4 élelmiszer, ami tiltólistára kell, hogy kerüljön 50 év felett, a hasnyálmirigyünk érdekében

50 év felett fokozatosan csökken az anyagcsere gyorsasága, amit először a hasnyálmirigyünk érez meg. Fontos, hogy egészségünk megőrzése érdekében átgondoljuk táplálkozásunkat, és körbenézzünk a hűtőnkben. Íme, 4 olyan tiltólistás élelmiszer, ami árt a hasnyálmirigynek!

A hasnyálmirigy feladata a vércukorszint-szabályzás és az zsíremésztéshez szükséges enzimek termelése, ez utóbbi funkció viszont a kor előrehaladtával egyre nagyobb veszélybe kerül. Kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk táplálkozásunkra, ha szeretnénk, hogy e fontos szervünk minél tovább hatékonyan működjön. Mutatunk 4 élelmiszert, amivel biztosan ártunk a hasnyálmirigynek 50 éves kor felett.

Hasfájdalom
A zsír és cukor gyilkolja a hasnyálmirigyet 50 év felett

50 éves kor felett az emésztési folyamatok lelassulnak, a szervezet kevesebb emésztőenzimet termel, nő az inzulinrezisztencia kockázata és a máj nehezebben bontja le a felesleges zsírokat.

Ezen okok miatt ételek, amiket korábban gond nélkül tolerált szervezünk, annál több kényelmetlenséget okozhatnak:

  • hasi fájdalom,
  • puffadás és nehézség,
  • hasmenés zsíros étkezés után,
  • fokozott fáradtság.

Az öregedéssel a hasnyálmirigy hajlamosabb a túlterhelésre. A rosszul megválasztott étrend gyulladást és emésztési problémákat válthat ki, amelyeket az emberek gyakran az életkorral, nem pedig konkrét ételekkel tulajdonítanak 

– állítja a táplálkozási szakértő.

A legtöbbet a zsíros és cukros ételek ártanak.

Kattints a képre, és nézd meg, melyek ezek az ételek!

A párolás, sütés, főzés helyes elkészítési módja az ételeknek, ha fontos a hasnyálmirigyünk állapota. A sovány húsok és zöldségek, illetve az emésztést segítő fűszerek, mint a kurkuma és gyömbér, szintén sokat segít.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...