Főtt sonka recept

1 adag
406
kcal
Főtt sonka
Főtt sonka
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hagyományosan húsvéti étel, de bármikor máskor is elkészíthetjük.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: tavasz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sonkát a főzés előtt fél napra hideg vízbe áztatjuk (hogy ne legyen annyira sós).
  2. Az áztató vizet leöntjük, a sonkát egy fazékba tesszük és annyi hideg vizet engedünk rá, hogy ellepje.
  3. Lassú tűzön kb. három és fél óra alatt puhára főzzük.
  4. A sonkát a főzőlében hagyjuk kihűlni. A főzőlé tetején megdermedt zsiradékot kanállal leszedjük, s csak aztán vesszük ki a sonkát a főzőléből. Hűtőbe tesszük tálalásig (a hálót akkor fejtjük le a sonkáról, miután kifagyott).
  5. A sonka főzőlevében elkészített főtt tojást kínálunk mellé.
  • költség: 1760 Ft
  • elkészítettem: 26 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 107 073
elküldve: 6
receptkönyben: 423
elkészítve: 11/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
170 recept

Hozzászólások (14)

Sancho
Sanchoszo, 2012-04-07 13:49

A tojást, 7-8 perc után kivenni, körbekopogtatni, s vissza a lébe. Másképp semmi köze hozzá.

macskox
macskoxp, 2012-03-30 15:41

Sziasztok! A sonkát nálunk mindig úgy főzzük,hogy fokhagymával teliszúrkáljuk,és a főzőlébe is dobunk pár gerezd fokhagymát..igy az igazi,érdemes kipróbálni..:))

Muci
Mucih, 2011-04-25 15:35

Kedves Hozzászólók !
Sokan kifogásoltátok a főzési ídő hosszúságát. Bár már lecsengett a sonkafőzési szezon, de azért elmondom a saját verziómat.Én legtöbbször fél parasztsonkát szoktam venni, amit még két darabba vágok és úgy főzőm 3.5-4 óráig, persze nem lobogó vízben, csak csendesen fordogálóban, fedő nélkül.
Ha veszek kiegészítésként kötözött sonkát azt is hagyományos érlelésüt és sohasem vákumfóliába csomagoltat ill. védőgázast. A hagyományos érlelésű és a parasztsonka is hosszabb idő alatt puhul meg. Hozzá tartozik még, hogy szertem , ha a főtt sonka puha , szétomlik a szájban.
Üdvözlettel : Muci

Blendy
Blendyh, 2011-04-25 12:13

Ha kötözött sonkát főzök, akkor mindig forrón kiveszem és (olló segítségével) leszedem a hálót.
Könnyebben lejön. Azután visszahelyezem a forró lébe és hagyom kihülni.

Do-Di
Do-Diszo, 2011-04-23 22:18

Nandi! Most aktuális lenne Okostojást beletenni a főzőlébe! .....:-)

Peszter1
Peszter1szo, 2011-04-23 08:10

1,20 kg-os sonka 2 óra alatt főtt puhára tegnap, forrás után minimális lángon. Saját levében kell hagyni kihülni

amam
amamszo, 2010-04-03 21:01

Én a főzőlébe mindig teszek egy babérlevelet és néhány szem szegfűborsot. Nagyon finom zamatot ad.
amam

mariam
mariamcs, 2010-04-01 17:19

Igazat adok Gyöngyinek, én is úgy tudom, hogy ahány kiló a sonka, annyiszor 1 óra a főzés, és nem jó, ha túl van főzve. Ennél a súlynál a max. másfél óra szerintem is ideális idő.

Pallagi Gyöngyi
Pallagi Gyöngyics, 2009-04-09 16:51

1,2 kg hagyományos füstölésű kötözött sonkáról van szó,szerintem is elég max.másfél óráig főzni!

 belubi
belubiv, 2009-04-05 20:11

Drága Marinéném! Az isten szerelmére! Ki beszélt itt húszdekás sonkárol?

Mari néne
Mari nénev, 2009-04-05 20:00

Kedveskéim !
Azé' egy húszdekás sonkát nem kell három óra hosszat főzni ám!
Általános szabály:ahány kg-os a sonka, annyi óra főzés.

Nandi
Nandics, 2009-04-02 15:56

Helló! Milyen tojást tegyünk a főzőlébe? Okostojást? N.

Legfrissebb cikkek

Vigyázat, paradicsomszezon vége!
Vigyázat, paradicsomszezon vége!
Nemsokára eljön a nap, hogy hiába keressük a piacon az ízes, lédús paradicsomokat, csak melegházi nevelésű társaikkal találkozunk. Főzzünk az utolsó adagból finomakat!
A hét szakácsa: Inom
A hét szakácsa: Inom
Eheti kiemelt szakácsunk Inom, aki Debrecenből küldi isteni sütireceptjeit. Legnagyobb elismerés számára, ha lányai megdicsérik az általa készített "Inomságokat".
Kézműves lekvárok háza
Kézműves lekvárok háza
Kamillás alma- vagy camparis narancslekvár? A "lekvárok házában" olyan ízpárosításokat is találunk, amelyekről eddig álmodni sem mertünk! (x)
Heti menü: a nagyi receptfüzetéből
Heti menü: a nagyi receptfüzetéből
Kinyitottuk a nagymama féltve őrzött könyvét, és egy egész hétre való menüsort állítottunk össze legfinomabb házias fogásaiból!
406