LENCSE, a szilveszter kedvenc szereplője...de mi készüljön belőle?

Lencsét nemcsak szilveszterkor jó enni, akkor viszont egyenesen kötelező, hiszen a hagyományok szerint a jövő évi szerencsénk, anyagi jólétünk múlik azon, hogy kerül-e valamilyen formában lencse az asztalra. Ez a rendkívül sokrétűen elkészíthető és különösen finom hüvelyes nem utolsó sorban még olcsó és egészséges is.

A lencse egy lapos, korong alakú, száraz hüvelyes, a színe lehet barna, zöld, sárga, vörös és fekete. A különböző fajták más-más főzési idővel készülnek el, de mindegyikről elmondható, hogy fehérjében, rostokban, vasban gazdag növények, amelyek a vegetáriánus étrend fontos elemei lehetnek. Mivel a kalóriatartalma igen magas, 350 kcal/ 100 gramm, ezért a fogyókúrázók óvatosan fogyasszák, de nem kell lemondaniuk róla, hiszen egy rostban gazdag, igazán laktató alapanyagról van szó. A rostgazdagsága miatt lassan emeli a vércukorszintet, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

A jól ismert barna

A leginkább elterjedt és itthon gyakran használt lencseféle a barna színű változat, amely sokrétűen felhasználható alapanyag. Készülhet belőle leves, főzelék, alapja lehet vegetáriánus fasírtoknak és különböző raguknak is, sőt készíthetünk belőle pikáns, langyos lencsesalátát is.

Szilveszterkor a legtöbben főzeléket készítenek, amely mellé malacsültet kínálnak. A hagyományos vonalat nem feledve bátran ajánlunk egy kis kísérletezést is. Készülhet a lencséből indiai fűszerezésű, hosszan főtt dahl is, amit nem hagyományos rántással fejezünk be, hanem tejjel vagy tejszínnel sűrítünk.

Vöröslencse – a hasznos barát

A barna lencse mellett szintén egyre gyakrabban használjuk a vöröslencsét is, amely ízében picit lágyabb, mint az említett társa, a Földközi-tenger vidékén őshonos vöröses színű lencseféle. Hatalmas előnye, hogy nem szükséges beáztatni, rögtön készíthetünk belőle levest vagy főzeléket, és főzési ideje is igen rövid, 20 perc alatt puhára fő. Krémlevesek sűrítésére kiválóan alkalmas, lágy íze miatt pedig becsempészhetjük például a vegetáriánus paradicsomos raguba is, így gazdagítva az ételt. Ha szilveszterkor nincs igazán időnk hosszan főzni a klasszikus lencsefőzeléket, készítsünk vöröslencséből pikáns krémlevest, amit akár gesztenyével is bolondíthatunk.

Beluga – a lencsék kaviárja

Az egyik ritkább lencsefajta a fekete, vagy más néven Beluga-lencse, ami különleges nevét azért kapta, mert megfőzve gyönyörű fekete színe marad, és emlékeztet a Beluga-kaviárra. Mivel a vöröslencséhez hasonlóan szintén nem kell előre beáztatni, és gyorsan megfő, viszont vörös és barna testvéréhez képest egyáltalán nem fő szét.

Tökéletes különféle salátákba, sőt sült sütőtökkel, balzsamecettel párosítva igazi elegáns, szilveszteri meleg saláta készülhet belőle.

Ezeket olvastad már?

12 lencseleves Szilveszterre

Itt az Újév, ilyenkor illik megsegíteni a sorsunkat némi lencsével, hogy pénz álljon a házhoz - ha nincs kedved főzeléket főzni, voksolj a lencselevesre, istenieket mutatunk!

Nosalty

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek