Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ismerd fel a káros diétákat - innen tudod, hogy átvernek

Ezer és ezerféle szuperhatékony diétatipp kering az éterben - hogy tudjuk eldönteni, hogy melyik működhet, és melyik az, amit azonnal el kell felejteni?

Kevés olyan embert ismerek, aki ne próbált már volna ki valamiféle diétát. Van, aki fogyni szeretne, van, aki méregteleníteni, van, aki csak egészségesen enni, van, aki valamely betegséggel szemben szeretné felvenni a harcot.

Beírtam a keresőbe a „fogyókúra" szót, több mint egymillió találatot kaptam. Van miből mazsolázni, az biztos! A tippeknek sosincs végük, diétás könyvek tucatjai jelennek meg minden évben, az interneten fellelhető tuti diéták gyakorlatilag feltérképezhetetlenek, és akkor még nem is említettük a szomszéd, a barátnő, a munkatárs mindenre használható saját élményeit. 

De merre induljon el a laikus? Honnan derül ki számunkra, hogy az adott diéta vajon nem teljes szamárság-e?

1. Biológiai alapismeretek

Ha egészségügyi végzettséggel rendelkezünk, vagy esetleg biológiát tanultunk az egyetemen, akkor remélem azonnal felismerjük a butaságot, a tudományos fél- (negyed-?)igazságokat, a totális blődségeket, és azonnal továbblépünk.

Ha nincs egészségügyi végzettségünk, kérjük kölcsön a gimis bioszkönyveket, és fussuk át az emberi test működéséről szóló fejezeteket még egyszer. Máris tisztábban fogunk látni!

2. Keressük mögötte az embert!

A diéták mögött jellemzően (jól fényképezett) orvosok, edzők, táplálkozási szakértők (bármit is jelentsen ez) állnak, na meg persze bárki, aki erre affinitást érez. Ha nem lenyomozható, hogy ki áll a diéta mögött, azonnal felejtsük el. Számtalanszor találnak ki fiktív orvosokat, szakembereket, csakhogy jobban menjen az üzlet. Legyünk tisztában azzal, hogy táplálkozásról érdemben beszélni kémiai, biokémiai, anatómiai, élettani, kórélettani (felsőfokú) ismeretek nélkül nem lehet hitelesen. Attól, hogy elolvasunk egy rakás táplálkozásról szóló könyvet, cikket, még nem válunk szakértővé. Az, hogy valaki tanár, edző, pszichológus vagy fogorvos, még nem garancia arra, hogy érti, tudja, ismeri a test valós működését.

Ha pedig egy oldalon megjelent cikknek, iránymutatásnak nincs feltüntetve a szerzője – azt a cikket el se olvassuk. Ha feltüntették a szerzőt, de nem derül ki, hogy a szerzőnek van-e megfelelő végzettsége – akkor sem érdemes az életünket feltenni a cikkben írottakra. Szerencsére ma már egyre több online cikket jegyeznek dietetikusok, egyre több könyvhöz veszik igénybe a segítségüket. Ezek azok az írások, amelyekre érdemes figyelmet, időt, és energiát szánni.

3. Turmix, szelet, por és cseppek

Nézzük meg alaposabban a diétát: van-e olyan termék, ami nélkül a diéta kivitelezhetetlen? Pl. egy csepp, amit a vízhez kell adagolni mindennap, „különleges„, márkázott alapanyagok, amit csak a speciális üzletekben lehet kapni, egy étrendkiegészítő termékcsalád, amit ha nem veszünk meg rendszeresen, akkor inkább bele se kezdjünk. Ha erre a kérdésre „igen” a válasz – lapozzunk tovább.

4. 2 nap alatt mínusz 10 kiló

Őszintén – van ennek bármi esélye? Hiszen a +30 kilós túlsúly sem egy hét alatt jött fel ránk. Ha egy diéta rövid idő alatt ígér nagyon gyors fogyást, akkor valószínűleg nem sokra megyünk vele. Az biztos, hogy ha le is adjuk a sok kilót, nem maradnak tartósan távol, cserébe viszont odaboxoltunk egy jó nagyot a szervezetünknek.

5. Káposztaleves és társai

Tipikus formája a káposztaleves-diéta vagy a különböző porokat (shake) tartalmazó diéták. A sikeres és egészségünket sem veszélyeztető testsúlycsökkenés hosszútávú gondolkodást igényel hosszú távon fenntartható étrenddel. Ha képesek vagyunk belátni, hogy nem fogunk életünk végéig káposztalevesen és csokisshake-poron élni (és remélem képesek vagyunk), akkor azt is be fogjuk látni, hogy a káposztaleves segítségével leadott kilók szépen visszakúsznak majd, mihelyst visszatérünk régi életmódunkhoz.

6. Felejtsük el a szénhidrátokat

Vagy éppen a zsírokat. Nem túl bonyolult szerintem azt sem megérteni, hogy ha háromféle makrotápanyag (szénhidrát, fehérje, zsír) kell a szervezetünk működéséhez, akkor nem szerencsés bármelyiket is kihagyni az étrendünkből. Nincs olyan hosszútávú étrend, ami ezek bármelyikének jelentős korlátozásával ne vezetne egészségünk károsodásához. Ehhez hasonlóan élelmiszercsoportokat pl. kenyérfélék, tészták, gyümölcsök stb. sem szükséges kizárni az étrendből – vagy ha igen, akkor azt csakis személyre szabottan, pl. a már létező betegségek tükrében.

7. Csak EZ a diéta a jó

Ha azt olvassuk, hogy egy adott diétával – de csak azzal és semmi mással – szabadulhatunk meg felesleges kilóinktól, az összes betegségünk elmúlik, és örök életűek leszünk – ne higgyük el. Mert ilyen nincs.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: Getty

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!