Lecsók legjava

A paradicsomok és paprikák napról napra ízesebbek és olcsóbbak! Szinte adja magát, hogy dinsztelt hagymára dobva lecsót főzz belőlük. Tuti vegatippek következnek!

Az egyik kedvenc ételem, a szívem csücske a lecsó! Hamar elkészül, rengeteg friss zöldség van benne, és egy kis szerencsével olcsón megúszom a lecsófőzést. De a legjobb benne, hogy számtalan variációja létezik!

Vegetáriánusként sem szalonna, sem kolbász, sem virsli nem kerül bele, még szójavirsli vagy tofu is csak elvétve, jól lehet vele lakni egy-két szelet fehér kenyérrel tálalva is. Köretnek persze nemcsak kenyeret, hanem rizst vagy tarhonyát is kínálhatunk hozzá. De egy ismerősöm például a tésztával körített lecsóra esküszik, megmondom őszintén, ezt még nem próbáltam.

Pedig szeretek lecsóval kísérletezni! Egy kedves barátnőm anyukája tejfölösen készíti, és a kezdeti bizalmatlanságomat legyőzve, azt kell hogy mondjam, ezt nagyon jól teszi. A tojásos lecsó már kevésbé hangozhat furcsán, sőt maga a nyári mámor! És a harmadik nagy kedvencem a gombás lecsó, ez egy könyvélménynek köszönheti, hogy a nyári étlapunkon helyet kapott.

A lecsó, ha igazán magyaros, szabad tűzön, bográcsban fő istenire. De ne sajátítsuk ki magunknak ezt az ételt, a francia gourmand-ok vérig is sértődnének, a kis patkányséf pedig talán el sem vállalná a L'ecsó című rajzfilm második részében a főszerepet.

Szóval ne feledkezzünk meg a ratatouille-ról sem, kockáztassunk és kockázzunk padlizsánt, cukkinit és tököt az edénybe. De főzhetsz törökös menement vagy olaszos peperonatát, amit a szegények (vagy vegák) lecsójának is neveznek, ha egy különleges lecsóval teremtenél csodás nyári gasztrohangulatot.

Még több lecsóreceptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?