Ezek a legegészségesebb kenyérfélék

Talán nem meglepő, hogy a legegészségesebb kenyérfélék a teljes kiőrlésűek, ezt mindenki tudja – de ezután azért megáll a tudomány. Vajon mi az a négy kenyérfajta, amit a legnyugodtabb szívvel fogyaszthatunk?

A kenyérnek sokáig nagyon rossz volt a híre, és egészségtelennek bélyegezték – pedig valójában nincs vele semmi probléma, ha a megfelelő fajtát fogyasztjuk. Nemcsak a kalóriatartalmat érdemes ugyanis nézni (hiszen a fehér kenyérnek sokszor még alacsonyabb is a kalóriatartalma, mint az egészséges változatoknak), hanem azt, hogy melyik fajtában mennyi tápanyag van, ebben pedig bőven lehet különbség közöttük.

Ezek a legegészségesebb kenyérfélék

Bármilyen kenyér része lehet az egészséges táplálkozásnak, de vannak olyan kenyérfajták, amelyek több tápanyagot kínálnak, mint mások. Az alábbi kenyérfajták a legjobbak, ha egészségesen szeretnél élni.

Teljes kiőrlésű kenyér

Ez az alap, az alfa és ómega, a legjobb választás, ha szeretnél egészséges kenyérfajtát beépíteni az étrendedbe. A finomított lisztből készült kenyérhez képest ez abban más, hogy a gabona számos részét tartalmazza, amelyekben több a tápanyag és a vitamin, mint a gabonaszemben csupaszon. Így megmarad a korpa és a csíra, amelyben B-vitaminok, E-vitamin, kálium, folsav, vas és magnézium is található.

A teljes kiőrlésű gabonák magas rosttartalommal is rendelkeznek, ami elősegítheti az emésztőrendszer egészségét, a vércukorszint állandó szinten tartását és a testsúly szabályozását.

Rozskenyér

A rozs egy olyan gabonafajta, amely hasonlít a búzára, de jellemzően sötétebb és sűrűbb. Az ebből készült kenyér ugyanazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, mint a teljes kiőrlésű kenyér, például rostokat, B-vitamint, vast és folsavat. A rozs magas rosttartalma segíthet a vércukorszint szabályozásában és a szervezet inzulinválaszának csökkentésében. Ezen kívül hosszabb ideig eltelíthet, ami segíthet a súlyszabályozásban, ha éppen ez a célod.

Teljes kiőrlésű kovászos kenyér

A csíráztatott gabonákhoz hasonlóan a teljes kiőrlésű kovászos kenyér valamivel magasabb tápanyagtartalmú, mint a teljes kiőrlésű kenyér, de könnyebben emészthető. A kovászos kenyeret fermentációnak nevezett eljárással készítik, amely élesztő és baktériumok felhasználásával keleszti fel a kenyeret. A fermentáció csökkenti a tápanyagokhoz kötődő fitátok számát, és rontja azok felszívódását. Kevesebb fitáttal a szervezet jobban fel tudja venni a kovászos kenyérben található tápanyagokat. A kovászos kenyér glikémiás indexe is alacsonyabb, mint más kenyérfajtáké. Ez azt jelenti, hogy a kovászos kenyér kisebb valószínűséggel okoz nagy vércukorszint-ugrást, mint más kenyérfajták, például a fehér kenyér.

Forrásunk volt.


Még több információ a gluténról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek