Főtt sonka recept

Főtt sonka
Főtt sonka
220 perc / előkészület: 10 perc főzés: 210 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hagyományosan húsvéti étel, de bármikor máskor is elkészíthetjük.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
alkalom: húsvét
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szezon: tavasz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sonkát a főzés előtt fél napra hideg vízbe áztatjuk (hogy ne legyen annyira sós).
  2. Az áztató vizet leöntjük, a sonkát egy fazékba tesszük és annyi hideg vizet engedünk rá, hogy ellepje.
  3. Lassú tűzön kb. három és fél óra alatt puhára főzzük.
  4. A sonkát a főzőlében hagyjuk kihűlni. A főzőlé tetején megdermedt zsiradékot kanállal leszedjük, s csak aztán vesszük ki a sonkát a főzőléből. Hűtőbe tesszük tálalásig (a hálót akkor fejtjük le a sonkáról, miután kifagyott).
  5. A sonka főzőlevében elkészített főtt tojást kínálunk mellé.
  • költség: 1760 Ft
  • elkészítettem: 26 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 136 593
elküldve: 9
receptkönyvben: 498
elkészítve: 24/33
Facebookon megjelent: 1

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
173 recept

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Béba_43
Béba_43 szo, 2017-04-08 16:07

Sziasztok!
Előző este beáztatjuk, (csütörtök) (előtte azért jól lemosuk), pénteken leöntjük róla az áztatóvizet, s tiszta vízben feltesszük, bele egy,-akár kéf fej vöröshagyma, egy fej fokhagyma, 2 db babérlevél, erős pista, bors! Lassú tűzön fözöm egy egész délelőtt. Hagyom kihűlni, másnap Leszűröm, s a lét félreteszem! Egy db kötözött sonkát és egy darab tartját szoktam venni! S a következő héten ebből a fincsi alpéből bablevest, vagy lencsefőzeléket, sárgaborsó főzeléket készítek, s a maradék sonkát beledarabolom! Sajnos nem mindig marad a sonkából. Férjem 4 napig is képes sonkán élni. Sok-sok tormával, retekkel, s újhagymával! Ha marad lé, beteszem a fagyasztóba, és 1-2 hónap múlva az lesz a bab,- vagy lencse, vagy sárgaborsó alapleve! Visszaidézve a húsvéti ízeket!!!!!!!!!!!!!
Jó étvágyat. Lényeg, hogy a sonka ne csak füstölt, hanem ízletesen fűszeres legyen.

Béba_43
Béba_43 v, 2017-04-02 16:09

Sziasztok!

Előző este beáztatom, s másnap reggel leöntöm, jól megmosom a sonkát. S újra felteszem hidegvízben, bele egy babérlevél, egy-két fej hagyma, egy-két fej fokhagyma, erős pista, bors. S főzöm, míg teljesen puha nem lesz. Másnap reggeli hagyom, míg ki nem hül. A lét leszűröm, s abban főzöm meg a babot, vagy lencsét. Következő héten ez a kaja, jó fűszeres lében főzött bab, lencse, sárgaborsó! 40 éve így készítem. A sonkához a szokásos, jó csípős paprika, retek, totma, s friss fehér kenyér! 3 napig eez a kaja. MEGSZOKTUK, S EZ A CSALÁD KÍVÁNSÁGA!

Sancho
Sancho szo, 2012-04-07 13:49

A tojást, 7-8 perc után kivenni, körbekopogtatni, s vissza a lébe. Másképp semmi köze hozzá.

macskox
macskox p, 2012-03-30 15:41

Sziasztok! A sonkát nálunk mindig úgy főzzük,hogy fokhagymával teliszúrkáljuk,és a főzőlébe is dobunk pár gerezd fokhagymát..igy az igazi,érdemes kipróbálni..:))

Muci
Muci / Muci h, 2011-04-25 15:35

Kedves Hozzászólók !
Sokan kifogásoltátok a főzési ídő hosszúságát. Bár már lecsengett a sonkafőzési szezon, de azért elmondom a saját verziómat.Én legtöbbször fél parasztsonkát szoktam venni, amit még két darabba vágok és úgy főzőm 3.5-4 óráig, persze nem lobogó vízben, csak csendesen fordogálóban, fedő nélkül.
Ha veszek kiegészítésként kötözött sonkát azt is hagyományos érlelésüt és sohasem vákumfóliába csomagoltat ill. védőgázast. A hagyományos érlelésű és a parasztsonka is hosszabb idő alatt puhul meg. Hozzá tartozik még, hogy szertem , ha a főtt sonka puha , szétomlik a szájban.
Üdvözlettel : Muci

Blendy
Blendy h, 2011-04-25 12:13

Ha kötözött sonkát főzök, akkor mindig forrón kiveszem és (olló segítségével) leszedem a hálót.
Könnyebben lejön. Azután visszahelyezem a forró lébe és hagyom kihülni.

Do-Di
Do-Di szo, 2011-04-23 22:18

Nandi! Most aktuális lenne Okostojást beletenni a főzőlébe! .....:-)

Peszter1
Peszter1 szo, 2011-04-23 08:10

1,20 kg-os sonka 2 óra alatt főtt puhára tegnap, forrás után minimális lángon. Saját levében kell hagyni kihülni

amam
Amam / amam szo, 2010-04-03 21:01

Én a főzőlébe mindig teszek egy babérlevelet és néhány szem szegfűborsot. Nagyon finom zamatot ad.
amam

mariam
mariam / mariam cs, 2010-04-01 17:19

Igazat adok Gyöngyinek, én is úgy tudom, hogy ahány kiló a sonka, annyiszor 1 óra a főzés, és nem jó, ha túl van főzve. Ennél a súlynál a max. másfél óra szerintem is ideális idő.

Mari néne
Bloemcake / Mari néne v, 2009-04-05 20:00

Kedveskéim !
Azé' egy húszdekás sonkát nem kell három óra hosszat főzni ám!
Általános szabály:ahány kg-os a sonka, annyi óra főzés.

397