Ételes és italok, melyek segítenek felfázás idején

Az őszi-téli időszakban a megszokottnál is jobban kell figyelnünk az egészségünkre, hiszen a hidegebb, nyirkosabb időjárás, a napsütéses órák rövidülése és a vírusok gyakoribb megjelenése is képes megtépázni az immunrendszerünket. Ám nem csak arra kell vigyáznunk, hogy elkerüljön az influenza, a koronavírus vagy éppen egy egyszerű megfázás. Ilyenkor ugyanis felfázni is könnyebb, ami nem kevésbé kellemetlen, mint a fent említettek.

Először is, ismernünk kell a felfázás első tüneteit. A leggyakoribb, hogy erős, tartós vizelési ingert érzünk, majd vizeletürítés közben égő érzést tapasztalunk. Ilyenkor több alkalommal is keressük fel a mellékhelyiséget, de általában csak kis mennyiség tud kiürülni a szervezetünkből. Ha megfigyeljük, azt láthatjuk, hogy a vizelet zavaros és furcsa – vöröses vagy rózsaszínű – az árnyalata. Egyes esetekben fájdalmat, nyomást tapasztalhatunk a hasban, sőt láz, hidegrázás, a nők esetében pedig kismedencei fájdalom is megjelenhet felfázáskor.

Ételes és italok, melyek segítenek felfázás idején

Az egyik legokosabb dolog, amit tehetünk, hogy orvoshoz fordulunk, így elkerülhetjük a komolyabb szövődményeket.

A szakember valószínűleg antibiotikumos kezelést javasol majd, amit egyes ételek és italok fogyasztása remekül kiegészíthet. Ezek ugyanis képesek otthon is segíteni azon, hogy könnyebben átvészeljük ezeket a fájdalmas napokat.

Mit igyunk?

A legjobb, amit tehetünk, hogy annyi vizet iszunk, amennyi csak belénk fér. Ez ugyanis segít átmosni a szervezetünket, így a baktériumok hamarabb távozhatnak a vizeleten keresztül. Egyes kutatások igyekeztek a vörösáfonyalé jótékony hatását is kimutatni, ám ez inkább a megelőzésben játszik szerepet, a gyógyításban nem szignifikáns.

Mit együnk?

A kutatók még mindig tanulmányozzák, hogy a bogyós gyümölcsök – az áfonya, a málna – valóban segíthetnek-e legyőzni a húgyúti fertőzéseket. Az viszont biztos, hogy a proantocianidin-tartalmuk képes megakadályozni, hogy a fertőzésért felelős baktériumok megtapadjanak a húgyutak nyálkahártyáján.

Szintén jó ötlet probiotikumokban gazdag alapanyagokat fogyasztani: ilyen a görög joghurt és a savanyú káposzta is. Ezek telis-tele vannak olyan jótékony baktériumokkal, amelyek szintén elősegíthetik a gyógyulást.

Az olyan magas rosttartalmú élelmiszerek, mint a banán, a bab, a teljes kiőrlésű gabonák és a dió, kiűzhetik a káros baktériumokat a szervezetből, miközben hozzájárulnak a rendszeres székletürítéshez – így enyhítve a húgyhólyagra nehezedő nyomást.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes édesvízi halakat is érdemes fogyasztani, például lazacot. Ez ugyanis rengeteg ómega-3 zsírsavat tartalmaz, melynek köszönhetően gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...