7 tévhit a kenyérfogyasztásról

Helyben sütött vagy barna a kenyér? Tuti egészségesek? Ludwig Klára, a Jókenyér pékség alapítója segít nekünk most tippjeivel az egészséges kenyérfajták kiválasztásában! (x)

Az egészséges kenyér- és pékáruválasztással kapcsolatban számtalan tévhittel találkozhatunk. Ludwig Klárát, a több mint 20 évvel ezelőtt alapított Jókenyér pékség alapítóját kérdeztük a leggyakrabban felmerülő tévhitekkel kapcsolatban.

Ludwig Klára, a Jókenyér pékség alapítója

1. Ha egy kenyérnek barna színű a belseje, akkor biztosan egészséges?

Ludwig Klára: „Ez egy nagyon jó kérdés, de sajnos nemcsak a teljes kiőrlésű és a rozsliszt adhat a pékáruknak barna színt, előfordul, hogy a gyártók maláta, kakaópor vagy egyéb színezőanyagok segítségével érik el a kívánt színhatást. A maláta ugyan nem káros az egészségünkre, hiszen az is természetes alapanyag, de mégsem azt a rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag kenyeret kapjuk, amit elvárnánk.

Nálunk, a Jókenyér pékség pilisszentiváni üzemében a teljes kiőrlésű liszt előállításához saját malom őrli a gabonát, az itt készülő kenyerek színe a felhasznált gabonák természetes színéből fakad."

2. Mit csináljunk, ha nincs címke a kenyéren?

Nagyon gyakori, hogy a kenyéren nincs címke, vagy ha van is, nem tudjuk meg belőle a kenyér összetevőit, az összetevők arányait, holott az egészségtudatos döntéshez az összetevők listája, aránya elengedhetetlen információ.

Ludwig Klára: „Sokan bizalmatlanok a címke nélkül árusított kenyerekkel kapcsolatban. Jogosan. Az élelmiszerek jelölésének általános szabályait jelenleg európai uniós irányelven alapuló minisztériumi rendelet szabályozza. Ennek értelmében a nem csomagolt kenyerek esetén is szükséges feltüntetni azokat az alapinformációkat, amelyek alapján a fogyasztó tájékozódhat. Azok a pékségek, akik vállalják, mi van a kenyerükben, a termék megnevezése, mennyisége, fogyaszthatósági időtartama és nevük, címük megjelölése mellett az összetevők listáját is feltüntetik a címkéjükön. Mindig nézzük meg, hogy az általunk választott kenyéren megtaláljuk-e ezen információkat!"

3. Egészséges a vitaminokkal dúsított kenyér?

Egyre több, vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított kenyér található meg a polcokon. Ezek valóban jobbak társaiknál?

Ludwig Klára: „Bár a különféle vitaminokkal dúsított kenyerek egészségesnek tűnhetnek, nem árt tudnunk, hogy általában a fehérlisztből készült termékek esetén szokták ezt az eljárást alkalmazni, melyekből pont a szervezetünk számára igazán fontos rostok és ásványi anyagok hiányoznak."

Gyerekpékség a Jókenyér pékségben - kiváló program kis pékeknek

4. Tényleg magas a kenyerek sótartalma?

A hazai étrend hagyományosan az ajánlott mennyiségnél jóval több sót tartalmaz. Ennek fő oka természetesen az ételek túlzott sózása, de jelentős sóbeviteli források a kenyérfélék is.

Ludwig Klára: „A sónak rendkívül fontos szerepe van a kenyértészta összeállításakor, hiszen nem csak a pékáru ízéhez, de az élesztő erjedésének szabályzásához és a gluténszálak stabilizálásához is hozzájárul. A pékáruk a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően nem tartalmaznak az egészségre káros sómennyiséget, ugyanakkor mivel a kenyér táplálkozásunk szerves részét képzi, ezért a vérnyomás problémával küzdőknek figyelniük kell a kenyérbevitel mennyiségére is."

5. Fogyókúrában tilos a kenyér?

Ha valaki fogyókúrába kezd, általában elsőként elhagyja étrendjéből a kenyérféléket. Holott a teljes tiltásra természetesen nincs szükség, a lényeg, hogy mennyit eszünk a kenyérből és milyen fajtákat választunk. A Jókenyér kínálatából mit ajánlana az egészségesen fogyni vágyóknak?

