7 tévhit a kenyérfogyasztásról

Helyben sütött vagy barna a kenyér? Tuti egészségesek? Ludwig Klára, a Jókenyér pékség alapítója segít nekünk most tippjeivel az egészséges kenyérfajták kiválasztásában! (x)

Az egészséges kenyér- és pékáruválasztással kapcsolatban számtalan tévhittel találkozhatunk. Ludwig Klárát, a több mint 20 évvel ezelőtt alapított Jókenyér pékség alapítóját kérdeztük a leggyakrabban felmerülő tévhitekkel kapcsolatban.

Ludwig Klára, a Jókenyér pékség alapítója

1. Ha egy kenyérnek barna színű a belseje, akkor biztosan egészséges?

Ludwig Klára: „Ez egy nagyon jó kérdés, de sajnos nemcsak a teljes kiőrlésű és a rozsliszt adhat a pékáruknak barna színt, előfordul, hogy a gyártók maláta, kakaópor vagy egyéb színezőanyagok segítségével érik el a kívánt színhatást. A maláta ugyan nem káros az egészségünkre, hiszen az is természetes alapanyag, de mégsem azt a rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag kenyeret kapjuk, amit elvárnánk.

Nálunk, a Jókenyér pékség pilisszentiváni üzemében a teljes kiőrlésű liszt előállításához saját malom őrli a gabonát, az itt készülő kenyerek színe a felhasznált gabonák természetes színéből fakad."

2. Mit csináljunk, ha nincs címke a kenyéren?

Nagyon gyakori, hogy a kenyéren nincs címke, vagy ha van is, nem tudjuk meg belőle a kenyér összetevőit, az összetevők arányait, holott az egészségtudatos döntéshez az összetevők listája, aránya elengedhetetlen információ.

Ludwig Klára: „Sokan bizalmatlanok a címke nélkül árusított kenyerekkel kapcsolatban. Jogosan. Az élelmiszerek jelölésének általános szabályait jelenleg európai uniós irányelven alapuló minisztériumi rendelet szabályozza. Ennek értelmében a nem csomagolt kenyerek esetén is szükséges feltüntetni azokat az alapinformációkat, amelyek alapján a fogyasztó tájékozódhat. Azok a pékségek, akik vállalják, mi van a kenyerükben, a termék megnevezése, mennyisége, fogyaszthatósági időtartama és nevük, címük megjelölése mellett az összetevők listáját is feltüntetik a címkéjükön. Mindig nézzük meg, hogy az általunk választott kenyéren megtaláljuk-e ezen információkat!"

3. Egészséges a vitaminokkal dúsított kenyér?

Egyre több, vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított kenyér található meg a polcokon. Ezek valóban jobbak társaiknál?

Ludwig Klára: „Bár a különféle vitaminokkal dúsított kenyerek egészségesnek tűnhetnek, nem árt tudnunk, hogy általában a fehérlisztből készült termékek esetén szokták ezt az eljárást alkalmazni, melyekből pont a szervezetünk számára igazán fontos rostok és ásványi anyagok hiányoznak."

Gyerekpékség a Jókenyér pékségben - kiváló program kis pékeknek

4. Tényleg magas a kenyerek sótartalma?

A hazai étrend hagyományosan az ajánlott mennyiségnél jóval több sót tartalmaz. Ennek fő oka természetesen az ételek túlzott sózása, de jelentős sóbeviteli források a kenyérfélék is.

Ludwig Klára: „A sónak rendkívül fontos szerepe van a kenyértészta összeállításakor, hiszen nem csak a pékáru ízéhez, de az élesztő erjedésének szabályzásához és a gluténszálak stabilizálásához is hozzájárul. A pékáruk a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően nem tartalmaznak az egészségre káros sómennyiséget, ugyanakkor mivel a kenyér táplálkozásunk szerves részét képzi, ezért a vérnyomás problémával küzdőknek figyelniük kell a kenyérbevitel mennyiségére is."

5. Fogyókúrában tilos a kenyér?

Ha valaki fogyókúrába kezd, általában elsőként elhagyja étrendjéből a kenyérféléket. Holott a teljes tiltásra természetesen nincs szükség, a lényeg, hogy mennyit eszünk a kenyérből és milyen fajtákat választunk. A Jókenyér kínálatából mit ajánlana az egészségesen fogyni vágyóknak?

