r
Nosalty Logó

Hagyományos májgombóc

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Tavikavics
Hagyományos májgombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 274 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1097 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 167 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    242 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    862.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    251 mg
  • Nátrium
    374 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    100.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1536 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    186 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    326 micro
  • Kolin:
    170 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1486 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    593 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    18 micro
  • Lut-zea
    783 micro
Összesen 274 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    64.1 g

Zsír

  • Összesen
    40.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    967 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3448.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    200 mg
  • Kálcium
    548 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    1005 mg
  • Nátrium
    1496 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    401.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6145 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    30 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    97 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    746 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1305 micro
  • Kolin:
    679 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5945 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    2374 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    70 micro
  • Lut-zea
    3133 micro
Összesen 1097 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    148 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    526.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    228 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    938 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    114 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    199 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    908 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    362 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    11 micro
  • Lut-zea
    478 micro
Összesen 167 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, majd a végén beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet, néhány másodpercig együtt kevergetjük, majd a tűzről lehúzzuk, és kicsit meghűtjük.
  2. Amíg hűl a petrezselymes hagyma, a zsömléket félbevágjuk, beáztatjuk hideg vízbe.
  3. A májakat elkaparjuk, tálba öntjük, hozzátesszük a jól kicsavart zsömléket, a tojásokat, a hagymás keveréket. Sózzuk, borsozzuk, és nagyon alaposan össszedolgozzuk az egészet.
  4. Érdemes egy kicsit (10 perc)pihentetni, mert jobban összeáll a keverék. Ha túl lágynak gondoljuk a masszát, tehetünk bele kevés zsemlemorzsát.
  5. Vizet teszünk fel forrni, majd a vizes kézzel megformázott gombócokat több adagban megfőzzük. Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, kb. 1-2 percig még hagyjuk főni őket, végül kiszedjük a vízből.
  6. Tyúkhúsleveshez, csirkeaprólék-leveshez tálalhatjuk.
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 330
  • 7 napos nézettség: 1280
  • Össznézettség: 320580
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 15.

Ajánló

Tyúkhúsleves levesbetétje.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Hagyományos májgombóc
Tavikavics 12 recept

Ez a májgombóc azért hagyományos, mert igazi nagy alakú gombóc. Nálunk a falusi lakodalomban az első fogás természetesen a májgombócleves volt. Még az én lagzim idején is nem szakácsok főzték a menüt, hanem azok az asszonyok, akik a legjobbak voltak a konyhában. Így tulajdonképpen tényleg anyáról lányra szállt az elkészítés módja. A recept nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Ha valaki többet szeretne csinálni belőle, csak arra kell figyelnie, hogy amennyi máj, annyi tojás és dupla mennyiségű zsömle kell hozzá.  A zsömle ne legyen puffasztott, és jól ki kell csavarni! Én mindig először csak 1-2 db gombócot főzök meg, és megkóstolom, így esetleg még utána tudok ízesíteni. Nem szabad megijedni, ha főzés után még túl lágynak találjuk a gombócot, mert ahogy hűl és áll, úgy fog keményedni. Aki megszereti ezt a változatot, egy-két próbálkozás után rájön arra, hogy milyen keménységű legyen. Ha esetleg nagy adagot készítettünk, akkor a kész, kihűlt gombócokat le is lehet fagyasztani, és egy újabb leves alkalmával felengedés után fogyasztható.

Hozzászólások (7)

rozsakatica

ez nagyon jó recept:) köszönöm:)

Tavikavics

Szívesen Katica. Én is köszönöm a dicséretet, de mindenképpen megköszönöm tót ?seimnek, akikt?l ez a változata a májgombócnak ránk maradt.

rozsakatica

Nagyon nagy sikert aratott:D a férjem még ebéd után is lopkodta a tálból:D:D:D:D

Törölt felhasználó

Sziasztok! Miért nem tudok a recept könyvembe menteni,nem enged semmit sem:(

ellenrieder51

MAJORANNA????

armadillo

"A májat elkaparjuk" ez pontosan mit jelent? Ne haragudj, ha buta kérdés, de nem készítettem még májgombócot és nem is hallottam ezt a kifejezést.

Tavikavics

Szia! Nem buta a kérdésed, nem ismerheti mindenki a kifejezést. Fogsz egy darab csirkemájat és ráteszed a vágódeszkára, majd egy jó éles késsel a legszélér?l kezdve elkezded kapargatni a tetejét, mintha valami "koszt" szeretnél róla eltávolítani. Mivel a májnak nagyon laza a szerkezete, így az egészet tulajdonképpen pépesíted, pürésíted,elkaparod. Közben az olyan hosszú nyúlós szálakat, hártyákat húzogasd és dobd ki bel?le. Remélem érthet? volt, sok sikert!

AndiBellus

2 db csirkemájhoz 4 db zsemle??? Biztos????

Tavikavics

Szia! Igen, ebben a receptben 2 csirkemájhoz 4 zsemle kell. A májnak mindkét fele kell, az számít 1 darabnak. Az arányok úgy vannak összeállítva, hogy amennyi máj, annyi tojás, és dupla zsemle. Természetesen ha ez kevésnek t?nik, mert májasabban szeretitek, akkor még ízlés szerint lehet többet is beletenni. Mindenképpen érdemes f?zés el?tt pihentetni, majd csak 1-2 darabot kif?zni és megkóstolni. Remélem tudtam segíteni. Üdv!

Finimini

Finom ez a májgombóc, többször készítettem már. Azért volna egy kérdésem: Amikor lakodalomban, óriási adagot kell csinálni, akkor is elkaparják a májakat? Hány kiló csirkemájat. Régen nem adták csak úgy kilóra. Netán sertésmájat használtak?

Tavikavics

Szia! A régi falusi lakodalomban szokás volt, (a sátras lagziknál, ahol helyben f?znek ez még ma is így van) hogy minden vendég a szombati mulatság el?tt 1-2 nappal tyúkot vitt, és ebb?l készült a szombat déli tyúkhúsleves májgombóccal. Családonként 2 tyúkot vittek, és ebben benne volt a bels?ség is. Onnan volt a máj, természetesen csirke(tyúk)máj. Sertésmájat erre nem lehet használni. Ekkora adagoknál már lehet, hogy a májat ledarálják, de igazából err?l nincsenek konkrét tapasztalataim. Ma már a háznál tartott sátras lagzikban is profi, szakmájukat tekintve is szakácsok f?znek, és ?k természetesen a legmodernebb eszközöket is bevetik a munka során.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek