A fontos tápanyag, amiről sose beszélünk: ezekben az élelmiszerekben megtalálhatod

A ként nem gyakran emlegetjük az étkezések kapcsán, inkább csak akkor, ha gyógyvizekről vagy vulkáni működésről beszélünk. Pedig igenis fontos beépíteni a táplálkozásunkba!

Annak ellenére, hogy rengeteg jótékony hatása van, a kénről viszonylag ritkán esik szó. Pedig kulcsszerepet játszik a DNS- és fehérjeszintézisben, az anyagcserében, valamint a szövetek egészségének biztosításában is. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a kénről, valamint azokat az élelmiszereket is felsoroljuk, amelyekkel biztosíthatjuk a megfelelő bevitelt.

Mexikói csirkés egytálétel rizzsel, avokádóval tálalva
Ezekben az élelmiszerekben található sok kén

Mi is az a kén?

A kén a harmadik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetünkben – és bár ritkán kerül reflektorfénybe, elengedhetetlen számos alapvető testi folyamathoz. A kén legáltalánosabb forrásai az étrendben a különböző aminosavak, vagyis a fehérjék építőkövei. A kén ugyanis két fontos aminosav, a cisztein és a metionin része.

De jelen van a homociszteinben és a taurinsavban is, valamint szükséges a glutationszintézishez, amely egy erős antioxidáns.

A kén továbbá három B-vitamin – a tiamin (B1), a biotin (B7) és a pantoténsav (B5) – alapvető eleme: ezek a vitaminok létfontosságúak az egészséges anyagcsere, a növekedés, a szövetek regenerálódása, a hormonháztartás, az immunitás, valamint a haj, a bőr és a körmök egészsége szempontjából.

A kén jótékony hatásai

A kén számos alapvető tápanyagban jelen van, ezzel együtt pedig sokféle módon támogatja a szervezetünket. Nézzük a legalátalánosabbakat!

  • Segíti a fehérjeképződést: a kén az aminosavak révén alapvető fontosságú a fehérjeszintézishez. Emiatt sok magas kéntartalmú élelmiszer fehérjében is gazdag, ami elősegíti az izomépítést és a szövetek regenerálódását.
  • Erősíti a csontokat: a fehérjeképző funkciója miatt a kén támogatja a csontok, fogak és kötőszövetek egészségét.
  • Támogatja az immunrendszert: a kén nélkülözhetetlen a glutationszintézishez, amely segít csökkenteni a gyulladásokat, védi a sejteket és harcol a szabad gyökök ellen.
  • Elősegíti az anyagcserét: a kén részt vesz az enzim- és hormontermelésben, valamint az elfogyasztott ételek energiává alakításában.
  • Szerepet játszik a génszabályozásban: a kén hozzájárul a DNS-javításhoz és a gének megfelelő működéséhez.
  • Segíti a méregtelenítést: a kén támogatja a nehézfémek kiürítését a szervezetből, ezáltal elősegítve a máj egészségét.

8 kénben gazdag élelmiszer

Mivel a kén számos élelmiszerben megtalálható, nincs hivatalosan ajánlott napi beviteli mennyisége. De emellett is célszerű szem előtt tartani, hogy melyek a legjobb forrásai.

Hüvelyesek

A hüvelyesek – például a bab, a borsó és a lencse – a növényi fehérjék legjobb forrásai közé tartoznak, és jelentős mennyiségben tartalmaznak ként is. Ezeket a rostban gazdag élelmiszereket rengeteg ízletes módon beilleszthetjük a napi étrendünkbe: levesekkel, salátákkal és főzelékekkel is fogyaszthatjuk őket.

Szárnyasok

A csirke, a pulyka és a kacsa egyaránt remek kénforrások, magas aminosav- és B-vitamin-tartalmuknak köszönhetően. A szárnyasok sokféleképpen elkészíthetők: párolva, sütve, grillezve vagy pörköltként, és remekül illenek salátákhoz, levesekhez, pirított ételekhez vagy akár pizzára is.

Hagymafélék

A kén olyan szerves kénvegyületekben is jelen van, amelyek bizonyos zöldségekben, különösen a hagymafélékben találhatók meg. Ide tartozik a fokhagyma, a vöröshagyma, a metélőhagyma, a póréhagyma, a mogyoróhagyma és a salotta. Ezek nemcsak hogy végtelen módon felhasználhatók, de híresek arról is, hogy támogatják az immunrendszert és csökkentik a gyulladást.

Halak

A halak szintén kiváló forrásai az aminosavaknak és a B-vitaminoknak, valamint kénben is gazdagok. A legmagasabb kéntartalmú tengeri halak közé tartozik a tonhal, a lazac, a laposhal és a makréla. Ezek a halak emellett gyulladáscsökkentő ómega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek tovább erősítik az immunrendszert. A halakat sokféleképpen elkészíthetjük: pácolva és serpenyőben sütve, gazdag hallevesekben, szendvicsbe való hideg salátaként vagy akár szusiban.

Diófélék és magvak

A diófélék és magvak – például a dió, kesudió, mandula, pekándió, napraforgómag, chiamag és lenmag – nemcsak rostban, fehérjében és szívbarát telítetlen zsírokban gazdagok, hanem jelentős mennyiségű ként is tartalmaznak. Ezek az apró tápanyagbombák kiválóan illenek müzlibe, turmixokba, zabkásába, salátákba, öntetekbe, töltelékekbe és süteményekbe.

Tojás

A kénnel sokan azonosítják a záptojás jellegzetes szagát, így nem meglepő, hogy a tojás is tele van ezzel az ásványi anyaggal! A kén mellett a tojás kiváló fehérje-, foszfor-, szelén-, kolin-, A-vitamin- és B-vitamin-forrás is – ezek pedig mind támogatják az immunrendszert, a csontokat, a szemeket és az anyagcserét. Akár tükörtojásként, rántottaként, buggyantva, omlettként vagy pirított rizsbe keverve fogyasztjuk, rengeteg módon élvezhetjük.

Keresztesvirágú zöldségek

A keresztesvirágú zöldségek szintén jelentős mennyiségben tartalmaznak szerves kénvegyületeket. Ilyen a brokkoli, a káposzta, a karfiol, a kelbimbó és a kelkáposzta – ezek tele vannak bél- és szívbarát rostokkal, antioxidánsokkal, valamint immunerősítő vassal, cinkkel, szelénnel, A-vitaminnal és C-vitaminnal.

Tejtermékek

Végül, de nem utolsósorban a tejtermékek – például a tej, a sajt, a joghurt és a kefir – is kiváló kénforrások. Ezek az élelmiszerek nemcsak kéntartalmú aminosavakat és B-vitaminokat biztosítanak, hanem csontépítő kalciumot, foszfort és D-vitamint is. Ha nem önmagukban fogyasztjuk őket, akkor turmixokban, pudingokban, szószokban, tésztákban, mártogatósokban és süteményekben is remekül használhatók.

Forrásunk volt.


További segítség az egészséges táplálkozáshoz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...