Ha naponta fogyasztjuk, csökkenhet a magas vérnyomásunk

Nem keveset dicsértük már őket, de most megint egy nagyszerű hatásuk kapott megerősítést: a magas vérnyomás kezelésében is segíthetnek az olajos magvak.

A magas vérnyomás sajnos korunk egyik népbetegségének számít, ami számos egyéb nem kívánt kondícióhoz vezethet. Éppen ezért érdemes rendszeresen testmozgást végezni, lemondani a dohányzásról és az alkoholról, illetve kevesebb koffeint és sót fogyasztani. Most egy tanulmány pedig arra is rámutatott, hogy egy bizonyos élelmiszertípus fogyasztása is segíthet értékeink javításában.

Az olajos magvak csodatevő ereje - forrás: Unsplash (Pratik Bachhav)

Olajos magvakban a megoldás a magas vérnyomásra?

A tanulmány alapjául szolgáló kutatást több mint tízezer 40 éves kor fölött járó ember részvételével készítették Koreában. A közreműködők esetében azt vizsgálták, hogy a különböző magvak – fenyőmag, földimogyoró, mandula – fogyasztása hogyan befolyásolja az élettartamukat.

Rámutattak: azok, aki hetente legalább 15 grammot fogyasztanak ebből az élelmiszertípusból, kevésbé hajlamosak a magas vérnyomásra.

Éppen ezért úgy gondolják, hogy az olajos magvak beépítése az étrendbe segíthet megelőzni ezt az egészségügyi problémát.

Nem ez az első eset, hogy az olajos magvak előnyeiről hallhatunk, ám sokan mégsem fogyasztanak ezekből eleget, aminek a fő oka, hogy elrettennek az olajtartalmuktól. Pedig ezek olyan egyszeresen telítetlen zsírokban gazdagok, amelyeknek számos pozitív egészségügyi hatása van, ráadásul bármelyik fogyókúrás programba is beilleszthetők. Kifejezetten jó ötlet például a kevésbé tápláló nassolnivalókat lecserélni a vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és Ómega-3 zsírsavban gazdag olajos magvakra – amelyek hosszú távon meg is akadályozhatják a súlygyarapodást.

A szakértők egyetértenek tehát abban, hogy már heti 15 gramm földimogyoró, dió, mandula vagy fenyőmag elfogyasztása hozzájárulhat a szív egészségéhez. De ez még nem minden!

Az olajos magvak egyéb előnyökkel is bírnak, például elősegítik a sokak által áhított mindfulness-állapot elérését, mivel alapvetően sokáig rágjuk őket, így sokkal inkább elmerülünk az evés élményében – ez pedig aztán az élet más területein is alkalmazhatjuk.

Nem nehéz beépíteni őket a mindennapi étrendünkbe!

Fogyaszthatjuk őket egyszerűen magukban, nassolnivalóként, salátákban, a turmixunk kiegészítéseként vagy a reggeli zabkásánkkal. A lényeg csak az, hogy ne feledkezzünk meg róluk!

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több egészség itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek