A fontos tápanyag, amiről sose beszélünk: ezekben az élelmiszerekben megtalálhatod

A ként nem gyakran emlegetjük az étkezések kapcsán, inkább csak akkor, ha gyógyvizekről vagy vulkáni működésről beszélünk. Pedig igenis fontos beépíteni a táplálkozásunkba!

Annak ellenére, hogy rengeteg jótékony hatása van, a kénről viszonylag ritkán esik szó. Pedig kulcsszerepet játszik a DNS- és fehérjeszintézisben, az anyagcserében, valamint a szövetek egészségének biztosításában is. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a kénről, valamint azokat az élelmiszereket is felsoroljuk, amelyekkel biztosíthatjuk a megfelelő bevitelt.

Mexikói csirkés egytálétel rizzsel, avokádóval tálalva
Ezekben az élelmiszerekben található sok kén

Mi is az a kén?

A kén a harmadik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetünkben – és bár ritkán kerül reflektorfénybe, elengedhetetlen számos alapvető testi folyamathoz. A kén legáltalánosabb forrásai az étrendben a különböző aminosavak, vagyis a fehérjék építőkövei. A kén ugyanis két fontos aminosav, a cisztein és a metionin része.

De jelen van a homociszteinben és a taurinsavban is, valamint szükséges a glutationszintézishez, amely egy erős antioxidáns.

A kén továbbá három B-vitamin – a tiamin (B1), a biotin (B7) és a pantoténsav (B5) – alapvető eleme: ezek a vitaminok létfontosságúak az egészséges anyagcsere, a növekedés, a szövetek regenerálódása, a hormonháztartás, az immunitás, valamint a haj, a bőr és a körmök egészsége szempontjából.

A kén jótékony hatásai

A kén számos alapvető tápanyagban jelen van, ezzel együtt pedig sokféle módon támogatja a szervezetünket. Nézzük a legalátalánosabbakat!

  • Segíti a fehérjeképződést: a kén az aminosavak révén alapvető fontosságú a fehérjeszintézishez. Emiatt sok magas kéntartalmú élelmiszer fehérjében is gazdag, ami elősegíti az izomépítést és a szövetek regenerálódását.
  • Erősíti a csontokat: a fehérjeképző funkciója miatt a kén támogatja a csontok, fogak és kötőszövetek egészségét.
  • Támogatja az immunrendszert: a kén nélkülözhetetlen a glutationszintézishez, amely segít csökkenteni a gyulladásokat, védi a sejteket és harcol a szabad gyökök ellen.
  • Elősegíti az anyagcserét: a kén részt vesz az enzim- és hormontermelésben, valamint az elfogyasztott ételek energiává alakításában.
  • Szerepet játszik a génszabályozásban: a kén hozzájárul a DNS-javításhoz és a gének megfelelő működéséhez.
  • Segíti a méregtelenítést: a kén támogatja a nehézfémek kiürítését a szervezetből, ezáltal elősegítve a máj egészségét.

8 kénben gazdag élelmiszer

Mivel a kén számos élelmiszerben megtalálható, nincs hivatalosan ajánlott napi beviteli mennyisége. De emellett is célszerű szem előtt tartani, hogy melyek a legjobb forrásai.

Hüvelyesek

A hüvelyesek – például a bab, a borsó és a lencse – a növényi fehérjék legjobb forrásai közé tartoznak, és jelentős mennyiségben tartalmaznak ként is. Ezeket a rostban gazdag élelmiszereket rengeteg ízletes módon beilleszthetjük a napi étrendünkbe: levesekkel, salátákkal és főzelékekkel is fogyaszthatjuk őket.

Szárnyasok

A csirke, a pulyka és a kacsa egyaránt remek kénforrások, magas aminosav- és B-vitamin-tartalmuknak köszönhetően. A szárnyasok sokféleképpen elkészíthetők: párolva, sütve, grillezve vagy pörköltként, és remekül illenek salátákhoz, levesekhez, pirított ételekhez vagy akár pizzára is.

Hagymafélék

A kén olyan szerves kénvegyületekben is jelen van, amelyek bizonyos zöldségekben, különösen a hagymafélékben találhatók meg. Ide tartozik a fokhagyma, a vöröshagyma, a metélőhagyma, a póréhagyma, a mogyoróhagyma és a salotta. Ezek nemcsak hogy végtelen módon felhasználhatók, de híresek arról is, hogy támogatják az immunrendszert és csökkentik a gyulladást.

Halak

A halak szintén kiváló forrásai az aminosavaknak és a B-vitaminoknak, valamint kénben is gazdagok. A legmagasabb kéntartalmú tengeri halak közé tartozik a tonhal, a lazac, a laposhal és a makréla. Ezek a halak emellett gyulladáscsökkentő ómega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, amelyek tovább erősítik az immunrendszert. A halakat sokféleképpen elkészíthetjük: pácolva és serpenyőben sütve, gazdag hallevesekben, szendvicsbe való hideg salátaként vagy akár szusiban.

Diófélék és magvak

A diófélék és magvak – például a dió, kesudió, mandula, pekándió, napraforgómag, chiamag és lenmag – nemcsak rostban, fehérjében és szívbarát telítetlen zsírokban gazdagok, hanem jelentős mennyiségű ként is tartalmaznak. Ezek az apró tápanyagbombák kiválóan illenek müzlibe, turmixokba, zabkásába, salátákba, öntetekbe, töltelékekbe és süteményekbe.

Tojás

A kénnel sokan azonosítják a záptojás jellegzetes szagát, így nem meglepő, hogy a tojás is tele van ezzel az ásványi anyaggal! A kén mellett a tojás kiváló fehérje-, foszfor-, szelén-, kolin-, A-vitamin- és B-vitamin-forrás is – ezek pedig mind támogatják az immunrendszert, a csontokat, a szemeket és az anyagcserét. Akár tükörtojásként, rántottaként, buggyantva, omlettként vagy pirított rizsbe keverve fogyasztjuk, rengeteg módon élvezhetjük.

Keresztesvirágú zöldségek

A keresztesvirágú zöldségek szintén jelentős mennyiségben tartalmaznak szerves kénvegyületeket. Ilyen a brokkoli, a káposzta, a karfiol, a kelbimbó és a kelkáposzta – ezek tele vannak bél- és szívbarát rostokkal, antioxidánsokkal, valamint immunerősítő vassal, cinkkel, szelénnel, A-vitaminnal és C-vitaminnal.

Tejtermékek

Végül, de nem utolsósorban a tejtermékek – például a tej, a sajt, a joghurt és a kefir – is kiváló kénforrások. Ezek az élelmiszerek nemcsak kéntartalmú aminosavakat és B-vitaminokat biztosítanak, hanem csontépítő kalciumot, foszfort és D-vitamint is. Ha nem önmagukban fogyasztjuk őket, akkor turmixokban, pudingokban, szószokban, tésztákban, mártogatósokban és süteményekben is remekül használhatók.

Forrásunk volt.


További segítség az egészséges táplálkozáshoz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek