5 élelmiszer, ami a magas vérnyomás esküdt ellensége

A magas vérnyomást nemcsak gyógyszerekkel tudjuk kezelni, de helyes táplálkozással is. Jöjjenek most azok az élelmiszerek, amelyeket érdemes elkerülni, ha ezzel a betegséggel küzdünk.

A magas vérnyomás az esetek többségében az életmóddal befolyásolható megbetegedés. A betegség kialakulását megelőzhetjük a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra és a rendszeres fizikai aktivitásra épülő életmóddal. Szintén fontos eleme a prevenciónak a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, valamint a hatékony stresszkezelés.

Amellett, hogy gyakran felsoroljuk azokat az élelmiszereket, amelyek jót tesznek, azt is fontos tudni, melyek azok az alapanyagok, amelyeket érdemes elkerülni, ha magas vérnyomással küzdünk.

5 élelmiszer, ami nagyon rosszat tesz a magas vérnyomásnak

Bőr nélkül

A magas vérnyomással küzdőknek érdemes kerülniük a telített- és transzzsírsavakat, ezek ugyanis nincsenek jó hatással az erekre. Az előbbi például bőségesen megtalálható a csirke bőrében és a vörös húsokban, ezért érdemes inkább fehér, bőr nélküli húsokat fogyasztaniuk.

Semmi csomagolt

Bár tudjuk, hogy néha nagyon jól jönnek az előre csomagolt élelmiszerek, mégis fontos, hogy ezeket elkerüljék a magas vérnyomással küzdők. Ezekben az ételekben ugyanis rengeteg nátrium található. Ezt könnyen kiküszöbölhetik azzal, hogy főzéskor egy adaggal többet készítenek, amit aztán lefagyasztanak.

Búcsú a tejtől

Érdemes elkerülni a zsíros tejet és tejtermékeket is. Ha ugyanis a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falán rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat.

Engedjük el a sós páclét

A só a benne lévő nátriumtartalom révén fokozza a vérnyomást. Ezért is fontos, hogy az ilyen betegséggel küzdők nagyon figyeljenek arra, mennyit visznek be belőle. Ha naponta kevesebb, mint 5 gramm sót fogyasztunk csupán, ami körülbelül egy teáskanálnak felel meg, azzal kutatások szerint a stroke kockázatát 23, a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját pedig 17 százalékkal csökkenthetjük.

Emiatt érdemes elkerülni a különböző savanyúságokat, olajbogyót és sós lébe áztatott tonhalat. Ezekbe ugyanis rengeteg só kerül a tartósítás miatt. A legjobb, ha otthon készítjük el a pácot is, hiszen így tudjuk szabályozni, pontosan mennyi só kerüljön bele.

Az esti program

Biztosan megemeli a vérnyomást, ha több mint három pohár alkoholos italt fogyasztunk el egy este. Legfeljebb napi egy pohár száraz, jó minőségű vörösbor ajánlott magas vérnyomás esetén, a benne található polifenolok ugyanis segíthetnek a szívbetegségek megelőzésében.

Forrásaink voltak.


Még több egészség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...