűre a gombócokat, mások a nokedliszaggatót hívják segítségül, de lehet két, bevizezett kanállal is készíteni. Egyesek az óriás méretű májgombócra, mások az egész kicsi, galuskaméretűre esküsznek.

Hamis gombóc

Szorult helyzetben, friss máj híján, csalhatunk egy kicsit: májkrémből is készülhetnek a gombócok.

Még több levesbetét recept itt >>

Még több májgaluskaleves recept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Leteszteltük az Ichigót, ami a legegészségesebb ázsiai street foodot ígéri...

Vajon hinne nekem bárki, ha azt mondanám, hogy megkaphat egy prémium minőségű, egészséges ázsiai fogást olyan áron, mintha egy körúti gyorsbüfében falatozna? Kevés dolgot ehetünk ma már 2-3 ezer forint között, főleg, ha egy belvárosi étteremről van szó. Egy újhullámos streetfood-hely mégis megugrotta a feladatot: pénztárcabarát módon kínál izgalmas fogásokat, magas színvonalon. Az Ichigóban jártunk, hogy saját magunk teszteljük le: valóban ez a város legegészségesebb (ázsiai) street foodja?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sosem volt ilyen egyszerű a főzés!

Ha unod a fűszerestasakok pakolgatását, nehezen látod át a fűszereket, és szeretnéd letudni a mindennapi főzést bevált receptekkel, akkor ezeket a fűszerkeverékeket számodra alkottuk meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.