Lencse nélkül nincs szilveszter!

{ KÉP = 47442, 2, ajanlo/lencse-nelkul-nincs-szilveszter }A hagyomány szerint éjfél után, vagyis január 1-jén, valamilyen lencsés ételt kell ennünk, és akkor bőven dúskálunk a földi javakban egész évben. De nem csak ezért szeretjük! {T}

Lencse jó, ha van otthon, de szilveszterkor különösen nagy szükségünk lesz rá, hiszen a hagyományok szerint éjfél után, vagyis január elsején, valamilyen lencsés ételt kell ennünk, és akkor majd bőven dúskálunk a földi javakban egész évben. Nem vagyok benne biztos, hogy mindez igaz, de abban igen, hogy a lencse nagyon finom és egészséges, szóval érdemes szilveszterkor és máskor is enni.

Sokféle lencse létezik a világon, érdemes ezekből minél többel próbálkozni és valamennyi használható sokféle célra. A hagyományos lencséből készíthetünk lencsefőzeléket, lencselevest, lencsesalátát, lencsepürét. Én nagyon szeretem avörös lencsétis, ezzel még könnyebb bánni, mint a hagyományossal, nem kell beáztatni és maximum fél óra alatt megfő. Léteznek extra drága francia és olasz lencsék, ezeket haladóknak ajánlom, szerintem első körben bőven elég a sima hazai lencsével barátkozni.

A lencsét jól záródó tartóban, hűvös helyen jó tartani, például befőttes üvegben a kamra polcán. Zacskóban félő, hogy megmolyosodik. Lejárata nincsen, de folyamatosan szárad. Minél régebbi, annál több áztatást és főzést kíván.

Így kezdődtek a Háztartástan „különórák" >>

A lencsecsíra is nagyon egészséges kiegészítője lehet étrendünknek, akár salátákban, akár főtt ételekben nyugodtan kísérletezhetünk vele. A lencsecsírát készíthetjük mi is, ehhez vegyünk egy csíráztató edényt, rendezzünk el rajta annyi nedves, előtte pár órára beáztatott lencsét, amennyi kényelmesen elfér (ne túl sokat, mert akkor nem fog elférni a sok csíra). Naponta kétszer alaposan mossuk át vízzel, és tartsukszoba-hőmérsékletűhelyen. Pár nap múlva márhasználhatjukis fel a csírákat. Amire nincs szükségünk, azt tartsuk hűtőben, félig lezárt dobozban, így napokig friss marad még.

Lencsefőzelék: Áztassuk be a lencsét pár órára. Igaz, hogy sokan azt mondják erre nincsen szükség, de mivel nem tudjuk, hogy milyen régi a lencse, amit főzni fogunk, az a biztos, ha mégis így teszünk. Tegyük fel főni annyi vízzel, amennyi ellepi (ha van füstölt levünk, akkor azt használjuk, sokkal finomabb lesz a végeredmény), tegyünk a lébe egy kis fej hagymát, egy-két babérlevelet, és főzzük kis lángon, ameddig puha nem lesz. Vigyázzunk, ha nagy lángon főzzük, széteshetnek a szemek, még mielőtt megpuhulnának. Készítsünk rántást, ehhez két-három evőkanál olajon pirítsunk meg egy apróra vágott kis fej vöröshagymát, dobjunk bele két gerezd apróra vágott fokhagymát, és tegyünk bele két evőkanál lisztet. Keverjük el alaposan és öntsük fel egy fél pohár hideg vízzel. Keverjük csomómentesre és hígítsuk a lencse levével, majd öntsük az egészet a főzelékhez. Adjunk hozzá mustárt, tejfölt, citromot (esetleg kevés citromhéjat, nagyon megbolondítja), cukrot és sót ízlés szerint, forraljuk össze és készen is van.

Fűszerezz pirospaprikával! >>

Vöröslencse-leves: Pirítsunk meg két, apróra vágott vöröshagymát kevésolívaolajon. Amikor már üveges, tegyünk hozzá néhány gerezd fokhagymát, ízesítsük sóval, borssal, kevés őrölt római köménnyel, és curry-porral, pirítsuk fél percig a fűszerekkel, majd tegyünk bele egy bögrevörös lencsétés öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi (mondjuk 2 cm-rel). Főzzük gyöngyözve kb. fél órát, a lencse ezalatt szét fog főni. Ha kell, még hígítsuk egy kis vízzel. Tálaláskor frissen vágott petrezselymet és citromot kínáljunk hozzá.

Még több lencsereceptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...