Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Crouton házilag

Crouton házilag
Crouton házilag
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Cézár saláta kézi készítésű croutonja, de fogyasztható más salátákkal, levesekkel is.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

pH besorolás: közepesen savasít.
Erről bővebben itt olvashatsz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a kenyérkockát: egyszerűen vágjunk kockára fehér kenyeret, talán a legjobb a friss baguett. Vágjunk egészen nagy darabokat, akkor igazán finom. Tegyük őket egyesével, nem egymásra dobálva, egy vékonyan kikent tepsibe, és 150 fokon néha átforgatva őket, pirítsuk világos aranybarnára.
  2. Közben fogjunk kb. egy fél fej fokhagymát, pucoljuk meg a gerezdjeit (4-6db) és 2-2,5 dl olívaolajban lassú tűzön kb. 15 perc alatt "izzasszuk" ki. Tegyük félre hűlni. Ha már nem túl forró, szűrjük le az olajat.
  3. Vegyünk egy serpenyőt, ebbe tegyünk ebből az olajból 1 dl-t, közepesen forrósítsuk fel, majd tegyük bele, és ebben forgassuk a kenyérkockákat, amíg közepesen aranybarnára nem sülnek. Közben adagoljunk a maradék olajból, mert a kenyérkockák felveszik, de lehet, hogy nem kell majd összes, erre figyeljünk. Ha kész, szedjük ki papírtörlőre, és hagyjuk 20 percig száradni.
     

  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 61 282
elküldve: 2
receptkönyvben: 369
elkészítve: 17/26
Facebookon megjelent: 1

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

ropogós kenyérkockák fokhagymás olívaolajban sütve, olajos-fűszeres pirított kenyérfalatok, kenyérchips, kruton házilag

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pandapötty
PM / Pandapötty Wed, 2013-04-17 17:07

Tetszik a recept. A boltban vásárolható változatát én a krémlevesekre szoktam szórni, mint egy levesbetétet. :)

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Tue, 2010-11-02 14:45

No, ez jó. A napokban azon gondolkodtam. Mi az a crouton? Nem is tudom miért jutott eszembe. De elfelejtettem utánakeresni.

Ááááááááááááá szólva ez a crouton. Tudtam, hogy ezt már régóta művelem. Sőt a svábok is csinálják, csak tovább bonyolítják. Na, azt imádom.
Így kezdődik, ahogy te írod, csak felöntik friss húslevessel, hogy ne legyen se száraz, se túl latyakos. És friss főtt husi mellé. Imádom. Leves és főétel között szokták fogyasztani, sváb lagziban elmaradhatatlan. Baromi egyszerű és olyan spórolós, főleg ha kisebb adag lesz a főétel. Nem véletlenül svábos.

Ismered?

nima
nima Sat, 2012-08-18 14:37

Itt Zalában ez a zsemlemártás!
Nagyon finom!

salumeria
Kornél / salumeria Tue, 2010-11-16 00:38

Kedves Marcsi,

a crouton-nak többféle fajtája van, ez az egyik. Van kisebb, nagyobb, fokhagymás, vajas, olívaolajos, zöldfűszeres, stb., étel függvénye, mihez adjuk (leves, saláta, mártás, stb). Húsok (steak-ek) mellé (pontosabban alá) is adhatunk crouton-t, ami nyilván megegyező, illetve hasonló méretű a hús szelettel, és annak levét hivatott magába szívni. Szóval még nincs lefutva a történet, a maga egyszerűségén túl, egy igen sokszínűen felhasználható kiegészítő, a crouton.

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Tue, 2010-11-16 10:29

Kedves Salumeria!

A fokhagymás az első nekem a rangsorban. Várom a többit.
üdv
Marcsi

515
kenyér 4 szelet
fokhagyma 4 gerezd
olívaolaj 2 dl