Ludwig Klára: „Azt ma már tudjuk, hogy a szénhidrátok szervezetünk számára nélkülözhetetlen energiaforrások, a kiegyensúlyozott étrendi ajánlások szerint a napi energiabevitelünk 50-55%-a származzon (elsősorban összetett) szénhidrátokból. A mi termékeink között több olyan kenyér-, zsemleféle van, amely teljes kiőrlésű lisztből készülnek. A Wellness kenyerünk szénhidráttartalma például mindössze 31,9 g/100g, amely a kizárólag természetes anyagokból készült kenyerek esetében kifejezetten alacsonynak mondható."

Olvasd el kapcsolódó cikkünket:

Tudj meg többet a szénhidrátokról!

Régebben, ha valaki fogyókúrába kezdett, az első lépés az volt, hogy a kenyeret megpirította, mondván, ilyen formában majd segíti a fogyást. Mi igaz ebből?

Ludwig Klára: „Bár a pirítás során a kenyérszelet veszít súlyából, ez szinte teljes egészében a nedvességvesztésnek köszönhető. Mivel a szárazanyagtartalom állandó, nem, sajnos a pirítással nem csökken a kenyér energiatartalma. Bár ilyen egyszerű lenne a fogyókúra!"

6. Az előre csomagolt kenyerek tartalmaznak tartósítószert?

Az előre csomagolt termékeket általában hosszabb eltarthatóságuk miatt kedvelik a fogyasztók. Ennek érdekében tartalmaznak-e tartósítószert ezek a kenyerek?

Ludwig Klára: „A hazai előírások szerint, amennyiben egy péktermék tartalmaz tartósítószert, kötelező azt külön jelöléssel ellátni, azaz a címkén vagy csomagoláson feltüntetni. Az előre csomagolt, szeletelt kenyerek valóban tartalmazhatnak tartósítószert, a mi pékségünkben azonban ugyanaz a termék kerül a csomagolásba is, mint üzleteink polcaira. Ha olyan helyzetben vagyunk, hogy előre csomagolt termékre van szükségünk, akkor érdemes a csomagolásról vagy címkéről tájékozódni a pékáru tartósítószer tartalmáról vásárlás előtt."

A Jókenyér pékségről

A válogatott alapanyagok mellett ez a garancia a Jókenyér termékek minőségére.

A termékek saját kovásszal és hosszú tésztavezetéssel készülnek, azaz elegendő idő jut az előkészítésre, a megdolgozásra, a pihentetésre.

A Jókenyér pékség kenyerei 100%-ban természetes alapanyagokból készülnek, hiszen mindaz, ami a kenyérhez kell, a természet ajándéka: liszt, víz, só és élesztő. A Jókenyér pékség termékeiben nem találunk ízfokozókat, adalék- illetve színezőanyagokat és előre elkészített lisztkeverékeket, az alapanyagok kiválasztásánál mindenek előtt a minőséget és eredetet tartják szem előtt.

Sokoldalú kínálat érhető el a Jókenyér pékségekben

7. A népszerű látványpékségben látható kenyerek, péksütemények mindig frissen készülnek, adalékanyag nélkül?

Pár éve töretlen népszerűségnek örvendenek az egyre több helyen felbukkanó látványpékségek. Elborít minket az illat, a friss, puha melegség - azt gondoljuk, hogy ha valami frissen, a szemünk láttára készül, az biztosan csak jó lehet.

Ludwig Klára: „A „helyben sütött pékáru” kifejezéssel egyre gyakrabban találkozunk. Ilyenkor abban a biztos hitben vásárolunk, hogy a lehető legjobbat tesszük, hisz friss áruhoz juthatunk hozzá. Ez egyrészről igaz, azonban nem árt, ha tudjuk, hogy a helyben sütött pékárut gyakran fagyasztva szállítják egy adott helyszínre, a fagyasztás pedig azzal jár, hogy bizonyos adalékanyagokkal kell az árut kezelni, hogy jól bírja a „tortúrát”. Így, ha 100%-ban természetes, adalékanyagmentes pékárut kívánunk szeretteinknek adni, akkor csak olyan helyen érdemes vásárolni, ahol nem fagyasztott termékből sütnek. A mi termékeink nem fagyasztva, hanem (szorosan felügyelt hűtőláncon keresztül) hűtve jutnak el üzleteinkbe és partnereinkhez, így nem igénylik, hogy adalékanyagokkal támogassuk frissességüket." (x)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!