Ételes és italok, melyek segítenek felfázás idején

Az őszi-téli időszakban a megszokottnál is jobban kell figyelnünk az egészségünkre, hiszen a hidegebb, nyirkosabb időjárás, a napsütéses órák rövidülése és a vírusok gyakoribb megjelenése is képes megtépázni az immunrendszerünket. Ám nem csak arra kell vigyáznunk, hogy elkerüljön az influenza, a koronavírus vagy éppen egy egyszerű megfázás. Ilyenkor ugyanis felfázni is könnyebb, ami nem kevésbé kellemetlen, mint a fent említettek.

Először is, ismernünk kell a felfázás első tüneteit. A leggyakoribb, hogy erős, tartós vizelési ingert érzünk, majd vizeletürítés közben égő érzést tapasztalunk. Ilyenkor több alkalommal is keressük fel a mellékhelyiséget, de általában csak kis mennyiség tud kiürülni a szervezetünkből. Ha megfigyeljük, azt láthatjuk, hogy a vizelet zavaros és furcsa – vöröses vagy rózsaszínű – az árnyalata. Egyes esetekben fájdalmat, nyomást tapasztalhatunk a hasban, sőt láz, hidegrázás, a nők esetében pedig kismedencei fájdalom is megjelenhet felfázáskor.

Ételes és italok, melyek segítenek felfázás idején

Az egyik legokosabb dolog, amit tehetünk, hogy orvoshoz fordulunk, így elkerülhetjük a komolyabb szövődményeket.

A szakember valószínűleg antibiotikumos kezelést javasol majd, amit egyes ételek és italok fogyasztása remekül kiegészíthet. Ezek ugyanis képesek otthon is segíteni azon, hogy könnyebben átvészeljük ezeket a fájdalmas napokat.

Mit igyunk?

A legjobb, amit tehetünk, hogy annyi vizet iszunk, amennyi csak belénk fér. Ez ugyanis segít átmosni a szervezetünket, így a baktériumok hamarabb távozhatnak a vizeleten keresztül. Egyes kutatások igyekeztek a vörösáfonyalé jótékony hatását is kimutatni, ám ez inkább a megelőzésben játszik szerepet, a gyógyításban nem szignifikáns.

Mit együnk?

A kutatók még mindig tanulmányozzák, hogy a bogyós gyümölcsök – az áfonya, a málna – valóban segíthetnek-e legyőzni a húgyúti fertőzéseket. Az viszont biztos, hogy a proantocianidin-tartalmuk képes megakadályozni, hogy a fertőzésért felelős baktériumok megtapadjanak a húgyutak nyálkahártyáján.

Szintén jó ötlet probiotikumokban gazdag alapanyagokat fogyasztani: ilyen a görög joghurt és a savanyú káposzta is. Ezek telis-tele vannak olyan jótékony baktériumokkal, amelyek szintén elősegíthetik a gyógyulást.

Az olyan magas rosttartalmú élelmiszerek, mint a banán, a bab, a teljes kiőrlésű gabonák és a dió, kiűzhetik a káros baktériumokat a szervezetből, miközben hozzájárulnak a rendszeres székletürítéshez – így enyhítve a húgyhólyagra nehezedő nyomást.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes édesvízi halakat is érdemes fogyasztani, például lazacot. Ez ugyanis rengeteg ómega-3 zsírsavat tartalmaz, melynek köszönhetően gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több az egészségről:

Címlapról ajánljuk