Ludwig Klára: „Azt ma már tudjuk, hogy a szénhidrátok szervezetünk számára nélkülözhetetlen energiaforrások, a kiegyensúlyozott étrendi ajánlások szerint a napi energiabevitelünk 50-55%-a származzon (elsősorban összetett) szénhidrátokból. A mi termékeink között több olyan kenyér-, zsemleféle van, amely teljes kiőrlésű lisztből készülnek. A Wellness kenyerünk szénhidráttartalma például mindössze 31,9 g/100g, amely a kizárólag természetes anyagokból készült kenyerek esetében kifejezetten alacsonynak mondható."

Olvasd el kapcsolódó cikkünket:

Tudj meg többet a szénhidrátokról!

Régebben, ha valaki fogyókúrába kezdett, az első lépés az volt, hogy a kenyeret megpirította, mondván, ilyen formában majd segíti a fogyást. Mi igaz ebből?

Ludwig Klára: „Bár a pirítás során a kenyérszelet veszít súlyából, ez szinte teljes egészében a nedvességvesztésnek köszönhető. Mivel a szárazanyagtartalom állandó, nem, sajnos a pirítással nem csökken a kenyér energiatartalma. Bár ilyen egyszerű lenne a fogyókúra!"

6. Az előre csomagolt kenyerek tartalmaznak tartósítószert?

Az előre csomagolt termékeket általában hosszabb eltarthatóságuk miatt kedvelik a fogyasztók. Ennek érdekében tartalmaznak-e tartósítószert ezek a kenyerek?

Ludwig Klára: „A hazai előírások szerint, amennyiben egy péktermék tartalmaz tartósítószert, kötelező azt külön jelöléssel ellátni, azaz a címkén vagy csomagoláson feltüntetni. Az előre csomagolt, szeletelt kenyerek valóban tartalmazhatnak tartósítószert, a mi pékségünkben azonban ugyanaz a termék kerül a csomagolásba is, mint üzleteink polcaira. Ha olyan helyzetben vagyunk, hogy előre csomagolt termékre van szükségünk, akkor érdemes a csomagolásról vagy címkéről tájékozódni a pékáru tartósítószer tartalmáról vásárlás előtt."

A Jókenyér pékségről

A válogatott alapanyagok mellett ez a garancia a Jókenyér termékek minőségére.

A termékek saját kovásszal és hosszú tésztavezetéssel készülnek, azaz elegendő idő jut az előkészítésre, a megdolgozásra, a pihentetésre.

A Jókenyér pékség kenyerei 100%-ban természetes alapanyagokból készülnek, hiszen mindaz, ami a kenyérhez kell, a természet ajándéka: liszt, víz, só és élesztő. A Jókenyér pékség termékeiben nem találunk ízfokozókat, adalék- illetve színezőanyagokat és előre elkészített lisztkeverékeket, az alapanyagok kiválasztásánál mindenek előtt a minőséget és eredetet tartják szem előtt.

Sokoldalú kínálat érhető el a Jókenyér pékségekben

7. A népszerű látványpékségben látható kenyerek, péksütemények mindig frissen készülnek, adalékanyag nélkül?

Pár éve töretlen népszerűségnek örvendenek az egyre több helyen felbukkanó látványpékségek. Elborít minket az illat, a friss, puha melegség - azt gondoljuk, hogy ha valami frissen, a szemünk láttára készül, az biztosan csak jó lehet.

Ludwig Klára: „A „helyben sütött pékáru” kifejezéssel egyre gyakrabban találkozunk. Ilyenkor abban a biztos hitben vásárolunk, hogy a lehető legjobbat tesszük, hisz friss áruhoz juthatunk hozzá. Ez egyrészről igaz, azonban nem árt, ha tudjuk, hogy a helyben sütött pékárut gyakran fagyasztva szállítják egy adott helyszínre, a fagyasztás pedig azzal jár, hogy bizonyos adalékanyagokkal kell az árut kezelni, hogy jól bírja a „tortúrát”. Így, ha 100%-ban természetes, adalékanyagmentes pékárut kívánunk szeretteinknek adni, akkor csak olyan helyen érdemes vásárolni, ahol nem fagyasztott termékből sütnek. A mi termékeink nem fagyasztva, hanem (szorosan felügyelt hűtőláncon keresztül) hűtve jutnak el üzleteinkbe és partnereinkhez, így nem igénylik, hogy adalékanyagokkal támogassuk frissességüket." (x)

Címlapról ajánljuk

További cikkek