r
Nosalty Logó

Hagyományos májgombóc

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Tavikavics
Hagyományos májgombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 274 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1097 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 167 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    242 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    862.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    251 mg
  • Nátrium
    374 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    100.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1536 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    186 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    326 micro
  • Kolin:
    170 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1486 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    593 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    18 micro
  • Lut-zea
    783 micro
Összesen 274 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    64.1 g

Zsír

  • Összesen
    40.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    967 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3448.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    200 mg
  • Kálcium
    548 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    1005 mg
  • Nátrium
    1496 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    401.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6145 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    30 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    97 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    746 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1305 micro
  • Kolin:
    679 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5945 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    2374 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    70 micro
  • Lut-zea
    3133 micro
Összesen 1097 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    148 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    526.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    228 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    938 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    114 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    199 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    908 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    362 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    11 micro
  • Lut-zea
    478 micro
Összesen 167 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, majd a végén beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet, néhány másodpercig együtt kevergetjük, majd a tűzről lehúzzuk, és kicsit meghűtjük.
  2. Amíg hűl a petrezselymes hagyma, a zsömléket félbevágjuk, beáztatjuk hideg vízbe.
  3. A májakat elkaparjuk, tálba öntjük, hozzátesszük a jól kicsavart zsömléket, a tojásokat, a hagymás keveréket. Sózzuk, borsozzuk, és nagyon alaposan össszedolgozzuk az egészet.
  4. Érdemes egy kicsit (10 perc)pihentetni, mert jobban összeáll a keverék. Ha túl lágynak gondoljuk a masszát, tehetünk bele kevés zsemlemorzsát.
  5. Vizet teszünk fel forrni, majd a vizes kézzel megformázott gombócokat több adagban megfőzzük. Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, kb. 1-2 percig még hagyjuk főni őket, végül kiszedjük a vízből.
  6. Tyúkhúsleveshez, csirkeaprólék-leveshez tálalhatjuk.
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 500
  • Tegnapi nézettség: 24
  • 7 napos nézettség: 377
  • Össznézettség: 392173
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 15.

Ajánló

Tyúkhúsleves levesbetétje.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hagyományos májgombóc
Tavikavics 12 recept

Ez a májgombóc azért hagyományos, mert igazi nagy alakú gombóc. Nálunk a falusi lakodalomban az első fogás természetesen a májgombócleves volt. Még az én lagzim idején is nem szakácsok főzték a menüt, hanem azok az asszonyok, akik a legjobbak voltak a konyhában. Így tulajdonképpen tényleg anyáról lányra szállt az elkészítés módja. A recept nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Ha valaki többet szeretne csinálni belőle, csak arra kell figyelnie, hogy amennyi máj, annyi tojás és dupla mennyiségű zsömle kell hozzá.  A zsömle ne legyen puffasztott, és jól ki kell csavarni! Én mindig először csak 1-2 db gombócot főzök meg, és megkóstolom, így esetleg még utána tudok ízesíteni. Nem szabad megijedni, ha főzés után még túl lágynak találjuk a gombócot, mert ahogy hűl és áll, úgy fog keményedni. Aki megszereti ezt a változatot, egy-két próbálkozás után rájön arra, hogy milyen keménységű legyen. Ha esetleg nagy adagot készítettünk, akkor a kész, kihűlt gombócokat le is lehet fagyasztani, és egy újabb leves alkalmával felengedés után fogyasztható.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek